Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputat Florin Roman, PNL Alba: ”PSD, singurul vinovat dacă nu se plătesc salarii și pensii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Singurul vinovat pentru întârzierea rectificării bugetare este guvernul PSD! Dacă nu se vor plăti pensiile și salariile, vinovat este guvernul Dăncilă! Guvernul are nevoie de avizul consultativ al CSAT, doar în ceea ce privește bugetele instituțiilor din zona de siguranță națională. Nimic nu împiedica guvernul, încă din iulie, să opereze modificările necesare!

Poziția Președintelui este perfect argumentată, constituțională, iar PSD minte când acuză președintele că a blocat rectificarea. Este o sancțiune dată celor care refuză să se subordoneze comenzilor politice ale PSD.

PNL a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă prin care solicităm Guvernului ca veniturile fiecărei unități administrativ-teritoriale în 2018 să fie la nivelul celor din 2017, așa cum s-a angajat PSD când a inițiat așa-zisa ”revoluție fiscală”.

În realitate, PSDragnea a furat de la primării și consilii județene aproximativ 10 miliarde de lei din banii pentru investiții! De exemplu, Cluj-Napoca a pierdut circa 28 milioane de euro, Oradea – 9 milione de euro, Arad – 10 milioane de euro, Constanța – 16 milioane de euro, Iași – 15 milioane de euro, iar Alba-Iulia – 10 milioane de euro.

Rectificarea bugetară arată că prim-ministrul Dăncilă și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, au mințit la întâlnirile cu asociațiile primarilor de municipii, orașe și comune. Nu numai că le-au furat banii de investiții, dar nu au asigurat nici fondurile pentru asistență socială și pentru plata persoanelor cu handicap.

Din acest motiv, mai multe localități riscă să intre în faliment sau insolvență!

Falimentul ”revoluției fiscale” marca PSD este recunoscut de guvernul Dăncilă, prin faptul că trimite primăriile să împrumute bani de la Trezorerie, cu dobândă.

PSD a început practic procesul de desființare a comunelor mici, prin tăierea surselor de finanțare.

Pentru a limita efectele negative ale acestor măsuri, PNL a propus soluții atât pentru a rezolva problemele financiare ale administrațiilor locale, cât și pentru întărirea autonomiei locale:

1. Rămânerea impozitului pe venit din salarii și pensii, în proporție de 100%, la nivel local

2. Distribuția cotelor defalcate din impozitul pe venit, astfel:
– 61,70% la bugetele locale
– 19,80% la bugetele CJ
– 18,50% pe formula de la finanțe

În pofida avatajelor evidente pentru UAT-uri, proiectul PNL a fost respins de Senat în 28 martie și are punct de vedere negativ de la guvernul Dăncilă. Acum, stă blocat de câteva luni la Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților.

3. Rămânerea la nivel local a redevenței din exploatări de suprafață, în proporție de 80%, ceea ce înseamnă că circa 5 miliarde de lei se întorc la autoritățile locale începând de anul următor.

Deputat PNL Florin Roman, președintele Comisiei de administrație publică şi amenajarea teritoriului

*CITIȚI mai jos scrisoarea adresată de PNL prim-ministrului Viorica Vasilica Dăncilă:

”Stimată doamnă premier, Viorica Vasilica Dăncilă,

În ciuda promisiunilor pe care le-ați făcut în repetate rânduri, fondurile alocate pentru administrațiile locale la rectificarea bugetară sunt de cinci ori mai mici decât cele necesare și nu acoperă nici pe departe problemele financiare cu care se confruntă primăriile. Administrațiile locale rămân condamnate la subdezvoltare, precum și la reducerea sau stoparea investițiilor, în condițiile în care o parte dintre primării nu mai au nici măcar sumele necesare pentru funcționare.

Din rațiuni populiste, ați dat dovadă de iresponsabilitate și nu ați găsit niciun mecanism fezabil de compensare a sumelor semnificative pierdute de primării prin reducerea impozitului pe venit. Ce ați dat cu o mână ați luat cu alte două mâini. Dar PSD nu are neapărat o problemă pentru că primăriile rămân fără bani de investiții și că multe se află la limita subzistenței: obiectivele partidului pe care îl conduceți împreună cu domnul Liviu Dragnea nu au nicio legătură cu dezvoltarea comunității, ci cu prăduirea bugetului public. Acesta este și motivul principal pentru care guvernul nu este deloc preocupat de construirea spitalelor regionale, de modernizarea celor existente, de construcția de autostrăzi sau de finalizarea lucrărilor de canalizare sau modernizare a școlilor.

Doamnă Viorica Dăncilă, actuala rectificare bugetară reprezintă o păcăleală pentru primării. Tot păcăleli sunt și promisiunile că problemele administrațiilor locale vor fi rezolvate la următoarea rectificare bugetară, de la sfârșitul anului. De fapt, vreți să amânați până la calendele grecești o compensare pentru primăriile pe care le-ați lăsat fără finanțare. Sau, cel mai probabil, veți găsi un nou artificiu care va fi doar praf în ochii administrațiilor locale, precum ordonanța de urgență de acum câteva luni care permite edililor să folosească fondurile de la investiții pentru plata salariilor. Scăderea veniturilor primăriei determinată de reducerea impozitului pe venit, fără alte măsuri de compensare, conduce și la dependența administrațiilor locale de voința și pixul guvernanților. Ești agreat de guvernul Dăncilă-Dragnea și ai carnet de membru PSD? Atunci probabil vei primi fondurile pe care ți le dorești.

În aceste condiții, doamnă premier Viorica Dăncilă, soluția pe care vă solicităm să o susțineți vine într-adevăr în sprijinul administrațiilor locale și prevede repartizarea a 62% din impozitul pe venit către bugetele locale, 18% – sume repartizate de județe și restul sume acordate din formulă, inclusiv impozitul pe venituri din pensii. Suntem convinși că nu veți ezita să susțineți această propunere și care, de altfel, este subiectul unui proiect de lege depus de PNL. De asemenea, tot ca măsură ce va veni în sprijinul administrațiilor locale, PNL cere ca 80% din veniturile încasate din redevențe pentru exploatații de suprafață pe raza localității să fie redirecționate către bugetele locale.

Vă reamintim că inclusiv șeful dumneavoastră pe linie de partid, Liviu Dragnea, a dat asigurări că administrațiile locale nu vor avea în 2018 venituri mici decât în 2017 și nu am vrea să credem că aceasta este o nouă promisiune mincinoasă și o nouă bătaie de joc la adresa primăriilor. În caz contrar, vă avertizăm că cea mai mare parte dintre administrațiile locale vor fi nevoite să își reducă sau să sisteze investițiile și să mărească taxele și impozitele locale, iar dumnevoastră veți fi principalul responsabil al acestui dezastru economic”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea