Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Decretul Papei Francisc de numire a ES Mons. dr. Kovács Gergely. Cuvântul de mulțumire al noului arhiepiscop

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Decretul Papei Francisc de numire a ES Mons. dr. Kovács Gergely. Cuvântul de mulțumire al noului arhiepiscop

FRANCISC EPISCOP,
SLUJITORUL SLUJITORILOR LUI DUMNEZEU

Iubitului fiu Kovács Gergely, preot al arhidiecezei de Alba Iulia, până acum director de birou în Consiliul Pontifical pentru Cultură, numit Arhiepiscop al numitului Scaun, salutare și binecuvântare apostolică.

Acum când sosesc zorile mântuiri noastre și vine la noi Răsăritul cel de sus, medităm cu admirație acest mister despre care Sf. Augustin a spus: „Să sărbătorim cu bucurie venirea mântuirii și răscumpărării noastre. Să sărbătorim ziua festivă, în care ziua cea mare și veșnică a venit din ziua cea mare și veșnică în această zi a noastră, așa de scurtă și de trecătoare” (Predica XXXV, 2). Așadar, adorându-l pe Fiul lui Dumnezeu celui viu în acest timp al Nașterii Domnului, ne gândim la nevoile spirituale ale tuturor credincioșilor și dorim să le dăm Păstori vrednici.

Unui astfel de păstor dorim să încredințăm acum turma Bisericii de Alba Iulia, lipsită de episcopul ei ca urmare a renunțării venerabilului frate György Miklós Jakubinyi. Pentru aceasta, iubite fiu, îndreptăm gândul nostru către tine, care, din moment ce ai oferit cu răbdare, prudență și încredere mărturie lui Cristos, ne-ai dovedit că ai virtuțile necesare să îndeplinești cu demnitate funcția de Episcop al celor sfinte.

Ascultând așadar decizia Congregației pentru Episcopi, prin autoritatea Noastră Apostolică, te numim și te așezăm ca Arhiepiscop al Bisericii Catedrale din Alba Iulia, împărtășindu-ți totodată toate drepturile și serviciile atașate acestei demnități episcopale prin sfintele canoane. De asemenea, vei putea primi consacrarea episcopală de la un Episcop catolic din afara Romei. Înainte însă trebuie să faci profesiunea de credință și fidelitate, depunând jurământ Nouă și Succesorilor Noștri, după legile și normele Bisericii.

Pe deasupra, ție îți revine, din voința noastră, (sarcina), să înveți în mod potrivit clerul și pe toți credincioși, pe care îi îndemnăm să rămână uniți cu tine. În același timp te îndemnăm pe tine, iubite fiu, să-ți încredințezi întreaga viață de episcop lui Cristos, și prin El, cu el și în El să oferi cuvintele și lucrările cele spre mântuire credincioșilor Bisericii de Alba Iulia, prin puternica mijlocire a sfântului Arhanghel Mihail, a sfântului Apostol Paul și a sfântului Ignațiu de Loyola.
Dat la Roma, în catedrala Sfântului Petru, în a douăzeci și patra zi a lunii Decembrie, anul Domnului 2019, al șaptelea al pontificatului nostru.

Franciscus

Cuvânt de mulțumire al noului arhiepiscop, ÎPS dr. Kovács Gergely

„Dumnezeu poate face totul de unul singur, totuşi a găsit de cuviinţă, să ţină cont şi de tine, şi să te cheme pentru o nouă misiune”. Acesta a fost mesajul principal, cu care şi-au luat rămas bun de la mine în Roma, adăugând că păstorul adevărat urmează exemplul lui Isus, care a luat chip de slujitor: „S-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce.” (Fil 2,8).

Îi mulţumesc în primul rând bunului Dumnezeu, care ţine cont de mine şi m-a chemat spre a-L sluji. La cuvântul lui Isus Petru a putut merge pe apă până când a privit cu credinţă la Învăţătorul său. La hirotonirea mea întru preot am ales acest moment din Biblie cu mottoul: „Isus a spus: Vino!”. Să ne dea Atotputernicul Dumnezeu fiecăruia o credinţă puternică, ca de piatră!

Mulţumiri Sfântului Părinte Papa Francisc, şi nunţiului apostolic Miguel Maury Buendía, care îl reprezintă, care în cursul vizitei apostolice de la 1 iunie, anul trecut au dat dovadă de o deosebită iubire şi atenţie pentru arhidieceza noastră.

Mulţumiri tuturor episcopilor prezenţi, că s-au rugat împreună cu noi. În mod special cardinalului Gianfranco Ravasi, care a oficiat sfinţirea, şi în calitate de preşedinte al Comisiei Culturale Papale, timp de 12 ani a fost superiorul meu, mulţumiri celor doi episcopi care au concelebrat consacrarea, arhiepiscopii Jakubinyi György şi Miguel Maury Buendía.

Le mulţumesc arhiepiscopului Jakubinyi György şi episcopului Tamás József şi în numele preoţilor şi credincioşilor, pentru tot ce au făcut în decursul deceniilor de slujire ale acestei arhidieceze. Mulţumire şi recunoştinţă! Amândoi m-au asigurat de ajutorul lor plin de iubire la începutul slujirii mele, iar eu le promit să-i însoţesc cu rugăciunile mele şi cu iubirea mea.

Îi salut cu mult drag pe fraţii mei în preoţie, printre ei pe foştii profesori şi colegi de Seminar.
Salut cu drag reprezentanții bisericii surori, prezenți în spiritul construirii unității.

Îi salut pe cei sosiţi din oraşul meu natal, Târgu-Secuiesc, foşti colegi de clasă, cunoscuţi, prieteni, rude, în mod special pe mama mea, în locul tatălui meu pe naşul meu, pe fratele şi sora mea, împreună cu familiile lor.

Doresc să mulţumesc reprezentanţilor autorităţilor locale și centrale, pentru prezenţa lor şi pentru sprijinul acordat; să mergem împreună!

Îi salut cu drag pe toţi cei prezenţi, pe miile de pelerini, credincioşii noştri, care nu au putut intra în Catedrală şi în ciuda frigului de afară s-au rugat cu multă dăruire la sfânta Liturghie.

Ar trebui să adresez încă multe mulţumiri, sper să mă înţelegeţi, dacă uit să pomenesc pe cineva: s-au ostenit foarte mulţi făcând din noapte zi, ca să avem o sărbătoare aşa de frumoasă, oaspeţii noştri să se simtă ca acasă, iar Liturghia să fie înălţătoare. Adresez mulţumiri speciale celor care au slujit în cadrul sfintei Liturghii, voluntarilor, tuturor. Prin intermediul canalului de televiziune Duna TV şi a radioului Radio Maria mii de persoane s-au putut alătura rugăciunii noastre. Dumnezeu să le răsplătească tuturor!

În predica sa, Cardinalul Ravasi a prezentat care ar fi programa chemării mele: de a mă îngriji de turmă ca bunul păstor, căruia oile îi cunosc glasul. Îmi amintesc de cuvintele poetului Kányádi Sándor care spune: „Cine înţelege şi se face înţeles, ţine în viaţă un popor” (Játszva magyarul, – Jucîndu-te în maghiară – 1974).

Protul înalţă în fiecare sfântă Liturghie trupul şi sângele jertfit de Cristos spunând: A pap minden szentmisében Krisztus áldozatul adott testét és kiontott vérét mutatja föl: „Prin El, cu El şi în El…”. Nu se poate lăuda Tatăl cu o slavă mai mare, decât cea dată de Isus pe cruce, unde, golindu-se de tot, s-a făcut ascultător până la moarte, împlinind întru totul voia Tatălui. De aceea am făcut această alegere pentru mottoul meu episcopal.

Blazonul meu episcopal nu necesită o altă explicaţie: în afara datei numirii mele este o legătură strânsă cu slujitorul lui Dumnezeu, episcopul Márton Áron. Port stindardul lui în mână, pe care el l-a preluat de la episcopul Majláth. Îl port cu mult respect şi obligaţie faţă de moştenirea transmisă de sfântul episcop.

Să mergem împreună! Este îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, dar şi a episcopului Áron: „trebuie să învăţăm să ne angajăm unul pentru celălalt şi să lucrăm împreună pe toate planurile vieţii” (Cuvîntarea de sfinţire întru episcop, 31.03.1939)

Arhidieceza noastră, fiind răspândită din punct de vedere geografic, este caracterizată prin diversitate. Trebuie să înaintăm împreună: păstrând identitatea culturală proprie, dar respectând şi diferenţele, pe ceilalţi. Respectul, aprecierea şi ajutorul reciproc ne vor ajuta în munca comună după placul lui Dumnezeu. Să mergem împreună!

Aceasta este invitaţia pe care o adresez tuturor, începând cu colaboratorii mei cei mai apropiaţi: X.Y. Vicar general, N.N. Cancelar și secretar, Părintele Provincial Fr. Urbán Erik ofm Vicar arhiepiscopal responsabil cu persoanele consacrate. Până la noi hotărâri toate celelalte funcţii rămân cele actuale.
Harul şi binecuvântarea lui Dumnezeu să coboare asupra slujirii fiecăruia!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea