Deputat PNL Sorin Bumb: ”În anul Centenarului, PSD scoate din circulație un tren mai vechi ca Unirea”

*Declarație politică rostită în plenul Camerei Deputaților în data de 6 februarie 2018

Doamnelor și domnilor deputați,
Stimați colegi,

Peste tot, in lumea civilizata, treenul este preferat ca mijloc de transport atât de navetiștii care îl folosesc să ajungă la locul de muncă, cât și de autorități care investesc permanent în extinderea rețelelor de cale ferată. Nu și în România condusă de PSD!

Începând cu 1 Martie a.c., CFR Călători, companie administrată de Ministerul PSD al Transporturilor, va scoate din circulație aproape 100 de trenuri de călători, din toată țara. Nu face excepție nici județul Alba, unde unul dintre trenurile care va înceta să mai circule este un tren cu o vechime de mai mult de 100 de ani. Mă refer la vestitul tren “Cugireana”, care circula pe relația Teius-Cugir, încă din anul 1906.

În vremurile de maximă dezvoltare a fabricii de armament de la Cugir, acest tren deservea zilnic circa 7.000 de navetiști, pe care îi transporta în 14-15 vagoane supraetajate. Astăzi, trenul ajunge să fie scos din circulație pentru că abia reușește să mai adune vreo 10 călători. Nu din cauza faptului ca fabrica din Cugir nu ar mai exista, sau pentru că forța de munca nu ar mai face naveta spre Cugir. Cugirul, în special prin grija administrației locale și județene, a reușit să își reformeze și să își dezvolte industria locală, ajungând să fie un fanion la nivel național prin prezența unor firme mari, de rezonanță internațională, în care lucrează mii de oameni. Cauza lipsei de călători pe acest tren este infrastructura CFR Călători și serviciile oferite de această companie, care au ajuns să semene cu cele din 1906 și împing navetiștii spre transportul rutier!

În loc să vină cu o strategie de dezvoltare a sectorului feroviar, care să asigure transportul oamenilor către locul de muncă, pe distanțe scurte și medii, în condiții de siguranță, rapiditate și confort, șefii PSD de la transporturi se mulțumesc doar să constate că nu sunt călători și să scoată trenuri din circulație. Navetiștii sunt forțați astfel să se arunce în jungla de pe șosele, pentru a ajunge la locul de muncă, sporind aglomerația de pe drumuri și supunându-se în fiecare zi riscului tot mai mare de a deveni victime ale accidentelor rutiere tot mai frecvente. Totul din cauza faptului că guvernul PSD nu e în stare sa dezvolte nici măcar rețeaua rutieră, dacă tot o scoate din uz pe cea feroviară. Ce să mai vorbim de poluarea suplimentară pe care o generează transportul rutier a zeci de mii de angajați, de câte două ori pe zi, în condițiile în care România tocmai este penalizată de UE pentru calitatea foarte rea a aerului pe care îl respiră cetățenii săi.

Fac apel de aici, de la Tribuna Parlamentului, la Guvernul PSD, să vină cu soluții pentru dezvoltarea transportului feroviar, nu doar să constate că nu sunt călători. Nu pot să nu mă gândesc cu groază la ce va urma după scoaterea din circulație a trenurilor? Mintea îngustă a unora să pregătească oare un scenariu asemănător celui din zona Apusenilor, unde, după ce Mocănița, trenul care zeci de ani a fost cel mai important mijloc de transport în comun, a fost trasă pe dreapta, cineva s-a gândit că n-ar strica să dea și liniile de cale ferată la fier vechi, că tot stau degeaba?

Domnilor, dacă nu sunteți în stare să administrați aceste active, măcar pregătiți un pachet legislativ și financiar care să permită administrațiilor județene și locale să preia administrarea și dezvoltarea lor!

Vă mulțumesc!

Deputat PNL de Alba, Sorin Ioan BUMB

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Alegatorul 6 februarie 2018 at 11:24

Pe jos ar trebui să te deplasezi, te-ai cam îngrășat dom deputat…!

Io 6 februarie 2018 at 13:37

Dar, domnule deputat, eu te tot urmaresc si observ cat esti de specialist la a critica pe altii, nu ca ar fi un lucru rau, dar spune-ne matale noua, tu cu ce initiative legislative te poti lauda, caci vorba marelui Eminescu: E usor a scrie versuri,
Cand nimic nu ai a spune
Insirand cuvonte goale
Ce din coada au sa sune.

apoliticul 6 februarie 2018 at 17:44

Domnule deputat cand ai fost dumitale ultima data cu trenul respectiv ?
Trenul se scoate pentru ca de ani de de zile a fost pus la o ora imposibila tocmai pentru a favoriza transportul rutier mai exact firma Livio Dario.
La ora respectiva navetistii nu puteau sa ajunga la munca chiar daca era mai ieftin cu trenul.
In cazul de fata ar trebui sa se autosesizeze DNA-ul pentru ca e un exemplu clasic de tepuire al unei societati de stat iar de castigat are o firma privata.
Cum se face ca toate trenurile CFR au pretul la bilete cu cel putin 25% mai mare ca operatorii privati ?Acest lucru se intampla de multi ani de cand era tocmai PDL-ul la guvernare.
Apropo cand faceati parte din USL parca ai iubeati pe pesedei si ai injurati pe pedelisti.Sa terminat mierea si acum lingeti unde ati scuipat inainte ?Asta asa doar pentru a aduce aminte verticalitatea partidului din care faceti parte.

liberalu` pe stil....nou 7 februarie 2018 at 11:23

Bumbule, Ministeru` Transporturilor e al Romaniei – nu al….PSD ! Si cum traim intr-o societate de consum…LIBERALA, nimeni nu tine in viata ceva nerentabil ! Poate , daca ai da tu banii….cine stie …?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...