Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

Deputatul Ioan Dîrzu, întrebări la ministrul Sănătății privind reabilitarea și modernizarea spitalelor din Abrud și Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, întrebări la ministrul Sănătății, Sorina Pintea, privind reabilitarea și modernizarea spitalelor din Abrud și Câmpeni  

Obiectul întrebării: Reabilitarea și modernizarea  spitalelor din Abrud și Câmpeni, județul Alba

Stimate doamnă ministru,

Elit - Gustul Desăvârșit

În perioada 22-24  martie 2018 am efectuat o vizită de lucru în orașele Abrud și Câmpeni din județul Alba, abordând tema reabilitării și modernizării spitalelor din aceste localități.  Autoritățile administrației publice locale și cetățenii  din Abrud și Câmpeni  au nevoie de sprijin financiar pentru reabilitarea și modernizarea secțiilor din cele două spitale și de achiziționarea de aparatură medicală modernă, care să răspundă  unui număr cât mai mare de cazuri medicale   și care să permită tratarea sigură și rapidă a locuitorilor acelei zone.

În prezent, Spitalul Județean de Urgență Alba este supraaglomerat, peste 80% dintre cazurile medicale din județ fiind nevoite să vină la Alba Iulia, preponderent la Unitatea de Primiri Urgențe.  Cazurile minore urgente și cele neurgente blochează de multe ori triajul și pun în pericol viața pacienților cu probleme mai grave și urgente. Județul Alba suferă de o deficiență acută de aparatură medicală în spitalele orășenești, preponderent în cele din zona montană.

Durata transportului pacienților de la Abrud, respectiv Câmpeni către Alba Iulia pune în pericol viața a sute de oameni lunar și blochează în mod ineficient serviciul de ambulanță care ar trebui să deservească intervențiilor rapide.

Complexitatea bolilor și nevoia de investigare rapidă în  faza de stabilire a diagnosticului impune dotarea celor două spitale cu aparatură modernă, cum ar fi:

Dotări de radiologie și imagistică:

 • Ecografe de înaltă performanță;
 • Sistem de radiografie și fluoroscopie;
 • Osteodensitometru;
 • Computer tomograf;
 • Rezonanță magnetică (IRM);
 • Mamograf;
 • Angiograf;

Dotări în secția Neonatologie:

 • Incubatoare Dräger Isolette;
 • Ventilator Acutronic Fabian, mese radiante;
 • Sistem Neopuff;
 • Lampă radiantă;

Dotări în Blocul Operator:

 • Lămpi de operație;
 • Pandante;
 • Mese de operație;
 • Sistem integrat flux aer laminar.

Dotări în unitățile ATI:

 • Ventilatoare;
 • Monitoare
 • Injectomate și infuzomate;

Dotări în sectorul Sterilizare:

 • Autoclave: Sterivap 669, CISA 6410 HB și CISA 3290 HB
 • Circuite separate pentru curate și murdare, inclusiv cu lifturi tip montcharge.

Dotări medicale în rezervele pentru spitalizarea pacienților:

 • Prize de gaze medicale,
 • Sisteme de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale;
 • Sistem integrat Nurse Call, pentru apelarea de urgenţă a asistentei medicale;
 • Paturi medicale;

Conform Programului de guvernare 2018-2020, Guvernul susține următoarele investiții și acțiuni: ”Modernizarea ambulatoriilor de specialitate, a unităților de primiri urgențe, precum și a centrelor medicale integrate, în scopul tratării cetățeanului cât mai aproape de casă.

Dotarea localităților cu ambulanțe, în vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale. Având în vedere răspândirea geografică a localităților și densitatea populației, prin program se va asigura prezența unei ambulanțe în fiecare comună.

Asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie și includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să eliminăm fenomenul prin care foarte mulți pacienţi aglomerează inutil secţiile de primiri urgenţe, când de fapt au afecţiuni minore, pentru care ar trebui să se adrese medicilor de familie.”

Ținând cont de problemele semnalate de locuitorii orașelor și comunelor din zona Munților Apuseni, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

 1. Când va aloca Ministerul Sănătății bani pentru reabilitarea și modernizarea spitalelor din Abrud și Câmpeni, județul Alba?
 2. Până la ce dată estimați că dotările solicitate de cele două spitale pot fi achiziționate și intra în proprietatea acestora?
 3. Care este politica Ministerului Sănătății vizavi de spitalele orășenești din zona montană a județului Alba și ce proiecte de infrastructură sunt dedicate acestora în următorii ani?
 4. Cum poate Ministerul Sănătății să îmbunătățească calitatea actului medical din cele două spitale orășenești (Abrud și Câmpeni) din județul Alba?

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea