Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dezastrul piscicol de la Daia Română: APA CTTA Alba, amendată cu 60.000 de lei pentru poluarea iazului în care au murit aproape 40 de tone de pești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Furnizorul de servicii de alimentare cu apă și canalizare, APA CTTA Alba, a fost amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu, pentru poluarea unui pârâu care alimentează iazul din Daia Română, în care au murit, la sfârșitul lunii mai, aproape 40 de tone de pești. 

Directorul Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, a declarat, luni, că APA CTTA Alba a fost amendată cu 60.000 de lei pentru poluarea apei deversate în pârâu, respectiv pentru depășirea parametrilor de amoniu și CCO-Cr, care a influențat scăderea oxigenului din iazul de la Daia Română.

Citește și: Dezastru piscicol la Daia Română: Aproape 40 de tone de pești morți și pagube de 300.000 de lei

”Am sancționat societatea APA CTTA Alba cu 60.000 de lei, iar ei au respectat măsura pe care am trasat-o în urma verificărilor și și-au curățat bazinul de la treapta mecanică. Apa era foarte încărcată și nu mai avea oxigen. Nu era curățată treapta mecanică de nămol și nu au exploatat-o corespunzător”, a spus șeful Gărzii de Mediu Alba.

Cu toate acestea, APA CTTA, care administrează stația de epurare, nu este singurul vinovat de acest incident, autoritățile vorbind despre un concurs de împrejurări, fiind luate în calcul  inclusiv descompunerea nămolului de pe fundul iazului, necurățirea acestuia, poluarea din alte surse a pârâului care alimentează iazul, ploile și concentrația atmosferică scăzută din perioada respectivă.

De asemenea, șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Traian Matiș, a declarat, luni, că nu s-au primit rezultatele anchetei pe care instituția o demarează, însă a precizat că sigur vor fi aplicate amenzi. El a precizat că iazul în care au murit peștii nu a fost curățat de nămol de circa 30 de ani.

Peştii din iazul unei firme private din localitatea Daia Română au murit după ce concentraţia oxigenului din apă a scăzut la 0,7 miligrame per litru, în vreme ce limita admisibilă în astfel de lacuri este 7 mg/l.

La rândul său, șeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Ioan Martin, a declarat că şi la nivelul instituţiei pe care o conduce s-a deschis o anchetă, fiind trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, însă rezultatele nu au ajuns.

Administratorul societăţii din Daia Română are mai multe iazuri, iar dezastrul piscicol s-a produs pe cel mai mare dintre acestea, de circa 35 de hectare. Au fost strânşi atât peşti mici, dar şi mari, de 30-40 de centimetri.

Pagubele sunt estimate la 300.000 de lei.

Iazul a fost realizat în anii 1980 şi este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea