Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputații de Alba, scumpi la vorbă și faptă, dar largi la punga banilor publici pentru întreținerea birourilor din teritoriu

Publicat

în

Aproape 300.000 de lei, adică aproximativ 66.000 de euro au ”tocat” în primele 6 luni ale acestui an cabinetele deputaților din Alba. Este vorba despre salariile personalului și cheltuielile cu bunuri și servicii, respectiv chirie, utilitați, consumabile etc. pe care parlamentarii le decontează lunar.

Din cauza (semi)transparenței cu care informațiile economice ale Camerei Deputaților sunt publicate în aceasta legislatură, nu vom putea preciza exact care dintre cei cinci este mai darnic sau mai zgârcit cu angajații, sau ce facturi a avut de platit pentru birou, putem însa sa va spunem cât a ”prestat” fiecare în folosul electoratului care i-a trimis să facă legi, iar dumneavoastră veți stabili dacă se ridică la nivelul indemnizației ”babane” asezonată cu diurne, cheltuieli cu cazare, telefon și combustibil.

Cel mai scump la vorbă, dar și la faptă, a fost Ioan Dîrzu, deputat PSD. Acesta a luat cuvântul o singură dată în această legislatură, a inițiat alături de colegii de partid 20 de propuneri legislative (din care 4 s-au transformat în legi promulgate), a avut 6 întrebări și interpelări și a participat la o moțiune. Pentru ”prestația” sa, a fost plătit cu o indemnizație medie de 5.500 de lei pe lună, totalizând în 6 luni 33.249 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fără experiență ca deputat, dar mai dornic de muncă decât președintele PSD Alba s-a arătat deputatul PNL Sorin Bumb care, în perioada amintită a avut 7 luări de cuvânt în plen, 5 declarații politice, 19 propuneri legislative inițiate, 6 întrebari/ interpelari și a participat la o moțiune. El a încasat în 6 luni o indemnizație totală de 32.406 lei, adică 5.401 lei pe lună.

Tot fără experiență, dar cu motoarele mai turate decât colegul său liberal a fost Claudiu Răcuci, deputat PNL, care în perioada ianuarie – iunie 2017 a avut 13 luări de cuvânt, 12 declarații politice în plen, 18 propuneri legislative, 24 de interpelări și a participat la o moțiune. Răsplata sa în această perioadă a fost tot de 32.406 lei, respectiv 5.401 lei pe lună.

Întors în Parlament după o pauză de 4 ani, timp în care a efectuat un stagiu la munca ”de mijloc” în administrația locală, deputatul PNL Corneliu Olar pare să intre cu greu în ritmul pe care-l avea când se autointitula ”Deputatul Moților”. Este drept, a rămas ”vorbăreț” cum îl știam și a luat cuvântul în plen de 20 de ori, însă în rest are mult de recuperat, contabilizând doar o declarație politică, 21 de propuneri legislative semnate alături de colegi, 2 întrebări/ interpelări și participarea la o moțiune. Pentru activitatea din primul semestru a încasat 32.406 lei (5.401 lei pe lună).

Cel mai activ ”jucător” din echipa județului Alba a fost tot un debutant, deputatul PNL Florin Roman. El a avut nu mai puțin de 42 de luări de cuvânt în plen, 4 declarații politice, 27 de propuneri legislative, 24 de întrebări/ interpelări și a participat la 2 de moțiuni. Plata sa a fost egală cu cea a colegilor de partid, încasând 32.406 lei în 6 luni (5.401 lei pe lună).

În același timp, deoarece obrazul de deputat în teritoriu cu cheltuială se ține, pentru cabinetele din județ, deputaților de Alba li s-au decontat bani ”grei”, cei mai mulți în luna aprilie.

Astfel, cele cinci cabinete au ”înghițit”, în total, 32.014 lei în ianuarie, lună când încă nu aveau angajați; 40.942 de lei în luna februarie (din care 9.266 de lei cheltuieli cu salariații); 48.777 de lei (14.623 de lei pentru salarii) în luna martie; 68.933 de lei (16.786 de lei pentru salarii) în luna aprilie; 52.745 de lei (16.434 de lei pentru salarii) în luna mai și 54.669 de lei (21.667 de lei pentru salarii) în luna iunie.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare