Deputat PNL de Alba, Sorin Bumb: ”Sistemul sanitar va intra în comă din cauza PSD”

Am fost cu toții martorii recentelor declarații guvernamentale privind creșterea spectaculoasă a salariilor medicilor. Declarații triumfaliste prin care se anunțau salarii ce merg până la peste 4.000 de euro pe lună pentru medicii din sistemul public, începând cu data de 1 Martie.

Sursa de finanțare a spitalelor din România o constituie deconturile făcute de Casa de Sănătate pentru cazurile pe care fiecare spital le rezolvă. Cum nu s-a anunțat nicio schimbare a acestui mod de finanțare, rezultă, în mod logic, că banii alocați spitalelor sunt aceiași, în condițiile în care salariile medicilor cresc cu 40 până la 170%. Și așa se naște întrebarea fundamentală: de unde bani pentru aceste creșteri de salarii, mai ales că impactul estimat la nivel național este de circa 1 miliard de euro? Cel mai probabil că banii vor fi luați din fondurile necesare pentru investiții, dotări și medicamente. Astfel, calitatea actului medical va scădea semnificativ și vom avea niște medici bine plătiți în niște spitale nerenovate, neîncălzite, fără aparatură și fără medicamente.

La fel ca și în cazul legii medicamentelor ieftine, efectul va fi negativ și va fi suportat de bolnavi. Și atunci PSD a adoptat o tactică populistă, stabilind prin lege prețul anumitor medicamente. Efectul a fost că acestea au dispărut de pe piață, iar bolnavii au fost cei care au avut de suferit, fie plătind pentru înlocuitoare mai scumpe, fie rămânând fără tratament.

Modul pueril și populist în care PSD abordează problema sănătății se vede și din centrarea exclusivă pe salariile medicilor, care generează noi discriminări și conflicte în spitale, excluzând din aceste majorări întregi categorii de personal necesare actului medical. Ce nu înțelege PSD e că, spre exemplu, un chirurg nu poate opera fără asistentele care îl ajută în operație, fără tehnicienii care îi sterilizează bisturiul și îi reglează aparatul de anestezie, fără biologii, chimiștii și laboranții care analizează probele de sânge, fără farmacistul care eliberează medicamentele necesare în operație sau fără personalul care curăță sala de operație.

Simplificarea excesivă a problemelor sistemului sanitar și reducerea lor doar la salarii, este încă o dovadă a imaturității în gândire a unor miniștri care s-au și grăbit să anunțe că medicii nu mai pleacă din țară. E drept că una dintre cauzele exodului medicilor o constituie salariile mult prea mici, dar PSD ar trebui să vadă tot complexul de factori și să se întrebe dacă medicii nu pleacă cumva și pentru că s-au săturat să lucreze fără dotare și aparatură, pentru că s-au săturat să le fie îngrădită cariera de un sistem fanariot, pentru că e mai ușor și mai sigur să faci naveta de la Cluj la Paris decât de la Cluj la Aiud, pentru că după ce lucrezi 12 ore în spital, trebuie să mai pierzi câteva zile stând la coadă la ANAF ca să depui diverse formulare, sau pentru că atunci când îți sosește un caz în urgență trebuie să pierzi mai mult timp cu completarea de hârtii decât cu evaluarea pacientului.

Iată deci că ceea ce face Guvernul PSD acum este doar un joc de imagine prost gândit, o măsură populistă și pompieristică din care vor avea de pierdut atât pacienții cât și medicii.

Deputat PNL de Alba, Sorin Ioan BUMB

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Vai mama noastra 14 martie 2018 at 11:22

Corect! daca acum nu sunt medicamente pt cei internati sau mai rau nu sunt paturi suficiente ca sa te internezi ma intreb ce va fi dupa majorarea salariilor???? cred ca un guvern mai incompetent si iresponsabil ca acesta nu a mai fost in Ro.Pt el si acolitii lor privilegii peste privilegii, pt majoritatea CIUMA!

falsificatoru` de...probe 14 martie 2018 at 11:58

Poate ca …din cauza de lacomie ? A celor care decid cum e cu ….aprovizionarea …???

apoliticul 14 martie 2018 at 13:18

Las ca vine PNL-ul si mai inchide cateva sa ajunga banii

bio 14 martie 2018 at 14:06

De fapt este vina CIUMEI PORTOCALII, care ne-a adus in acest hal!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...