Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dezastru la examenul de Bacalaureat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, 3 iulie, au fost afişate primele rezultate ale sesiunii iunie-iulie, care sunt dezastruoase la nivel naţional, în judeţul Alba procentul de promovabilitate fiind de numai 38,45 la sută. Practic, exigenţa demonstrată în acest an de către comisiile judeţene de BAC este un act de curaj asumat, care ne arată imaginea nedeformată a sistemului de învăţământ românesc.
Prof. Ionel Trifon, preşedintele Comisiei judeţene de BAC, consideră că procentul de promovabilitate înregistrat în acest an în judeţul Alba este unul „cam pe real” şi tindem să-i dăm dreptate având în vedere că, în 2009, promovabilitatea a fost de 81,62 la sută, iar anul trecut, după eliminarea probelor orale din calculul mediilor, de numai 62,28 la sută.
Potrivit primelor date oficiale, în judeţul Alba, au trecut examenul 1.566 de elevi, iar 2.507 nu au obţinut media minimă 6.00 necesară pentru a promova bacalaureatul, 12 absolvenţi de liceu au fost eliminaţi, iar 193 de candidaţi au absentat de la BAC.

Prof. Ionel Trifon a precizat că există şi licee unde niciun elev nu a trecut BAC-ul, cum este, de exemplu, Grupul Şcolar Agricol „Timotei Cipariu” Blaj, iar din judeţul Alba, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, numai la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia toţi liceenii au promovat examenul, arătând efectele studiului într-o instituţie unde se pune accent pe disciplină.
În general, în toată ţara promovabilitatea este scăzută, fiind sub 50 la sută, cum sunt judeţele Mehedinţi – 27 la sută, Mureş – 40 la sută, Braşov – 45 la sută.
Aceste rezultate generează unele analize la care „specialiştii” cu siguranţă vor găsi de cuviinţă să dea replici, că soluţii am observat cu toţii că nu sunt în stare. Toţi elevii trebuie să treacă clasa, chiar dacă nu cunosc noţiunile elementare şi nu au competenţele fundamentale? Dezinteresul elevilor pentru studiu nu este generat şi de prea multele libertăţi oferite copiilor în timp ce profesorii pot doar să ia măsuri formale împotriva celor indisciplinaţi? Dascălii slab pregătiţi nu sunt produsul unui sistem în agonie, iar învăţământul este doar un refugiu termporar pentru absolvenţi, din cauza nivelului prost de salarizare? De ce multe dintre propunerile de îmbunătăţire a procesului educativ făcute înaintea aprobării proiectelor de acte normative legate de funcţionarea sistemului venite din judeţe nu s-au concretizat în articole de lege? Vom reveni.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea