Ziarul Unirea

Deputatul PNL de Alba Călin Potor: Teroare la UPU Alba Iulia!

Declarație politică a deputatului PNL de Alba Călin Potor:

„Am fost contactat recent de către un grup numeros de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba din municipiul Alba Iulia – asistente, infirmieri, brancardieri şi alt personal nemedical din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, care mi-au prezentat o doleanţă deosebit de gravă, în opinia petenţilor, de la locul lor de muncă.

ELIT

Ca urmare, având în vedere că reprezint Alba Iulia în Parlament, şi, mai mult, provin din lumea medicală, i-am primit la biroul meu parlamentar pe cei aproape 30 de angajaţi ai UPU Alba Iulia.

Mărturisesc că m-aş fi aşteptat ca problemele salariaţilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă să fi fost legate de salarii, volumul mare de lucru, lipsa instrumentarului de specialitate, sau alte aspecte specifice. Surprinzător însă, unica problemă a angajaţilor Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Alba este mai puţin obişnuită în unităţile medico-sanitare din România.

Aceşti salariaţi, condamnaţi oricum, prin natura meseriei, să-şi desfăşoare activitatea în condiţii dificile şi traumatizante, sunt supuşi suplimentar unui stres psihic incredibil cauzat de către însuşi medicul coordonator UPU, dr. Aurel Crişan.

Angajaţii care mi-au solicitat audienţă şi intervenţie susţin că sunt sistematic şi repetat înjuraţi, blestemaţi, umiliţi fără vreo vină şi fără motiv de către medicul amintit. Oamenii nu reuşesc să înţeleagă cu ce i-au greşit şefului să „merite” un asemenea comportament abject, cu atât mai mult cu cât şi ei şi dr. Crişan au calitatea de angajaţi ai unui spital public, însă şeful îşi permite să se comporte ca un vătav cu nişte slugi.

Motivaţia medicului coordonator pentru pedepsele aplicate subordonaţilor săi de la UPU Alba Iulia, respectiv anumite deficienţe profesionale sau disciplinare, este considerată ca reprezentând un abuz de către angajaţi, argumentele dr. Crişan fiind catalogate drept închipuite şi nefundamentate pe realitate. În plus, salariaţii consideră că instrumentele de teroare psihică aplicate de către dr. Crişan la adresa lor sunt netemeinice, având în vedere că nu sunt folosite modalităţile legale de pedepsire a abaterilor, prevăzute de actele normative în vigoare şi de regulamentul intern al spitalului.

Stresul psihic pe care medicul coordonator îl practică zilnic împotriva angajaţilor are drept efect principal o activitate profesională scăzută din punct de vedere calitativ a echipei UPU Alba Iulia. În al doilea rând, acţiunile vehemente ale dr. Crişan, nedemne de un cadru medical, au drept consecinţă şi în instaurarea unei stări de nervozitate acută în rândul bolnavilor şi aparţinătorilor acestora.

În acest fel, oameni fără vreo vină şi fără vreo legătură cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba sunt nevoiţi să asculte răcnetele, injuriile şi blestemele proferate de dr. Crişan la adresa angajaţilor UPU. Rezultatul acestei stări de fapt este diminuarea drastică a încrederii în echipa medic – asistent – alt personal, dar şi încărcarea nejustificată a pacienţilor sau aparţinătorilor cu un supliment de stres adăugat celui provocat de boala în sine sau de evoluţia acesteia.

Iniţial nu am reacţionat imediat la plângerile pe care mi le-au prezentat salariaţii UPU, încercând să verific şi din alte surse informaţiile prezentate de cei care se consideră terorizaţi psihic şi profesional. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât o serie de medici, atât din UPU, cât şi din alte secţii ale spitalului, au confirmat atitudinea incorectă şi incalificabilă a acestui doctor.

Mai mult, cetăţeni simpli din Alba Iulia, precum şi jurnalişti locali, întăresc adevărurile reclamate de angajaţi, după ce au fost martori din întâmplare a unor episoade demne de filmele de acţiune petrecute la UPU Alba Iulia, cu dr. Crişan în rolul principal, negativ din păcate.

În aceste condiţii, nu îmi rămâne decât să rog şi să cer public domnului Ministru Eugen Nicolăescu şi domnului secretar de stat Raed Arafat, să verifice prin intermediul Corpului de control al Ministerului Sănătăţii, prin organismele de control ale Direcţiei de Sănătate Publică şi prin alte mijloace de care dispune sistemul, veridicitatea acestor fapte ce aduc gravă atingere nu numai angajaţilor UPU Alba, dar şi, mai grav, pacienţilor din Alba Iulia.”

Deputat PNL de Alba,

Călin POTOR

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Partidele folosesc banii din subvenţii în special pentru propagandă. Ce partid nu a cheltuit decât pe comisioane bancare

Partidele folosesc banii din subvenţii în special pentru propagandă. Ce partid nu a cheltuit decât pe comisioane bancare ExpertForum pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

19 Comentarii

Ovidiu 26 martie 2013 at 12:25

Mi-e scarba de acest personaj, un mincinos care acuma este la PNL, maine cine stie unde.Nu a facut nimic serios in spital cat a fost director ba chiar l-a falimentat si acuma el merge sa parasca la ministru si la Arafat, o nulitate care din pacate a ajuns deputatul orbilor, cum defapt au ajuns majoritatea. BLEAH !!!!!!!!!!

Ovidiu 26 martie 2013 at 12:27

Erata: „de fapt”.

Dorin 26 martie 2013 at 12:29

Ti-a fost asa greu sa iei legatura cu dr Crisan , sa afli si parerea lui ?

gogu 26 martie 2013 at 12:51

Acest gunoi ce traieste boiereste de ani de zile de la „bujeata” statului si ales deputat in duminica prostilor se ocupa,ca de obicei,de cioranii de clasa a 2-a,urmariti cate SECUNDE a vorbit in parlament si ce a facut de la inceputul mandatului…zero barat,”p-le am sadit,daraboace de p-le au rasarit”!

B.B. 26 martie 2013 at 13:41

Potor, pe cine ajuţi cu acest articol? am avut de-a face cu domnia voastră pe când eraţi director de spital. n-aş vrea să se mai repete pentru nimic în lume! mi-am dat seama atunci că nu sunteţi nici medic nici om! printre altele m-aţi minţit cu neruşinare! Cât despre Dr. Crişan, se ştie că este un mare specialist! Şi un om de omenie!

Floarea Leonida 26 martie 2013 at 13:51

Drept sa va spun eu l-am cunoscut pe Dr.Crisan pe cand lucram la un magazin dar mi s-a parut un om foarte calm,cred ca Dl.Potor mai si infloreste..nu spun ca nu ar fi divergente la spital cu personalul dar cred ca acei oameni nemultumiti sunt niste neprofesionalisti!

B.B. 26 martie 2013 at 14:35

corect!

gigi 26 martie 2013 at 14:02

mai mai mare lauda mai aveti pt doctorul crisan doamne fereste sa il puteti auzi ce reproduce dupa fiecare pacient in parte il vedeti un om bun asa o fi cum ziceti voi sa dea domnul sa il puteti vedea asa cum e el de adevaratelia mas bucura sincer vai si amar de cei de acolo ma refer la asistenti si nu sunt asa cum spun uni neprofesionisti aia va ajuta aia ne fac tot de la injecti perfuzi ne coasa cand e de cusut ne supravegeaza s. a. pacat ca nu vedeti mai departe de ochi . asai place la doctorul crisan TEROAREA ASA SE MANIFESTA EL CU CINE POATE SI DOAR LA UPU POATE CA IN REST E UN PUMPICURIST SI UN MILOG ACOLO E SEFU DOAR ACOLO MAS BUCURA CA SI MEDICI DIN UPU SA SPUNA CINE E SEFUL LOR SPECIALISTUL CRISAN SI POATE O VOR FACE NU SE STIE CAT MAI SUPORTA SI EI PROSTIA SI INCOMPETENTA LUI CRISAN UITATIVA BINE LA MOACA LUI SI MAI GANDITIVA O DATA DACA E ASA CUM CRED UNI OM BUN DOCTOR BUN SI VETI OBSERVA

Bianca 26 martie 2013 at 14:39

auzi măi gigi, eu personal am ajuns cu piciorul fracturat la urgenţă unde o drăguţă de asistentă m-a ţinut patru ore, cu cât o rugam că nu mai pot, mi se umfla piciorul, cu atât îşi bătea joc de mine, şi alte cazuri, aşa că mai taci şi pune-te pe treabă, incompetentule!

Blaga 26 martie 2013 at 14:43

măi gigi, tu ai o problemă! du-te şi te tratează şi lasă-ne, psihopatule! vezi de ce o ducem rău? din cauza ta şi a multora ca tine!!!dobitocule!!!

Blaga 26 martie 2013 at 14:44

@gigi p.s. „nu mor caii când vor câinii!!!!”

Bazil 26 martie 2013 at 14:49

gigi, da tu cum ai mers la şcoală din doi în doi sau din patru în patru?

Blaga 26 martie 2013 at 14:58

de limba română n-ai auzit, nu-i aşa?, apoi de altele nici atât! da eşti în stare să critici un doctor, măi gigi! măi dobitocule, ia uite că nu eşti agreat nici pe forum, d-apoi să ai de-a face cu unul ca tine, doamne fereşte! stai dreq în cochilia ta , ori schimbă-ţi mentalitatea, boule! că din cauza la dobitoci ca tine o ducem rău, jijiii!

Floarea Leonida 26 martie 2013 at 14:45

Este foarte adevart ce spune Bianca!!!nu se uita nimeni la tine daca nu ai „pile”eu zic sa il lasam pe domnul Crisan sa isi faca treaba si la cine nu ii convine sa mearga in Anglia ca si asistent etc,ca nici acolo nu stau cainii cu colacii in coada si nu cred ca exista sef perfect.daca nu te rastesti putin la personal isi fac de cap,si mai ales cand ai un nr mare in subordine,eu nu zic ca DL.Crisan e perfect dar e un doctor bun!

Ion din Alba 26 martie 2013 at 15:09

Domnule Deputat CP, sunt si eu medic, va stiu ca om de treaba,dar petia adresata Dnieivoastre cred ca va aduce o informatie DEFORMATA.Avand si eu nevoie de UPU/Alba si nescriindu-mi pe frunte”medic”, am apelat silit de imprejurari la „serviciile” personalului,indiferent de gradele profesionale.Nu ma mir ca Dl.Dr C are vorbe de ocara la adresa acestei „comunitati upu”,eu va spun cu mana pe inima ca stilul de „munca’ al acestor indivizi se aseamana cu acela al unei trupe teroriste:lipsa de politete, de respect fata de bolnav, fata de apartinatori, brutalizarea amaratilor care abia mai respira, atitudinea agresiva de zbir a ziselor doctorite care „iau anamneza”dand impresia ca sunt cel putin dzeu in fata oricui, nepriceperea profesionala a personalului mediu(FARA ECUSON) care da impresia de mare chirurg,si care NU EXPLICA APARTINATORULUI CE FEL DE ANALIZE, TEHNICI APLICA bolnavului(DESI ARE OBLIGATIA prin lege),nu cere avizul apartinatorului pentru aceste practici, ptca cel mai des , acolo bolnavii sunt cu constienta redusa .N-am putut crede ca intr-un spital judetean in anul2012,daca e sa ajungila UPU ,te gasesti URGENT in IAD.Sa le fie rusine!Atuncea ,eu medicul, l-am judecat in gand pe seful lor.N-am reactionat din cauza stresului cauzat de bolnavul meu de pe targa,si pentru ca la asemenea mod de ‘tratatie”te poti alege si cu o corectie fizica.Oribil Dle.Deputat!!!Nu e o exceptie,pentru ca ,pana sa ajung la rand, si ceilalti napastuiti s-au bucurat de acelasi „tip”de tratament,din partea acestor”sensibili reclamanti ,ei insisi cu comportament de tortionari.Aceasta sectie ar trebui asanata si populata cu OAMENI de profesie , competenti si cu vocatie pentru activitatea de mare importanta si valoare pe care o subantelege UPU.Eu,mai apoi,am descris aceasta situatie dezastruoasa dluiRaed Arafat,de care zbirii stiu mare frica, dar la controale ce se fac,tot ei se transforma in mielusei,putand induce in eroare un trecator venit chiar in control,cu intentii de mai bine.Eu adresesz cu respect cele bune,DluiDr C, cel reclamat, are dreptate!

Stareta 26 martie 2013 at 15:10

Nici cum nu-i bine. Daca este prea indulgent si se poarta cu personalul din subordine cu manusi,acestia-si fac de cap si tot pacientii sufera.Daca este sever,uneori chiar dur,nu-i mai lasa sa piarda timpul degeaba,este catalogat ca despot si tot pacientii sufera.Au uitat pacientii ca in spital pana si infirmierele fac ce vor si fara plic nu se poate,ca nu te baga nimeni in seama.Cat despre personalul sanitar din sectia urgente este bine sa fie condusi de o mana de fier,altfel risti sa ti se vindece fractura asteptand pe hol .O spun din proprie experienta.Ca sa nu mai spun de alte cazuri mai grave pe care asistenta de la receptie le trateaza cu indulgenta,ignorand suferinta pacientului.Din pacate la noi constiinta lipseste inca. Suntem obisnuiti sa fim condusi,manati cu bata de la spate. Altfel nu se face treaba.Dl. Potor ar face mai bine sa taca. A uitat in ce hal a fost spitalul pe vremea lui.

B 26 martie 2013 at 19:43

mai rar un om ca Dr. Crişan, profesionist, serios, şi om de omenie!Dacă ajungi la el mai poţi avea încredere, că în rest, nu prea… să nu fiţi afectat de aceste răutăţi D. Dr., ci dimpotrivă, aceste mici răutăţi să vă dea încredere că sunteţi cel mai bun! că ce este în jurul Dvs., vedeţi bine!

Petru M. 27 martie 2013 at 9:03

Buna Ziua, multi dintre commenturile de mai sus sustin pe Dr. Crisan, mi se pare ceva corect, fiind Sef UPU-Alba ii ceva normal, dar s-a gandit cineva si la problema de fata? Problema este ca, dupa cum il stiu pe Dl C.P. nu este un domn care doar asa simplu acuza pe alti colegi medici, dupa cum ati putut citi si dvs, este mentionat in mai multe randuri ca un „grup de persoane” medici,asistenti,infirmieri, si alti oameni se plang ca sunt jignti si stresati. mi se pare ceva normal ca oamenii din afara sistemului care nu stiu ce se petrece in UPU sa reactioneze altfel. Fiind vorba de UPU va spun ca asemea intamplare nu ar trebui sa aiba loc, si chiar nu in urgenta! si va dau un ex. de ex. vine un pacient cu o urgenta la UPU si colegi sunt injurati stresati etc. cum ar trebui sa reactioneze asistentul sau alt nivel de personal la aceste „vorbe”? uitativa in jurul dvs, daca exista stres intr-o Unitate de Primiri Urgente atunci inseamna ca nu ne va acorda asistenta medicala ci doar se plange ptr cele intamplate! Stresul intr-o Urgenta este exclusa, „daca si eu sunt stresat atunci cine mai acorda asistenta medicala”? Orice coleg indiferent de nivelul la care este Medic, Asistent, Infirmier, Brancardier sau ce o fi se simte stresat si vor sa trateze acest focar, ca pe viitor sa poata lucra intr-un mediu linistit si sa-si poata practica meseria in cele mai bune conditii.

B 27 martie 2013 at 12:21

Stimabile Patru M., se vede că nu-l cunoşti de loc pe Dl Potor, ia mai răsfoieşte puţin şi prin ziarul de astăzi ca să-ţi structurezi părerea despre acst domn. Apoi problema la UPU este în primul rând a noastră a celor care ajungem acolo şi suntem trataţi de către personalul acela „terorizat” (?) eu am avut de-a face cu ei încă înainte de a fi fost ei „terorizaţi” când cu o urgenţă de urgenţă (fractură de tibie şi peroneu) m-au ţinut în batjocură opt ore până când mi s-a umflat piciorul de nu mi l-au mai putut pune în gips decât după câteva zile când mi s-a desfăcut, iar asta însemna deplasări în plus de acasă la spital într-un singur picior, atunci asistenta respectivă nu era „terorizată”, însă noi pacienţii am fost. Aşa că, vedeţi unde este adevărul, numai că un singur om şeful de la urgenţe nu poate face ordine! Ajutaţi-l!

Comentariile sunt oprite