Rămâi conectat

Ştirea zilei

Detaliile DNA din dosarul de corupție al fostului director de la OJFIR Alba. Acuzații de luare de mită, fals și obținerea pe nedrept de fonduri europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcţia Naţională Anticorupţie a relatează într-un comunicat de presă acuzațiile și starea de fapt reținute în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată un fost director al OJFIR Alba, un medic veterinar şi un fermier din comuna Ighiu. Acuzaţiile sunt de luare de mită, fals şi folosire de documente false pentru obţinerea pe nedrepte de fonduri europene.

Astfel, Farcaş Florian, la data faptelor director adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Alba a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Fermierul Giurgiu Gheorghe Ioan este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Medicul veterinar Dumitru Dorin a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Dosarul a fost înregistrat la instanță în 28 decembrie 2017.

În rechizitoriul procurorilor DNA se susţine că, la data de 13 ianuarie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan a depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, odată cu proiectul de finanţare şi un „formular de mişcare” şi anexele la acesta, puse la dispoziţie de către medicul veterinar Dumitru Dorin, prin care se atesta, în mod nereal, că exploataţia fermierului este compusă dintr-un număr de 148 de oi înregistrate sanitar veterinar, toate cu vârste de până la un an.

”În demersul său infracţional, fermierul a fost susţinut şi încurajat de inculpatul Farcaş Florian, director adjunct al O.J.P.D.R.P. Alba, deşi acesta ştia că documentaţia folosită de inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan pentru fundamentarea proiectului cuprindea aspecte nereale. În acelaşi context, în perioada 24-28 septembrie 2012, inculpatul Farcaş Florian a pretins şi a primit de la inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan suma de 7.400 de lei imediat după ce l-a înştiinţat pe acesta din urmă că prima tranşă de finanţare, în valoare de 103.759 lei, aferentă proiectului, a fost virată”, se afirmă în comunicatul DNA.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 103.759 de lei, precum şi cu sume neprecizate, reprezentând dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective a debitului principal. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de 42.000 de euro şi 99.900 de lei, ridicate de la inculpatul Farcaş Florian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispuse în cauză. Până la pronunțarea unei decizii definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea