Rămâi conectat

Politică Administrație

Deficiențe la Consiliul Judeţean Alba în cheltuirea fondurilor europene UPDATE

Bogdan Presecan

Publicat

în

Auditul Comisiei Europene: Grave deficiențe în cheltuirea fondurilor europene într-un proiect derulat de către Consiliul Județean Alba

Potrivit premierului Victor Ponta, Comisia Europeană a notificat România în legătură cu posibilitatea suspendării Programului Operațional Sectorial – Mediu din cauza gravelor neregului descoperite în urma auditului făcut în cazul proiectului  „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba” cu o valoare totală de 102 milioane de euro, derulat de către Consiliul Județean Alba, si al altor două proiecte derulate de către Consiliul Județean Bistrița.

Victor Ponta a declarat: „Pe POS Mediu, am primit înştiinţare oficială referitoare la grave deficienţe în desfăşurarea a trei proiecte: două desfăşurate de către CJ Bistriţa în 2009-2011, reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi unul în judeţul Alba, pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă în judeţul Alba. În toate cele trei proiecte, CE a descoperit nereguli grave, noi evident am informat, ministrul sesizează Direcţia de Luptă Antifraudă, însă vreau să înţelegeţi că pentru ce s-a făcut incorect, ilegal în 2010, 2011, Consiliul Judeţean Bistriţa din punct de vedere politic nu mai pot fi sancţionaţi, au pierdut alegerile, dar din punct de vedere penal trebuie să fie sancţionaţi.  Însă din cauza acestor două judeţe, probabil până la sfârşitul anului nu vom mai putea deconta noi sume pe POS Mediu”

Unul dintre cele mai mari riscuri este faptul că România va trebui probabil să returneze sumele accesate care fac obiectul cercetărilor Direcţiei de Luptă Antifraudă .

Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a Guvernului României.

UPDATE: Potrivit lui Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, care s-a informat în legătură cu situaţia la care premierul Victor Ponta a făcut făcut referire, în urma unui control al  Curţii de Conturi Bucureşti la începutul acestui an s-a decis o corecţie financiară în ceea ce priveşte proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba” cu o valoare totală de 102 milioane de euro.

Contractul pentru implementarea acetei investiţii este semnat între Ministerul Mediului şi Operatorul de apă din judeţul Alba, SC APA CTTA.

Problema semnalată de Auditul Curţii de Conturi se referă la firma de consultanţă în acest proiect,  OHIL din Marea Britanie, care a avut un angajat ce înainte cu câteva luni lucrase la firma care se ocupase cu proiectarea în cadrul aceluiaşi proiect.

Pentru această neregulă, considerată de Florin Roman un fel de conflict de interese, s-ar fi  s-a decis o corecţie financiară în valoare de 35.000 de euro, bani  consideraţi neeligibili în cadrul finanţării de peste 100 de milioane de euro din fonduri europene.

Lucrările executate în cadrul acestui proiect, în care 90% din fonduri sunt destinate alimentării cu apă şi restul de 10% pentru canalizare, sunt în stare avansată de implementare, a mai precizat Florin Roman.

 UPDATE 2: Este necesar a se face următoarea precizare, pe care ne-a adus-o  la cunoștință George Șincai, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Alba și anume faptul că proiectul la care se face referire nu este implementat de CJ Alba, ci de Asociaţia Apa Alba, prin SC Apa CTTA.

Asociația Apa Alba este formată din cea mai mare parte a administrației locale din județ (Consiliul județean și primării) și operatorul de apa SC Apa CTTA.

Trebuie menționat însă faptul că acționarul majoritar (67% din acțiuni) al SC Apa CTTA este Consiliul Județean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea