Rămâi conectat

Politică Administrație

Descentralizarea îi va lăsa „fără scaune” pe majoritatea şefilor serviciilor deconcentrate din Alba. Vezi ce imobile trec de la ministere la CJ Alba şi CL Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Şefii noilor instituţii ce vor fi înfiinţate la nivel judeţean vor fi numiţi prin votul consilierilor CJ Alba

Apropierea deciziei administrative faţă de cetăţeni, de contribuabili prin procesul de descentralizare nu mai suferă amânare. Guvernul Ponta este hotărât să impună descentralizarea administrativă începând de la 1 ianuarie 2014. Proiectul elaborat sub directa coordonare a vicepremierului Liviu Dragnea ar urma să-i lase „fără scaune” pe actualii şefi ai servicilor deconcentrate ce vor fi reorganizate şi trecute în subordinea Consiliului Judeţean Alba. De asemenea, întreg patrimoniul instituţiilor va fi preluat de CJ Alba, şi după caz de Consiliul Local Alba Iulia sau celelalte consilii locale din judeţ. Proiectul prevede că se vor face reorganizări în domeniile transporturilor, agriculturii, culturii, turismului, învăţământului preuniversitar, muncii, mediului, pescuitului, sănătăţii, sportului.

Toţi şefii instituţiilor din Alba care urmează să fie cuprinse în procesul de descentralizare urmează să fie eliberaţi din funcţie până la 1 ianuarie 2014.  După aceasta dată urmează să aibă loc noi concursuri pentru şefia direcţiilor judeţene. Prevederea este cuprinsă în proiectul legii descentralizării pentru care guvernul Ponta urmează să-şi asume răspunderea luna aceasta. Practic, şefii deconcentratelor urmează să fie eliberaţi din funcţie, ei urmând ulterior să fie reconfirmaţi de consiliile judeţene sau să îşi piardă funcţia.

La finalul proiectului de descentralizare elaborat de vicepremierul Liviu Dragnea apare următorul paragraf: „începând cu data de 1 ianuarie 2014, conducătorii structurilor care fac obiectul procesului de descentralizare, potrivit prezentei legi, precum şi adjuncţii acestora se eliberează din funcţie”

Până la organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacantate, preşedinţii consiliilor judeţene, respectiv primarii care au preluat structuri în cadrul procesului de descentralizare numesc temporar conducătorii.

Ulterior, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, autorităţile administraţiei publice locale aprobă prin hotărâre structura organizatorică, statul de funcţii, regulamentul de organizare şi funcţionare ale structurilor preluate.

În termen de 30 de zile de la data reorganizării, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, precum şi primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor întreprind demersurile prevăzute de lege în vederea ocupării posturilor de conducere.

Ieri, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, desemnat de PNL să se ocupe de procesul de descentralizare, a declarat pentru Gândul că toţi şefii de deconcentrate vor fi eliberaţi din funcţie până la 1 ianuarie 2014, acesta fiind un „lucru natural şi necesar având în vedere că se schimbă raporturile juridice”

„În momentul de faţă directorii acestor direcţii au relaţia de muncă cu ministrul de resort. Dacă respectiva direcţie trece în subordinea consiliului judeţean sau local atunci evident se schimbă raportul juridic şi conducătorul respectivei direcţii trebuie să aibă un raport contractual fie cu Consiliul Judeţean, fie cu Consiliul Local, acest lucru este absolut necesar pentru funcţionarea în continuare a instituţiilor în noua subordonare. În textul legii se prevede că este necesară declanşarea procedurii de ocupare prin concurs a acestui post”, a precizat Iohannis.

Liberalul susţine că nu este cazul să „apară panica” printre şefii deconcentratelor, dar că nu este exclus „ca unul sau altul să îşi piardă funcţia”.

‘*Consiliile judeţene şi primăriile – pilonii viitoarei administraţii româneşti

Guvernul Victor Ponta doreşte cu orice preţ să impună până la sfârşitului anului proiectul de descentralizare a administraţiei publice. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consililor Judeţene pe ţară, se vor face reorganizări în domeniile transporturilor, agriculturii, culturii, turismului, învăţământului preuniversitar, muncii, mediului, pescuitului, sănătăţii, sportului, scrie mediafax.

Modificările legislative propuse vizează descentralizarea competenţelor de la nivel central la nivel local, prin înfiinţarea unor structuri în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale şi reorganizarea unora dintre serviciile publice deconcentrate ale ministerelor sau a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Potrivit proiectului, în urma procesului de descentralizare propus de vicepremierul Liviu Dragnea,  în subordinea Consiliului Judeţean Alba şi a Consiului Local Alba Iulia ar urma să fie trecute şi reînfiinţate următoarele instituţii:

*Agricultură
– Direcţia Agricolă Judeţeană Alba, prin reorganizarea actualei direcţii, a Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice judeţean, a Casei agronomului, a Camerei Agricole din subordinea Consiliului Judeţean. Excepţie vor face unitatea fitosanitară, elementele patrimoniale şi personalul aferent, care va fi preluată de către Autoritatea Naţională Fitosanitară, precum şi activităţile de inspecţie, de verificare şi de control, care se predau Direcţiei de Inspecţii, Verificare şi Control în Agricultură din cadrul Ministerului Agriculturii şi constituie Serviciul de Inspecţii, Verificare şi Control în Agricultură.
* Cultură
– Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba. Tot în domeniul culturii se mai prevede preluarea cinematografului Dacia şi bunurile aferente acestuia, inclusiv terenul, de către Consiliul Local şi Primăria Municipiului Alba Iulia
*Turism
În domeniul turismului, actualul departament de turism din cadrul CJ Alba va prelua unele competenţe care vizează emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, precum şi autorizarea şi clasificarea în turism, exercitate în prezent de către Autoritatea Naţională pentru Turism, aflată în subordinea Ministerului Economiei, autorizarea funcţionării de pensiuni, activitatea ghizilor de turism, centrelor de informare şi promovare turistică, structurilor de primire turistică şi a unităţilor de alimentaţie publică situate în municipii şi în staţiuni turistice şi clasificarea structurilor de primire turistică şi alte atribuţii în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului.
*Învăţământ
În domeniul învăţământului preuniversitar, CJ Alba va prelua competenţe privind organizarea reţelei şcolare pentru învăţământul profesional şi tehnic. Totodată, Consiliile locale ar urma să primească competenţe în privinţa reorganizării palatelor, cluburilor copiilor şi cluburilor sportive şcolare, prin transfer din subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale.
*Muncă
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin preluarea tuturor competenţelor, cu excepţia celor de inspecţie şi control. Competenţele ce vizează inspecţia şi controlul, urmează a fi exercitate în continuare de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
*Mediu
Agenţia de Protecţie a Mediului Alba.
Consiliile locale ar urma să primească dreptul de administrare a râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare cu destinaţie turistică, care se transferă de la Administraţia Naţională „Apele Române”, din raza administrativ-teritorială.
*Sănătate
Direcţia de Sănătate Publică Alba precum şi instituţiile aflate în subordine (unităţile finanţate integral din venituri proprii şi din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, ambulatoriile de specialitate, precum şi Centrul Judeţean de aparatură medicală) din subordinea Ministerului Sănătăţii.

*Sport şi tineret
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba (DJTS), Sala de sport “1 Mai”, sediu şi teren al DJTS,  taberele Gârda, Poiana Vadului, Albac, Şugag, Abrud, Tăuţ.

De asemenea, în subordinea Consiliului Local Alba Iulia vor trece Agenţia Teritorială a Taberelor şi Turismului Şcolar, Casa de Cultură a Studenţilor şi sediul administrativ al CS Unirea Alba Iulia.

Consiliul Judeţean Alba şi celelalte unităţile administrativ-teritoriale ar urma să preia dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în domeniul public al statului, aflate în administrarea structurilor supuse reorganizării.

Personalul angajat în cadrul structurilor supuse reorganizării ar urma să fie preluat de către Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local al municipiului Alba Iulia sau după caz, de către consiliile locale din judeţ, pe baza protocoalelor de predare-preluare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, păstrându-şi drepturile salariale avute.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea