Deputat PSD Ioan Dîrzu: ”România – masa salarială mult sub media europeană. Încă trebuie crescute salariile”

România continuă să aibă una dintre cele mai mici mase salariale din Uniunea Europeană, realitate care explică migrația forței de muncă superior calificate.

Masa salarială este indicatorul care arată cum se împarte valoarea creată în economie între muncă şi capital.

România este pe antepenultimul loc în Europa, cu o pondere a masei salariale de numai 36% în PIB, față de 45% media europeană. Franța și Danemarca au peste 52%, Bulgaria și Ungaria au peste 43%.

PSD a militat tot timpul pentru creșterea salariilor românilor și a adoptat politici ferme în acest sens – de la creșterea consistentă a salariului minim care a ajuns la 1900 de lei brut, până la majorările pentru medici, profesori ori funcționari publici.

Astfel, masa salarială din România a ajuns în 2017 la 67,7 miliarde de euro, în creştere cu 10 miliarde de euro faţă de anul anterior şi cu 14,4 mld. euro faţă de acum zece ani.

În schimb, se poate observa clar cât de greșită și anti-socială este propunerea PNL de tăiere a salariului minim pe economie la 1.000 lei, anunțată chiar de consilierul președintelui PNL. Și așa salariile sunt foarte mici în România – o tăiere a salariului minim ar accelera migrația forței de muncă, în special în rândul tinerilor. PNL, chiar și în opoziție fiind, continuă să moștenească toate relele PDL-ului – tăieri de salarii și pensii. Există voci în PNL care militează și pentru tăierea burselor studenților sau tăierea gratuității pe calea ferată pentru studenți.

Diferenţa dintre România și țările dezvoltate din Europa, în privința masei salariale, este de 14 procente, lucru pe care PSD îl va îndrepta în viitorii ani de guvernare. Eu cred că un salariu minim brut decent trebuie să ajungă la cel puțin 3000 lei. Prin politic sociale strategice, integrate și proactive, PSD va continua să asigure un trai decent românilor din clasa de mijloc.

Ioan Dîrzu, deputat al Partidului Social Democrat

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Bietul Dirzu! 4 iulie 2018 at 16:48

Tot cu gandul la dublarea salariilor parlamentarilor…

Traiasca psd si guvernul Dancila! 4 iulie 2018 at 18:27

O nouă zi de creştere şi de recorduri pentru ROBOR. Indicele la trei luni a urcat la 3,34%, un nou record al ultimilor patru ani şi patru luni..

mike 5 iulie 2018 at 0:12

Cind ai tu propia industrie, cind produci tu si vinzi tu , cind agricultura e totala Romaneasca si griul il vinzi tu nu strainii– atunci sa vorbesti de cresteri salariale — Strainii (mare noroc al romaniei cu ei) produc in ro. cu mina de lucru ieftina si vind scump in alta parte — adica ei iau -smintina si laptele iar romania –zerul- Daca nu schimbati situatia — romania va fi sclava europei — Cred ca atunci cind vorbeai de marirea salariilor te-ai gindit la birocrati fiindca la palmasi nu se va intimpla asta curind.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...