Rămâi conectat

Politică Administrație

Dezvoltarea durabilă a localității Roşia Montană în atenția Guvernului – Se pregătește un proiect care să respecte patrimoniul cultural și patrimoniul natural

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe 16 februarie 2016 va avea loc o întâlnire a membrilor Guvernului pentru crearea unui plan de dezvoltare în Roșia Montană, potrivit anunțului făcut de Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii. Societatea civilă este invitată să își desemneze reprezentanți la discuții până săptămâna viitoare.

rosia montanaAnunțul a fost făcut de ministru la deschiderea Zilelor Roșiei Montane, ce au loc sâmbătă și duminică la Muzeul Țăranului Român.

Vineri, ministrul Culturii a semnat, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial.

Alexandrescu a declarat că această decizie a fost luată „în urma unor studii foarte serioase făcute de instituțiile statului”, dar și „în urma unei lungi perioade de așteptare și amânare”. El a adăugat că galeriile romane de la Roșia Montană sunt „unice în Europa”.

„Aș vrea să anunț, în același timp, o inițiativă a Guvernului României de dezvoltare durabilă la Roșia Montană. (…) În 16 februarie va avea loc o primă întâlnire între reprezentanți ai ministerelor Mediului, Apelor și Pădurilor, Culturii, Economiei, Fondurilor Europene și Agriculturii în care o să încercăm să punem cap la cap toate ideile pentru o dezvoltare durabilă în zonă, care să respecte patrimoniul cultural și patrimoniul natural, într-o schemă integrată de dezvoltare care să se sprijine pe fonduri europene și naționale”, a afirmat el. Ministrul, care a invitat societatea civilă să își desemneze membrii participanți la această reuniune, a numit grupul de lucru „task force Roșia Montană”, a declarat ministrul Culturii, citat de agerpres.ro

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, prezentă la eveniment, a spus că Roșia Montană este ceea ce se poate numi „peisaj cultural”. Potrivit acesteia, modelul de dezvoltare din Roșia Montană „ar putea fi replicat”.

Președintele Alburnus Maior, Eugen David, a punctat că înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă vine „după 17 ani de luptă”.

„Dacă cineva se va opune ideilor bune în ceea ce privește Roșia Montană și nu le veți duce la îndeplinire, vă rog să veniți în stradă cu noi”, le-a transmis el celor doi miniștri.

Și Călin Caproș, prim-vicepreședinte Alburnus Maior, a apreciat documentul semnat de cei doi miniștri vineri.

„E o intrare în normalitate, un prim pas pe care înalți reprezentanți ai statului român îl fac pentru salvarea patrimoniului de la Roșia Montană. Era de datoria lor să ia aceste măsuri chiar mai din timp”, a declarat el, pentru AGERPRES.

La evenimentul ce a avut loc la Muzeul Țăranului Român (MȚR) și care a fost găzduit de directorul instituției, Virgil Nițulescu, au participat și elevi de la Colegiul „Avram Iancu” din Câmpeni, din apropierea localității Roșia Montană, dar și susținători ai protestelor de stradă din 2013 față de începerea exploatării miniere.

Zilele Roșiei Montane marchează 1885 de ani de la prima atestare documentată a localității. La MȚR sunt organizate cu acest prilej concerte, expoziții, proiecții de film documentar.

Atributele definitorii ale sitului de la Roșia Montană sunt galeriile miniere — de exploatare, de asistență, de aerisire și de evacuare a apei — excavate începând din perioada romană și continuate în perioada medievală și modernă, peisajul roman de suprafață, peisajul industrial istoric și târgul minier. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localității însumează mai mult de 80 km, din care șapte km datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro; antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea