Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul Dan Simedru: De ce cetățenii din Alba Iulia trebuie să plătească incompetența conducerii primăriei?

Publicat

în

Deputatul de Alba, Dan Coriolan Simedru, a atacat dur conducerea Primăriei Alba Iulia în cadrul unei conferințe de presă susținute ieri la sediul PNL. Acesta s-a referit la două probleme de mare importanță pentru locuitoriii municipiului Alba Iulia, respectiv decizia Consiliului Local de majorare a dărilor și penalitățile din partea UE și Ministerului Dezvoltării pe mai multe proiecte edilitare, care au creat o gaură” în bugetul local de circa 2.000.000 de lei.

Simedru (FOTO), care a ocupat până în toamna anului trecut funcția de prefect al județului Alba a declarat că dacă ar fi fost prefect acum, ar fi solicitat imeditat anularea Horărârii de CL prin care au fost majoarate taxele și impozitele locale, pentru că nu a fost respectată procedura legală. Parlamentarul a mai spus că incompetența funcționarilor primăriei a ajuns la maxim.

“Este incorect și sfidător față de niște oameni care au primit votul cetățenilor și au fost aleși, să li se arunce materialele de ședință în ziua ședinței, înaintea votului. Și nu la toți consilierii ci doar la liderii de grup. Acest lucru, în condițiile în care legea spune foarte clar, cum se face acest lucru.

Electrica Furnizare Discount

Nici nu trebuia să intre pe ordinea de zi subiectul acesta. Incompetența funcționarilor primăriei a ajuns la maxim, pentru că nu trebuia să intre un astefel de priect de hotărâre pe ordinea de zi, în acest mod.

Fiind ședință extraordinară trebuia cu minim 3 zile înainte anunțată ordinea de zi completă și materialele de ședință distribuite consilierilor. Trebuia neapărat discutat înainte în comisia de specialitate, chiar dacă acest lucru se întâmpla cu câteva ore înainte de ședință. Comisia de specialitate trebuia să-și pună un aviz. Pentru că noi trebuie să știm, ca cetățeni ai județului Alba de ce trebuie să plătim mai mult”, a declarat Dan Simedru.

Referitor la penalitățile aplicate administrației locale în urma unui control al reprezentanților UE și Ministerului Dezvoltării pe mai multe proiecte edilitare, care au creat o gaură” în bugetul local de circa 2.000.000 de lei, Simedru a întrebat retoric “De ce cetățenii din Alba Iulia trebuie să plătească incompetența conducerii primăriei și a funcționarilor plătiți cu sporuri importante din proiectele europene?”

Acesta a ținut să explice că penalitățile aplicate primăriei pe proiecte, înseamnă că “acești bani nu mai vin de la UE, ci va trebui să îi plătim noi din buzunarele noastre”, subliinind faptul că a venit momentul să vedem cum au fost de fapt cheltuiți banii albaiulienilor și cei europeni.

“Noi am spus aici în mod repetat despre modul defectuos în care se cheltuiesc banii din taxele și impozitele locale, precum și cei din fonduri europene de căte Primăria Alba Iulia. Iată că cei de la UE și de la Ministerul Dezvoltării au venit, au verificat, au găsit nereguli și conform legii au stabilit penalități la proiectele finanțate din europeni. Știți ce înseamnă penalitățile acestea – că acești bani nu mai vin de la UE, ci va trebui să îi plătim noi din buzunarele noastre.

Până acum în Mass-media despre municipiul Alba Iulia și marile realizări ale primăriei s-a scris numai de bine. Și de multe ori când se ridica problema cheltuirii iresponsabile a banilor sau a unor licitații dubioase, imediat ni se închidea gura și ni se spunea bine că se face. Iată că a venit momentul să vedem și cum se face și să ne coste modul în care se face”, a mai spus parlamentarul de Alba.

Publicitate

Politică Administrație

VEȘTI BUNE pentru românii din DIASPORA. Procedura consulară s-a schimbat. Ce modificări au fost aduse

Publicat

în

VEȘTI BUNE pentru românii din DIASPORA. Procedura consulară s-a schimbat. Ce modificări au fost aduse

Milioanele de români din diaspora nu mai trebuie să prezinte copii xerox după documente atunci când au nevoie de servicii consulare. Un comunicat al Ministerului de Externe anunță că măsura este deja în vigoare din 20 iulie.

Astfel, românii care merg la un consulat și depun o cerere nu trebuie să mai anexeze și copii ale documentelor originale solicitate, așa cum era până acum. Acestea vor fi făcute pe loc de personalul consular, așa că solicitanții de servicii consulare vor prezenta, la momentul depunerii cererii la ghișeu, doar documentele în original.

Citește și: Ce trebuie să știe românii care se întorc din concediile din străinătate?

Ministerul de Externe spune că este o măsură menite să reducă din birocrație și să reducă arhiva consulară în format clasic, documentele urmând să fie păstrate pe suport electronic, cu respectarea normelor legale în domeniu.

Electrica Furnizare Discount

Românii din străinătate sunt încurajați să nu mergă fizic la ghișeu, ci să-și încarce cererile și documentele în format electronic, prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Citește mai mult

Politică Administrație

Cîțu pe urmele lui Dragnea? Plângere penală la DNA pe numele Premierului României. Acuzație de instigare la abuz în serviciu

Publicat

în

Cîțu pe urmele lui Dragnea? Plângere penală la DNA pe numele Premierului României. Acuzație de instigare la abuz în serviciu

Avocatul a precizat că plângerea penală îl vizează şi pe premierul Florin Cîţu, pentru instigare la abuz în serviciu, deoarece acesta este singurul care a profitat de pe urma acelui document. „Prin raportare la documentul care a devenit viral, rezultă destul de clar că singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu”, a indicat el.

”În măsura în care ancheta penală va dovedi că angajarea în sine a avut ca scop tocmai folosirea resurselor Guvernului pentru a-şi asigura o persoană care să-i facă campanie politică, vorbim de un abuz în serviciu şi pentru premier”, a mai declarat Toni Decean.

Pe de altă parte, avocatul a explicat că există asemănări, dar şi diferenţe între acest caz şi cel al fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru angajarea a două consiliere de la DGASPC Teleorman la sediul partidului.

„Există nişte diferenţe substanţiale, care ar consta în faptul că, din ceea ce ştiu eu, în cazul Dragnea cele două angajate nu au prestat deloc muncă la Direcţia Copilului, unde erau angajate, au semnat în fals pontaje şi alte documentele şi de fapt s-au aflat la sediul PSD. În cazul de faţă, doamna consilier de stat era la sediul Guvernului şi ea a lucrat efectiv acolo. O asemănare ar fi că, în ambele cazuri, vorbim de un angajat al statului, un funcţionar public, care se implică într-o luptă politică”, a spus avocatul.

La rândul său, un reprezentant al Comunităţii Declic a declarat că este trist faptul că procurorii nu s-au sesizat în acest caz şi trebuie ca acest lucru să îl facă cetăţenii.

„Ne-am fi aşteptat ca procurorii DNA să se sesizeze. Când am văzut că nu o fac, atunci ne-am consultat cu avocaţii noştri şi am decis să mergem mai departe. Mi se pare trist că, într-o ţară în care atât de mulţi am luptat pentru o justiţie independentă, încă trebuie să facem noi, cetăţenii, astfel de sesizări, mai ales când este vorba de înalţi demnitari ai statului”, a declarat reprezentantul Declic.

Mioara Costin a fost eliberată săptămâna trecută, la cerere, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Plecarea acesteia vine după ce în presă a apărut un „document” cu antetul Guvernului, unde apare şi semnătura Mioarei Costin, şi care s-ar referi la strategia premierului în campania pentru alegerile interne din PNL.

Chestionat pe această temă, într-o conferinţă de presă, premierul Florin Cîţu a explicat: „Eu, din funcţia de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat în niciun moment”.

„Despre documente care apar în presă sau hârtii, că nu ştiu dacă sunt documente, fiţuici sau documente editabile care apar în presă, nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură”, a spus atunci Cîţu.

Publicitate
Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba solicită Consiliului Județean alocarea a 5 milioane de euro pentru sprijinirea celor afectați de inundații!

Publicat

în

Consilierii județeni ai Partidului Social Democrat solicită Consiliului Județean Alba să aloce 5 milioane de euro pentru sprijinirea localităților din Munții Apuseni afectate de inundații, dar și pentru ajutarea familiilor care au rămas fără agoniseala de o viață.

Dacă se așteaptă după promisiunile premierului Florin Cîțu, care a demonstrat că nu îl interesează deloc de oamenii din Apuseni, cei afectați vor rămâne doar cu pături și paturi, cu conserve de carne și pate, și nu își vor mai reface locuințele prea curând. De asemenea, primăriile vor rămâne doar cu motorina acordată și greu vor mai putea readuce localitățile la stadiul dinaintea revărsării apelor.

Electrica Furnizare Discount

Este momentul ca CJ Alba să se implice cu adevărat, în refacerea infrastructurii afectate și acordarea de sprijin financiar localităților care s-au confruntat cu dezastre. Cu siguranță, dacă se dorește, se va găsi și forma legală prin care oamenii cărora casele și terenurile le-au fost distruse, să fie într-un fel sau altul ajutați de către CJ Alba.

Avem convingerea că așa cum s-au găsit formele legale pentru consilii județene să premieze persoane, să organizeze diverse manifestări/petreceri, cu mâncare și băutură, sau să doneze sume importante de bani pentru diferite cauze, se va găsi și forma legală de a ajuta oameni care, fără să aibă vreo vină, au rămas fără locuințe din cauza efectelor calamităților naturale produse de inundații. Pentru noi, orice scuze de natura ”nu se poate”, sunt nejustificate.

Astfel, îi solicităm președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, să accepte propunerea consilierilor județeni ai PSD și să nu îi lase pe oameni la mila premierului Florin Cîțu care este mai ocupat în această perioadă cu campania internă a PNL.

În caz contrar, conducerea Consiliului Județean Alba, condusă de PNL, demonstrează că, la fel ca și Guvernul României, nu empatizează deloc cu drama oamenilor din Apuseni.

În vistieria Consiliului Județean Alba se află suficienți bani pentru acordarea de sprijin în urma acestor calamități. Spre exemplu, anul 2021 a fost început cu un excedent bugetar în valoare de aproape 25 de milioane de euro. Astfel, mai este nevoie doar de voință și dorință de implicare.

Localitățile afectate au nevoie urgentă de refacerea infrastructurii rutiere, a unităților de învățământ afectate, care trebuie igienizate și pregătite pentru începerea noului an școlar. Este nevoie de refacerea fântânilor, dispensarelor sau a altor clădiri de utilitate publică afectate, în vreme ce oamenii trebuie ajutați cu materiale de construcții pentru reclădirea locuințelor.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare