Rămâi conectat

Ştirea zilei

Depunerea unui proiect de 10 milioane de euro pentru ecologizarea transportului public, aprobată într-un oraș din Alba. Autobuze electrice, depou modern, intervenții pe infrastructura rutieră și pietonală, printre obiectivele de realizat

Publicat

în

Un proiect de 10 milioane de euro pentru ecologizarea transportului public a fost aprobat cu peripeții de aleșii locali din Aiud. Cel mai ambițios și mai complex proiect pentru comunitate, transport public ecologic în municipiul Aiud, în cadrul POR 2014-2010, OS 3.2.,  vizează o investiție de 46 de milioane de lei în municipiul Aiud, dacă acest proiect va fi selectat pentru finanțare.

Municipiul va fi dotat cu 16 autobuze electrice, trei trasee de piste pentru biciclete, un depou modern, un sistem de e-tiketing bine integrat, un sistem de management al flotei de autobuze, un punct de bike-sharing, stații de încărcare pentru autoturisme electrice, intervenții pe infrastructura rutieră și pietonală.

După mai bine de o lună în care au fost convocate mai multe ședințe ordinare și extraordinare, consilierii locali din Aiud au aprobat actele necesare pentru proiectul în valoare de 10 milioane de euro care va fi depus în zilele următoare de către administraţia locală pentru obținerea finanțării din fonduri europene.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul în valoare de aproximativ 10 milioane de euro trebuia depus iniţial pe data de 21 mai 2018, la ora 10.00, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece de mai multe ori la rând aleșii locali ai opoziției fie nu s-au prezentat la ședințe, fie s-au abținut, astfel încât nu s-a întrunit majoritatea de două treimi necesară aprobării.

Astfel, o simplă parcelare necesară pentru completarea dosarului respectiv a ținut pe loc administrația aiudeană. Norocul administrației a fost că termenul de depunere a fost prelungit, astfel că „lupta” pentru întocmirea dosarului a mai continuat încă o lună.

În sfârșit, luni, 18 iunie 2018, totul s-a rezolvat, însă cu peripeții! Nu oricum, ci în două ședințe consecutive, una „extraordinară” și alta „de îndată”, un fel de teatru grotesc ce demonstrează modul „excepțional” în care unii aleși înțeleg să se pună în slujba cetățeanului.
Prima ședință, cea extraordinară, a început la ora 8:30. Avea doar două proiecte pe ordinea de zi, ambele menite să atragă fonduri europene de 10 milioane de euro. Problema a fost că din cei 19 consilieri locali, au fost prezenți în sala de ședințe doar 14.

O ușurare a fost faptul că primul proiect a fost adoptat cu exact 13 voturi, câte trebuiau. Până aici totul a fost perfect, numai că la cel de al doilea proiect lucrurile s-au schimbat. Din cei 14 consilieri, 12 au votat „pentru”, un consilier nu a votat, fiind în incompatibilitate, iar celălalt (consilierul local independent) s-a abținut. Stupoare. Proiectul de finanțare trebuie depus cel târziu pe data de 21 iunie 2018, dar neaprobarea celui de al doilea proiect de pe ordinea de zi făcea imposibil acest lucru.

Pentru a rezolva cumva problema, administrația a convocat o ședință „de îndată” și a făcut eforturi să mai aducă „din pământ, din iarbă verde” câțiva consilieri pentru a întruni cele 13 voturi necesare aprobării proiectului cu pricina. Cea de a doua ședință a început la ora 9.30. În sală erau 15 consilieri. S-a trecut la vot și… stupoare! Spre mirarea celor prezenţi, de această dată se obțin 15 voturi „pentru”, astfel că dosarul de finanțare putea fi completat și depus spre obţinerea celor 10 milioane de euro.

Potrivit administrației locale, proiectul este necesar pentru Aiud în contextul în care zona municipiului se confruntă cu un nivel de poluare crescut din cauza traficului, cu un sistem de transport public realizat cu mijloace de transport învechite și generatoare de emisii de CO2, precum și cu lipsa infrastructurii necesare deplasării populației cu mijloace nemotorizate.

Denumit „Transport public ecologic în municipiul Aiud”, proiectul cu pricina are ca obiectiv obținerea unei finanțări de 10 milioane de euro în scopul reducerii emisiilor de carbon în zonele urbane prin achiziționarea unor autobuze electrice, amenajarea de stații, eficientizarea utilizării parcului auto prin planificarea și monitorizarea în timp real a activității de transport, creșterea calității serviciului de transport prin îmbunătățirea sistemului de informare continuă și în timp real a călătorilor în vehicule și stații, configurarea și realizarea de piste dedicate deplasării cu bicicleta și de zone pietonale etc.

Poate situația de la Aiud nu este unică, poate astfel de întâmplări au mai fost și vor mai fi și în alte administrații locale, însă lasă unele semne de întrebare asupra puterii de analiză a unora dintre aleșii locali, fapt care cu siguranță că se va reflecta la viitoarele alegeri.

 

Publicitate

Ştirea zilei

Moldovenii supărați după ce Iohannis, în vizita de la Pianu, i-a îndemnat pe români să joace golf: „Nu există niciun teren în toată Moldova!”

Publicat

în

Moldovenii supărați după ce Iohannis, în vizita de la Pianu, i-a îndemnat pe români să joace golf: „Nu există niciun teren în toată Moldova!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent la decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” și la prezentarea noului model de Dacia Duster, ce a avut loc la Golf Club „Paul Tomiță”, Pianu de Jos, comuna Pianu, județul Alba, în cursul zilei de sâmbătă. Șeful statului a avut doar cuvinte de laudă la adresa noului model Dacia Duster și totodată i-a îndemnat pe români să practice golful, sport pe care l-a catalogat ca fiind unul deloc exclusivist.

„Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacții”, a transmis președintele.

Electrica Furnizare Discount

Îndemnul președintelui Klaus Iohannis, care le-a recomandat românilor să joace golf pentru că e un sport atractiv și deloc scump, l-a intrigat pe useristul Iulian Bulai, care a demarat o adevărată anchetă.

„Am verificat: nu avem teren de golf în niciunul dintre cele 8 județe ale Moldovei. Ghinion! Cine ne împrumută un teren de golf?

Nici autostrăzi nu avem. Noi sărim peste “nevoia de teren de golf”. Întâi autostrăzi. Apoi golf. Vă așteptăm în vizită, domnule președinte! Atunci când vom avea autostrăzi în Moldova.

Aveți 6 ani de mandat și avem doar centura Bacăului. Prea rar v-am auzit vorbind despre nevoia de autostrăzi din Moldova. Prea des despre golf și mers la schi.

Dezamăgit! Tare dezamăgit!”, declară Iulian Bulai

Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare de COD GALBEN de furtună și rafale puternice de vânt în județul ALBA. Valabil până la ora 17:00

Publicat

în

Avertizare de COD GALBEN de furtună și rafale puternice de vânt în județul ALBA. Valabil până la ora 17:00

Administrația Națională de Meteorologie transmite o avertizare de COD GALBEN:

Valabil de la : 19-09-2021 ora 14:00 până la : 19-09-2021 ora 17:00

In zona : Județul Alba: zona joasă;

Electrica Furnizare Discount

Se vor semnala : temporar intensificări ale vântului cu rafale de peste 55-60 km/h

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Spectacolul Gașca Zurli la mare căutare: Piața Cetății a fost „inundată” de copii și părea a fi neîncăpătoare

Publicat

în

VIDEO| Spectacolul Gașca Zurli la mare căutare: Piața Cetății a fost „inundată” de copii și părea a fi neîncăpătoare

În cea de a treia zi și ultima din cadrul evenimentului „Sărbătoarea Muzicii” de la Alba Iulia, desfășurat în Piața Cetății, începând cu ora 11:00, spectacolul muzical oferit de Gașca Zurli a fost la extrem de mare căutare în rândul celor mici.

Sute de copii, alături de părinți, au fost prezenți la spectacol, iar numărul de scaune alocate pentru acest eveniment a părut infim față de numărul de spectatori, până și Piața Cetății părea neîncăpătoare.

Electrica Furnizare Discount

Un lucru este cert: cei mici au foarte încântați de momentul muzical oferit de Gașca Zurli, fericirea se putea vedea în ochii acestora și suntem absolut convinși că singurul regret pe care aceștia îl au este acela că spectacolul a avut și un final și sunt nerăbdători în așteptarea următoarei reprezentații.

La evenimentul din Piața Cetății a fost prezent și primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, care a spus că nu putea să existe o sărbătoare a muzicii fără un eveniment dedicat copiilor. Ce a mai declarat acesta despre „Sărbătoarea Muzicii”:

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare