Ziarul Unirea

Dezastru la examenul de Bacalaureat

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Ieri, 3 iulie, au fost afişate primele rezultate ale sesiunii iunie-iulie, care sunt dezastruoase la nivel naţional, în judeţul Alba procentul de promovabilitate fiind de numai 38,45 la sută. Practic, exigenţa demonstrată în acest an de către comisiile judeţene de BAC este un act de curaj asumat, care ne arată imaginea nedeformată a sistemului de învăţământ românesc.
Prof. Ionel Trifon, preşedintele Comisiei judeţene de BAC, consideră că procentul de promovabilitate înregistrat în acest an în judeţul Alba este unul „cam pe real” şi tindem să-i dăm dreptate având în vedere că, în 2009, promovabilitatea a fost de 81,62 la sută, iar anul trecut, după eliminarea probelor orale din calculul mediilor, de numai 62,28 la sută.
Potrivit primelor date oficiale, în judeţul Alba, au trecut examenul 1.566 de elevi, iar 2.507 nu au obţinut media minimă 6.00 necesară pentru a promova bacalaureatul, 12 absolvenţi de liceu au fost eliminaţi, iar 193 de candidaţi au absentat de la BAC.

Prof. Ionel Trifon a precizat că există şi licee unde niciun elev nu a trecut BAC-ul, cum este, de exemplu, Grupul Şcolar Agricol „Timotei Cipariu” Blaj, iar din judeţul Alba, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, numai la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia toţi liceenii au promovat examenul, arătând efectele studiului într-o instituţie unde se pune accent pe disciplină.
În general, în toată ţara promovabilitatea este scăzută, fiind sub 50 la sută, cum sunt judeţele Mehedinţi – 27 la sută, Mureş – 40 la sută, Braşov – 45 la sută.
Aceste rezultate generează unele analize la care „specialiştii” cu siguranţă vor găsi de cuviinţă să dea replici, că soluţii am observat cu toţii că nu sunt în stare. Toţi elevii trebuie să treacă clasa, chiar dacă nu cunosc noţiunile elementare şi nu au competenţele fundamentale? Dezinteresul elevilor pentru studiu nu este generat şi de prea multele libertăţi oferite copiilor în timp ce profesorii pot doar să ia măsuri formale împotriva celor indisciplinaţi? Dascălii slab pregătiţi nu sunt produsul unui sistem în agonie, iar învăţământul este doar un refugiu termporar pentru absolvenţi, din cauza nivelului prost de salarizare? De ce multe dintre propunerile de îmbunătăţire a procesului educativ făcute înaintea aprobării proiectelor de acte normative legate de funcţionarea sistemului venite din judeţe nu s-au concretizat în articole de lege? Vom reveni.
Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Roşia Montană, din nou în atenţia UNESCO pentru înscrierea pe lista Patrimonului Mondial

După trei ani de la momentul la care zona minieră istorică din Munţii Apuseni ar fi trebuit să fie inclusă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

31 Comentarii

Da! 4 iulie 2011 at 7:04

oare la liceul militar nu sunt si alte cauze….Cum se intra in incinta ???? vreau sa vizualize camerele de supraveghere!!!!

LM 5 iulie 2011 at 17:50

se intra cu greu si se iese si mai greu…si 70 la suta din ei intra si la scolile de ofiteri…

Dorin 4 iulie 2011 at 7:29

Astept reactia liderilor de sindicat din invatamant ;cum se explica faptul ca absolventii termina cu medii de peste 9 , dar nu sunt in stare sa ia 6 la bac ( ba , mai iau si note de 2 , sau 3 ) ? Cum isi fac datoria acesti profesori in timpul anului ? … dar ce sa mai vorbim , cand , chiar dascali au fost prinsi copiind la examene de titularizare si alte examene ? Sigur vor spune unii , ca tot ce s-a intamplat este din cauza salariilor mici :)) ACEASTA ESTE IMAGINEA REALA A INVATAMANTULUI ROMANESC , asa ca nu trebuie sa ne mai miram de perlele pe care le scot elevii .

Jos Mafia Portocalie din judet 4 iulie 2011 at 7:40

O generatie dupa chipul si asemanarea idiotului de la Cotroceni.

profesor 4 iulie 2011 at 7:46

Acest bacalaureat nu este unul real ,deorece s-a copiat cu camere cu tot ( la iesirea din sala elevii mi-au povestit ca au avut fituici si le-au introdus sub foaia de examen ,au mai copiat cu ciornele puse la vedere astfel din fata pana in spate au copiat ) Ne mintim iarasi . Va spun sincer s-a putut copia .
Sper sa fie instalate camere de filmat si la testarea nationala a clasei a VIII a ( asa de mult s-a copiat )

EU 4 iulie 2011 at 21:19

Nu conteaza ca s-a mai copiat putin. Daca s-a eliminat 90% din copiat ii foarte bine. De acuma inainte toti vor sti ca, in general, la bac nu se mai copiaza si se vor pregati dupa noile standarde.

Daca in urmatorii ani se reduce copiatul cu 95%-98% ii perfect. Reducerea cu 100% poate costa mult mai mult decat beneficiile obtinute prin eliminarea a 3-5% din „copiatori”.

balaurul 4 iulie 2011 at 8:14

Pentru IDIOTUL de mafia portocalie. Vrei sa spui ca cel de la Cotroceni ,ia pregatit pe elevi ? Ce explicatie ai pentru faptul ca o sefa de promotie a unui liceu nu a promocat ? Tot Cotroceniul este de vina sau profesorii care iau pregatit dupa pile si cunostinte?

Gramatik 4 iulie 2011 at 8:35

Daca ai fi dat si tu bac-ul acum, SIGUR nu L-AI fi luat!

xxxxl 4 iulie 2011 at 8:41

unu + unu face doi, elevii nu dau interes sa invete, profesorul care pregateste pt. salar nu face multe
dar doamnelor domnilor profesori pe pile si pe ochi frumosi lasam sa treaca clasa sau se poate copia la ore
deacea este o promovabilitate scazuta ca asta este la noi interes din ambele parti (profesor , elev)

alexandru 4 iulie 2011 at 9:01

cinste elevilor care au pregatit corespunzator acest examen si au reusit sa-l promoveze.in sfarsit lucrurile intra in normalitate.cand am dat acest examen al vietii mele m-am pregatit timp de un an de zile, in fiecare zi.aveam materiale scrise cu stiloul pe caiete de hartie, carti impratiate pe covor si mult stres.acum avem metode de copiat, multa indiferenta si frauda ca mijloc de existenta zilnica.de acum incolo profesorii vor fi mult mai atenti cu elevii care nu merita sa intre la bacalaureat si astfel de esecuri vor fi evitate.felicitari eleviilor de la liceul militar, ei cunosc sensul cuvantului rigoare si asat s-a vazut la examen.

ergo sum 4 iulie 2011 at 9:31

Distractiva prezenta prof Trifon in cadrul interviului. De ce uita sa spuna ca din tot liceul HCC elevii dansului au avut cele mai slabe rezultate, inclusiv respinsi la examen din cauza matematicii pe care o preda? Asta in conditiile in care spune ca este ce mai bun profesor si restul sint niste prosti. Cea mai buna eleva a lui a luat putin peste 5 la mate….altul a picat tot la mate. Asta in conditiile in care clasa lui Trifon era a treia clasa ca valoare din judet. Cum isi explica rezultatele elevilor lui?

avram 4 iulie 2011 at 14:55

Dar ce ziceti de dna Baruta de la HCC ? Ei bine, TOTI elevii ei iau ore in particular. Doamna asta NU E PROFESOARA. Elevi pe care ii trimite la olimpiade sunt de fapt scoliti de alte profesoare.

profesorul "cunoscut" al forumului 4 iulie 2011 at 9:59

Rasplata meritului nu s-a cultivat in aceasta tara! Cei inteligenti, au fost repede confundati in examene cu tupeistii, cu cei cu bani, care au luat ani de zile note mai mari decat sefii de promotie. Imaginati-va ca notele mari de la Bac, au transformat generatii intregi de \catastrofe\, in bursieri ai unor universitati, din care a disparut admiterea si in care, la examenele de Licenta si Masterat, s-a copiat, si nu in putine cazuri, au fost acordate note de 10 pentru lucrari de diploma facute \la cheie\!!!
Amintiti-va notele execrabile de la titularizari. Cu toate acestea, cei cazuti cu note de 3 si de 4, avand plile la Inspectorat au ramas suplinitori in diverse scoli. Ce sa comunice acestia elevilor cu cativa ani mai mici ca ei, si cum? Fiind ei insisi produsul infractiunii perpetue. S-a instalat treptat dezgustul, neincrederea, dezinteresul fata de materia predata superficial. Amaraciunea si blazarea celor fara mijloace. Emfaza si siguranta celor cu! De unde, fuga de la ore, absenteismul. Daca dirigintii si directorii ar fi analizat toate scutirile medicale sau ar fi trecut toate absentele in catalog, 55%, adica procentul global al \picatilor\, ar fi fost exmatriculati. Nu ma mira rezultatul acesta. In 1997 a existat dorinta de a instala ordinea, pret de trei sesiuni de Bacalaureat. Tot Ministerul Invatamantului a renuntat, caci le conveneau mai mult cifrele trucate, minciuna. In alte tari, ca Franta, rezultatele sunt publicate in Monitorul oficial si in familie se sarbatoreste evenimentul! De aceea nu au ei atatia medici sau ingineri cati le-ar trebui, pentru ca accesul in universitati este ingradit de rezultatul de la Bac. Iar numarul Scolilor superioare si a cifrelor de scolarizare, se calculeaza anual in functie de rezultatele obtinute in liceu si nu in functie de interesele administrative si financiare a unei institutii de invatamant superior. Va rog sa credeti ca acest rezultat, nu are nimic de a face cu salariile profesorilor, poate doar in masura in care acestia au facut greve, lipsind ei insisi de la ore, prelungind astfel agonia invatamantului. O spun bazandu-ma pe o lunga experienta personala si a elevilor, care mi s-au plans de peste 15 de ani, de indiferenta si lipsa de rigoare dupa care sunt clasati, chiar la clasa, ca sa nu spun la teze, examene, olimpiade.

cici1800 4 iulie 2011 at 10:00

felicitari elevilor care au promovat acest examen!
pentru cei ‘picati’ : study more, panic less!
Culpabili, in ordinea contributiei, sunt : parinti, elevi, profesori!

junghi in coaste.... 4 iulie 2011 at 10:31

ciprian,,,,,,te-ai intors 🙂 desi nu ne era dor de tine

Rica - HO 4 iulie 2011 at 10:19

BAC 2011 – Generatia FACEBOOK – MESSENGER = 3 -0 ( rezultat final prin neprezentare ) :))) :))):)))) :)))) :))) BRAVO MAH !!!! 😀

gicu123 4 iulie 2011 at 11:18

Acum ca tot au inceput sa reformeze invatamantul…..ar trebui sa treaca la desfiintarea fabricilor de diplome

sebesanul 4 iulie 2011 at 12:02

ce va mai mira, daca pe post de secretar de stat la invatamant este pusa d-na Bdea din alba iulia? mai e nevoie de vreun comentariu? poate al ei care dadea vina pe d-na Andronescu. Penibila aceasta badea.

Dorin 4 iulie 2011 at 13:51

Daaaaa, penibila 🙂 Sa monteze camere de luat vederi , sa nu mai poata copia bietii elevi etnobotanici , tatuati , mistocari si tolerati de profesori , care in timpul scolii primeau note de 9 si 10 , iar la bac primesc 2 si 3 !!Boala-i veche , din 1990,vinovati fiind toti ministri invatamantului care au tinut gunoiul sub pres , inclusiv Marga , Andronescu , Hardau , Adomnitei ,etc

Elle 4 iulie 2011 at 12:10

De ce neaparat dezastru? as zice mai curand, realitate…iar comparatiile nu-si au rostul pt ca e vorba de circumstante total diferite; acum doi ani, mediile finale au inclus si notele de la oral (care, evident, doar avantajau), iar anul trecut, n-au exsitat celebrele camere de supraveghere, de fapt nici macar ideea pe care a implicat-o prezenta acestora…(prietenii stiu de ce 🙂
In sfarsit rezultate la bac mai realiste, te cruceai anii trecuti cand o medie de 8, 50 insemna un mojic acolo cam de pe la coada….Nu era o realitate!
Si, da, felcitari celor care au promovat! de data aceasta, cei cu medii peste 9, sunt elevii care intr-adevar au muncit.

pop marius 4 iulie 2011 at 12:42

nu mai dati vina pe profesori, cea mai mare vina o are asazisa democratie si dupa ia parinti. copiii din ziua de astazi nu mai au pic de respect si de rusine, s-au dus la scoala ca la bal, daca profesori iau ceva masuri repede sar unii si altii, se vede ca la liceul militar este disciplina si pana nu va fi peste tot la fel nu putem spera la rezultate mai bune.ataa timp cat parintii le dau voie la copii sa mearga la scoala tatuati si plini de cercei, cu blugii,si aia toti taiati. fara respect si disciplina nu ne putem astepta la rezultate mai bune

Costel 4 iulie 2011 at 13:05

Nu va mai legati de dna Badea din Aiud si de de primarul de Blaj dumnelor nu le mai trebuie carte acum … ei avand un tupeu mai sanatos ca BAC-ul iar copiii trebuie sa ia exemplul dumnealor pentru ca asta a propus domnul Basescu la un inceput de an scolar …

fzr 4 iulie 2011 at 13:50

La Grup Scolar Timotei Cipariu a promovat, totusi, o eleva(erau vreo 20 de toti, nu un grup de sute de elevi din care nu a promovat niciunul, asa caz se face). Cineva trebuia sa scoata in evidenta Blajul intr-o lumina negativa :(.Bineinteles ca nu se tine cont ca la alt liceu din localitate promovabilitatea a fost de 87 %(140 de promovati) , mult peste media judetului. Cine scrie articole la un ziar credibil trebuie sa se informeze mai bine.

gicu123 4 iulie 2011 at 15:12

Gresesti stimabile. Ia uita-te pe site-ul ministerului sa vezi ca la Timotei Cipariu erau 82 de elevi si nu 20 cat sustii dumneata !!!!
Doar 1 elev din 82 au promovat !!!!! Rusine elevilor, rusine profesorilor ca nu i-au pus absenti cands se duceau in baruri si le dadeau medii mari numai ca sa nu desfiinteze liceul !!!!!!

gicu 4 iulie 2011 at 16:39

Asta-i articol?Astea -s toate liceele din jud. Alba?Numai din municipiu lipsesc 4-5 licee.Asta-i praf in ochi!si uite ca si asa colegii care tin ca si tine la etica profesionala ti l -au tiparit,ca la voi la Unirea merge orisice.E grea documentarea.Nu uita amice ziarist ca binele facut pe jumatate e mai periculos decit raul intreg.

LM 4 iulie 2011 at 17:50

cele mai bune licee din judet -[] Horea Closca si Crsan si Liceul Militar.

avai ce sa spun

pai de ce nu se spune ca la liceul militar elevii prosti care intra, din clasa a noua sunt sfatuiti parinteste sa se indrepte spre alte licee, si au fost cazuri cand chiar si in cls a XII ca unii elevi in primul semestru sa se transfere la alte licee.
si pe la LM profesorilor din comisie li se mai sugereaya sa fie putini mai indulgenti pentru a nu afecta imaginea liceului.

la HCC e mai simplu – acolo mergand 90% din cazuri doar odraslele de bani gata, si comisia este mai ingaduitoare, mai un cadou, mai o sticla de uischi deci acolo de inteles de ce elevii de acolo isi iau bacul.

la ambele licee la oral s+au obtinut cele mai mari note.

si mai raman apoi liceele celelate din judet, unde elevii merg la liceu doar ca sa mai scape de muncile campului – cei din zlatna stiu mai bine.

concluzie – asteptam o noua stretegie care sa dea peste cap iarasi totul.

[editat de Admin]
LM… daca-ti mai bati joc de numele liceelor, nu mai comentezi aici.

elle 4 iulie 2011 at 19:19

NB (adica Nota bene= ia aminte!) anul asta, ca si anul trecut, NU s-au dat note la probele orale, ci doar calificative, iar respectivele licee, da, sunt cele mai bune din judet. O spun performanetele lor.
Asta e.
Cine poate, sa-i intreaca…

fzr 4 iulie 2011 at 20:09

Ma referam la elevii de liceu care au promovat anul acesta la zi…..si care sunt o singura clasa.Restul sunt elevi din promotii anterioare sau de la seral, care din start nu aveau nicio sansa sa promoveze daca nu au fost lasati sa copieze

parvati 4 iulie 2011 at 21:13

imc este cel mai bun.

Da! 4 iulie 2011 at 22:06

…..parintii muncesc ,dar profesorii sunt platiti sa invete copii …asa ca primii vinpovati sunt profesorii care nu isi fac meseria ….totul e busines !!!!!

LM 5 iulie 2011 at 17:51

si tot el a dat BAC-ul in locul elevilor, nu?

Comentariile sunt oprite