Deputații de Alba, scumpi la vorbă și faptă, dar largi la punga banilor publici pentru întreținerea birourilor din teritoriu
Aproape 300.000 de lei, adică aproximativ 66.000 de euro au ”tocat” în primele 6 luni ale acestui an cabinetele deputaților din Alba. Este vorba despre salariile personalului și cheltuielile cu bunuri și servicii, respectiv chirie, utilitați, consumabile etc. pe care parlamentarii le decontează lunar.
Din cauza (semi)transparenței cu care informațiile economice ale Camerei Deputaților sunt publicate în aceasta legislatură, nu vom putea preciza exact care dintre cei cinci este mai darnic sau mai zgârcit cu angajații, sau ce facturi a avut de platit pentru birou, putem însa sa va spunem cât a ”prestat” fiecare în folosul electoratului care i-a trimis să facă legi, iar dumneavoastră veți stabili dacă se ridică la nivelul indemnizației ”babane” asezonată cu diurne, cheltuieli cu cazare, telefon și combustibil.
Cel mai scump la vorbă, dar și la faptă, a fost Ioan Dîrzu, deputat PSD. Acesta a luat cuvântul o singură dată în această legislatură, a inițiat alături de colegii de partid 20 de propuneri legislative (din care 4 s-au transformat în legi promulgate), a avut 6 întrebări și interpelări și a participat la o moțiune. Pentru ”prestația” sa, a fost plătit cu o indemnizație medie de 5.500 de lei pe lună, totalizând în 6 luni 33.249 de lei.
Fără experiență ca deputat, dar mai dornic de muncă decât președintele PSD Alba s-a arătat deputatul PNL Sorin Bumb care, în perioada amintită a avut 7 luări de cuvânt în plen, 5 declarații politice, 19 propuneri legislative inițiate, 6 întrebari/ interpelari și a participat la o moțiune. El a încasat în 6 luni o indemnizație totală de 32.406 lei, adică 5.401 lei pe lună.
Tot fără experiență, dar cu motoarele mai turate decât colegul său liberal a fost Claudiu Răcuci, deputat PNL, care în perioada ianuarie – iunie 2017 a avut 13 luări de cuvânt, 12 declarații politice în plen, 18 propuneri legislative, 24 de interpelări și a participat la o moțiune. Răsplata sa în această perioadă a fost tot de 32.406 lei, respectiv 5.401 lei pe lună.
Întors în Parlament după o pauză de 4 ani, timp în care a efectuat un stagiu la munca ”de mijloc” în administrația locală, deputatul PNL Corneliu Olar pare să intre cu greu în ritmul pe care-l avea când se autointitula ”Deputatul Moților”. Este drept, a rămas ”vorbăreț” cum îl știam și a luat cuvântul în plen de 20 de ori, însă în rest are mult de recuperat, contabilizând doar o declarație politică, 21 de propuneri legislative semnate alături de colegi, 2 întrebări/ interpelări și participarea la o moțiune. Pentru activitatea din primul semestru a încasat 32.406 lei (5.401 lei pe lună).
Cel mai activ ”jucător” din echipa județului Alba a fost tot un debutant, deputatul PNL Florin Roman. El a avut nu mai puțin de 42 de luări de cuvânt în plen, 4 declarații politice, 27 de propuneri legislative, 24 de întrebări/ interpelări și a participat la 2 de moțiuni. Plata sa a fost egală cu cea a colegilor de partid, încasând 32.406 lei în 6 luni (5.401 lei pe lună).
În același timp, deoarece obrazul de deputat în teritoriu cu cheltuială se ține, pentru cabinetele din județ, deputaților de Alba li s-au decontat bani ”grei”, cei mai mulți în luna aprilie.
Astfel, cele cinci cabinete au ”înghițit”, în total, 32.014 lei în ianuarie, lună când încă nu aveau angajați; 40.942 de lei în luna februarie (din care 9.266 de lei cheltuieli cu salariații); 48.777 de lei (14.623 de lei pentru salarii) în luna martie; 68.933 de lei (16.786 de lei pentru salarii) în luna aprilie; 52.745 de lei (16.434 de lei pentru salarii) în luna mai și 54.669 de lei (21.667 de lei pentru salarii) în luna iunie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Taxe și impozite locale 2025 în Alba Iulia | Impozitul pe mijloacele de transport: Calcul, valoare și scutiri. Proiect, în consultare publică
Taxe și impozite locale 2025 în Alba Iulia | Impozitul pe mijloacele de transport: Calcul, valoare și scutiri. Proiect, în consultare publică Primăria municipiului Alba Iulia a anunțat în 4 noiembrie 2024 deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre nr. 406/04.11.2024 privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba