Deputaţii de Alba, indiferent de culoare politică, se întrec în propuneri legislative populiste

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Alegerile de anul viitor se apropie cu paşi repezi iar asta începe să se simtă tot mai tare în discursurile politicienilor, fie că sunt din Opoziţie sau de la Putere. Profitând de faptul că electoratul român nu a dezvoltat încă obiceiul de a urmări dacă cei cărora le acordă votul îşi şi duc la capăt promisiunile, politicienii nu ezită să scoată din tolbă tot felul de propuneri care dau bine la alegători. Şi ce poate suna mai bine decât să iniţiezi o propunere legislativă prin care să ceri ca demnitarilor să li se interzică folosirea maşinilor de serviciu în interes personal. Ideea aparţine deputatului PNL de Alba, Călin Potor. „Voi iniţia o propunere legislativă prin care să li se interzică demnitarilor statului, de la preşedinte şi premier până la primarul celei mai mici comune a României, să dispună de maşinile din dotare pentru a merge la cumpărături, la plimbare şi oriunde altundeva, atunci când nu se află în timpul programului legal de muncă”, a spus Potor, care însă nu a precizat dacă, pe vremea când era viceprimar şi avea la dispoziţie o maşină de serviciu, i s-o fi întâmplat măcar o dată să o folosească în interes personal. El este convins că o astfel de propunere legislativă va fi susţinută de parlamentarii tuturor partidelor, pentru că este „o lege menită să combată dezmăţul bugetar, ar fi un pas spre normalitate”. Totodată, deputatul dezavuează modul în care unii demnitari ai statului român profită nejustificat de avantajele pe care le presupune funcţia ocupată, arătând că este anormal ca aceştia să îşi folosească poziţia pentru a obţine servicii în beneficiul familiei şi al rudelor.
Nici colegul său de Parlament şi de Uniune, deputatul PSD Radu Coclici nu se lasă mai prejos când vine vorba despre propuneri populiste.
El s-a lipit la iniţiativa legislativă a deputatului independent (fost PDL) de Cluj, Mircea Giurgiu, care prevede ca şomerii să fie scutiţi timp de trei ani de plata ratelor la bănci. Potrivit propunerii legislative, de suspendarea plăţii la credite pe o perioadă de trei ani ar urma să beneficieze persoanele aflate „în stare de sărăcie extremă”, pe care proiectul de lege le defineşte ca fiind cele care nu au asigurate alimente în valoare de minimum patru lei pe zi. Pe durata celor trei ani executarea silită a acestora pentru neplata ratelor va fi interzisă. La sfârşitul intervalului, plata ratelor va fi reluată fără dobânzi suplimentare. Desigur că cu o astfel de propunere, populistă şi aberantă cum susţin specialiştii, politicienii au toate şansele să se strecoare sub pielea alegătorilor, apăsaţi tot mai mult de lipsa unui loc de muncă şi a creditelor ce trebuie achitate. Ideea clujeanului, la care a achesat şi Coclici, are şanse infime de materialiazare în condiţiile în care iniţiatorii au indicat ca sursă de acoperire a cheltuielile aferente ratelor suspendate ale consumatorilor rezerva constituită special la nivelul BNR, rezervă care nu există însă.
Tot ca populistă, dar de altă factură decât cea amintită mai sus care se joacă cu speranţele românilor, poate fi catalogată şi intenţia deputatului PDL de Alba, Clement Negruţ, de a propune aducerea capitalei României la Alba Iulia. „Eu cred că Bucureştiul şi-a atins limita maximă a incompetenţei din punct de vedere al conducerii, atât politice cât şi administrative şi cred că Alba Iulia are toate atuurile pentru a deveni capitala României”, a declarat, recent, Negruţ. El a spus că “se gândeşte” să depună un amendament de modificare a articolului 14 din Constituţie prin care capitala României să fie mutată la Alba Iulia. “Avem multe atuuri pentru că suntem capitala de suflet a ţării, aici s-au întâmplat atâtea lucruri istorice. Avem Cetatea, avem unităţile militare, avem destule spaţii unde să aducem instituţiile statului”, a răspuns deputatul atunci când a fost întrebat dacă un oraş cu 60.000 de locuitori are capacitatea de a găzdui toate ministerele şi instituţiile pe care le presupune o capitală.
Bineînţeles, în majoritatea lor, propunerile politicienilor, indiferent de culoarea lor, ar fi salutabile dacă n-ar avea şi un puternic iz de populism, populism pe care alegătorii români încă îl înghit şi nu îl taxează aşa cum ar trebui.
Ioana PITICARIU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

alexandru 22 iulie 2011 at 8:50

eu propun sa pateasca statul ratele la banci in special pentru bugetari, urmati de someri, pensionari, soldati si alte categorii defavorizate.de asemeena propun ca mediul privat sa fie aspru taxat si impozitat p[entru indrazneala de a produce ceva intr-o tara bugetara. averile celor care lucra la privat sa fie confiscate, iar automobilele lor sa fie puse la dispozitia bugetarilor pentru cumparaturi.nevestele privatilor sa fie vandute ca sclave in africa, si cu veniturile obtinute sa se plateasca stimulente la finante.iar pentru domnul potor o intrebare: ai fost vreodata cu trenul?nevasta e bine, tot bugetara pe leafa mare?dezmat sau profesionalism?ce ar fi sa vii tu de la bucuresti cu trenul, te combini cu coclici, cu negrut si faceti si o carte pe drum.

dreptul 22 iulie 2011 at 8:55

O adunatura de prosti si deputati astia ai nostri, care mai decare cu idei mai dobitoace, dar cea mai tare cu capitala de suflet, pai tu nu ai unde sa muti Consiliul Judetean Alba cu 180 angajatii din cladirea aceea retrocedata Curti de Apel si tie ati arde sa aduci ministere cu mii de angajati, dar ai uitat Ioana ceva pe Peres cu acea tampenie cu arborarea drapelului national pe palatele membrilor din conducerea PD-L, ce sa mai intamplat cu ea ca nu am vazut nici un palat cu drapel, sau da domnul senator Peres nu are nici un imobil pe numele lui ca nu ai prost sa ai bata ANI pe la poarta.

bugetarul recunoscator 22 iulie 2011 at 8:55

Bravo Alexandru, asa te vreau. Auziti parlamentarilor ce vrea poporul prin dl. Alexandru? Asa sa faceti, asemenea propuneri legislative sa aveti. Multumim domnule Alexandru.

cl 22 iulie 2011 at 9:09

bai potorina ai prezentat propunerea legislativa si sefului tau de partid. sunt curios ce parere are.

HH 22 iulie 2011 at 9:31

” Salutabile” fata asta e si analfabeta, ca talent oricum nu are ?!
Corector mai aveti ?

Costel 22 iulie 2011 at 15:10

Fata asta este clona Andreei Pora in Alba Iulia … asta avem …

profesorul 22 iulie 2011 at 21:51

Ai dreptate!!! mare …………… este clona asta, asta avem….

Robespierre 22 iulie 2011 at 11:16

Dle(dna) „HH”,
Subscriu in intregime aprecierilor dvoastra cu privire la …”fata asta”…
Intradevar fata asta nu are nimic in comun cu presa, cu cultura generala, cu bunul simt.
Nu exista in luimba romana cuvantul „salutabil(e)”, iar modul cum „fata asta” maltrateaza aceasta limba e inspaimantator.
Pentru stiinta ei si a altor agramati in limbaromana exista doar cuvantul „salutar(e)” adjectiv, provenit din frantuzul „salutaire” sau latinescul „salutaris”, insemnand potrivit, adecvat intr-o anumita situatie, precum si providential, salvator, binevenit…
As vrea sa-i mai amintesc fetei asteia, ca jurnalism, presa, probitate morala si profesionala, bun simt, talent nu inseamna sa participi la conferintele de presa portocalii, sa „furi” de prin sentinte si decizii ale instantelor, sa speculezi barfe si cancanuri de prin cafenelele urbei si apoi sa-ti versi umorile si frustrarile in ziar…
Pentru ca asta face „fata asta” de cand ii la Unirea…
Cititi editorialul de azi din acelasi ziar a dlui Ion Margineanu si comparati-l cu analizele puerile, de doi bani, agramate si searbade ale acestei „fatuci”, cum le numea Ion Cristoiu pe cele care mai ling un blid de pe la potentatii zilei, mai ling o barfa de prin cafenele pe langa nessul primit. Cititi, zic, acel editorial despre modul in care ne pierdem tara, satele, pamantul, padurile, fiinta, sufletul… si o sa realizati diferenta dintre a scrie cu har, cu talent, cu sange, cu iubire si a scrie cu…picioarele.
Cu stima „R”

Gogu 22 iulie 2011 at 22:50

Daca ati vedea ce frumusete de fata este „fata asta” ati fi mai indulgenti. Eh, ca acum traim intr-o urbe mica si nu se poate afirma in alt domeniu, si e obligata sa scrie pt a manca si ea o paine, e alta poveste.
Cred totusi ca daca s-ar stradui ar putea da mai mult, dar generatia asta pro, nu prea le are cu munca.
Propun pana se apuca mai serios de scris sa i se mute rubrica la pagina 5.

Comentariile sunt oprite