Deputat Florin Roman: ”PNL vine în sprijinul medicilor de familie”

În calitate de deputat PNL, am depus împreună cu deputatul Bogdan Huțucă o nouă inițiativă legislativă prin care ne propunem să contribuim la reducerea costurilor de funcționare ale cabinetelor de medicină de familie.

Concret, propunem modificarea lit.h), alin.(1), a art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal în sensul exceptării cabinetelor de familie de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri. Astfel, vrem să sprijinim medicina de familie cu scopul declarat al consolidării principiului prevenției în sănătate ca politică principală în domeniul sănătății, lucru pe care PNL și l-a asumat prin Legea prevenției în sănătate, un proiect care nu a primit, însă, sprijinul coaliției guvernamentale.

Trebuie spus că, în baza Legii nr.571/2003 privind vechiul cod fiscal, cabinetele de medicină de familie erau scutite de impozitul/taxa pe clădire, facilitate anulată prin adoptarea noului cod fiscal, legiuitorul considerând că sintagma ”clădirile unităţilor sanitare publice” cuprinde și cabinetele de medicină de familie, ceea ce de fapt nu se întâmplă.

În practică, sarcina fiscală suplimentară impietează asupra bugetelor și așa mici ale cabinetelor de familie, care, în același timp se confruntă și cu alte probleme de ordin financiar, precum sarcini financiare și birocratice impuse de Minister și casele teritoriale de sănătate.

Considerăm, așadar, că se impune modificarea legislației în domeniu, pentru a reglementa ceea ce legiuitorul a dorit de la bun început. Medicina de familie are nevoie de o astfel de lege și consider că această propunere legislativă trebuie să intre cât mai repede în dezbaterea Parlamentului pentru a corecta o nedreptate. Asta cu atât mai mult cu cât impactul financiar al acestei măsuri este nesemnificativ, având în vedere faptul că la nivelul unităților administrativ teritoriale acționează foarte puține cabinete de medicină de familie, iar spațiul clădirilor nu este unul extins, care să genereze obligații fiscale importante.

Doar prin astfel de măsuri și prin aplicarea principiului „este mai eficient să previi decât să tratezi” putem asigura în mod real prevenția în sănătate și să generăm pe termen mediu și lung îmbunătățirea stării de sănătate a românilor.

Deputat Florin ROMAN, vicepreședinte PNL

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

marius 19 mai 2018 at 7:42

Stimati medici!
Luni 21.05.2018, intre orele 9 si 18 PNL vine in sprijinul dumeavoastra. Nu stim sigur unde si nici cu ce, dar pentru orice eventualitate ramaneti la birou. In caz ca nu sunteti de gasit acolo, lasati un bilet cu numarul de telefon sau adresa unde PNL poate sa vina.
PS. Potrivit principiului ,, este mai eficient să previi decât să tratezi” chibzuiti indelung cu cine votati la viitoarele alegeri.

dolfi 19 mai 2018 at 10:35

asa cum darzu se intrece sa ne vrajeasca cu povesti sforaitoare si roman face la fel.
Nene, rezolvati (daca puteti, dar nu puteti pentru ca ghita si siveco si alte firme securiste) sistemul informatic care din start a fost gandit prost si a sifonat si sifoneaza milioane de euro anual din buget…
lasati gargara!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...