Detaliile DNA din dosarul de corupție al fostului director de la OJFIR Alba. Acuzații de luare de mită, fals și obținerea pe nedrept de fonduri europene

Direcţia Naţională Anticorupţie a relatează într-un comunicat de presă acuzațiile și starea de fapt reținute în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată un fost director al OJFIR Alba, un medic veterinar şi un fermier din comuna Ighiu. Acuzaţiile sunt de luare de mită, fals şi folosire de documente false pentru obţinerea pe nedrepte de fonduri europene.

Astfel, Farcaş Florian, la data faptelor director adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Alba a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Fermierul Giurgiu Gheorghe Ioan este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Medicul veterinar Dumitru Dorin a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Dosarul a fost înregistrat la instanță în 28 decembrie 2017.

În rechizitoriul procurorilor DNA se susţine că, la data de 13 ianuarie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan a depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, odată cu proiectul de finanţare şi un „formular de mişcare” şi anexele la acesta, puse la dispoziţie de către medicul veterinar Dumitru Dorin, prin care se atesta, în mod nereal, că exploataţia fermierului este compusă dintr-un număr de 148 de oi înregistrate sanitar veterinar, toate cu vârste de până la un an.

”În demersul său infracţional, fermierul a fost susţinut şi încurajat de inculpatul Farcaş Florian, director adjunct al O.J.P.D.R.P. Alba, deşi acesta ştia că documentaţia folosită de inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan pentru fundamentarea proiectului cuprindea aspecte nereale. În acelaşi context, în perioada 24-28 septembrie 2012, inculpatul Farcaş Florian a pretins şi a primit de la inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan suma de 7.400 de lei imediat după ce l-a înştiinţat pe acesta din urmă că prima tranşă de finanţare, în valoare de 103.759 lei, aferentă proiectului, a fost virată”, se afirmă în comunicatul DNA.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 103.759 de lei, precum şi cu sume neprecizate, reprezentând dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective a debitului principal. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de 42.000 de euro şi 99.900 de lei, ridicate de la inculpatul Farcaş Florian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispuse în cauză. Până la pronunțarea unei decizii definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

A 9 ianuarie 2018 at 18:56

Sa nu uitam ca in cursul anului 2017 DNA a avut pete 130 de achitari in dosare „CELEBRE” deci hai sa asteptam decizia finala a instantei de judecata….

marius 10 ianuarie 2018 at 7:41

Cin ce in ce mai putin credibil. Asa ca rabdare.

alba neagra 10 ianuarie 2018 at 11:47

Pacat ca in permanenta ne punem intrebarea: oare e vinovat cu adevarat sau e o victima a vreunui mafiot? asta datorita neincrederii in judecatori si in competentai lor. Atat timp cat nu raspund pt sentintele date, judecatorii pot da cu banul cui sa-i dea dreptate si cui nu, fara sa se mai oboseasca sa judece corect.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...