Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Declaraţie politică Alexandru Pereş: Codul Fiscal, modificat şi completat prin ignorarea prevederilor legale

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Domnule Preşedinte,
Onorat Senat,
Codul Fiscal – Legea 571/2003, a fost cu siguranţă, timp de zece ani, legea cea mai “agresată” din zestrea legislativă a României. De-a lungul timpului au fost solicitate sute de înlesniri sau facilităţi, respinse, din fericire, în marea lor majoritate. Ne aflăm în anul 2013, la peste şase ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar scutirile financiare – valabile în urmă cu 10 ani, când Codul Fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial – nu mai reprezintă o soluţie viabilă, acceptată pentru rezolvarea problemelor fiscale ale ţării.
Vreau să atrag atenţia că în actualul Cod Fiscal există reglementări depăşite iar unele, foarte grav, ignorate cu bună ştiinţă chiar de cei desemnaţi să respecte cu stricteţe legea, adică actualul Guvern!
Iată un exemplu concludent! La dezbaterea OUG 8/2013, în Comisia pentru Agricultură din Senat am solicitat unele explicaţii ministrului Finanţelor Publice. Ei bine, răspunsul onoratului viceprim-ministru Daniel Chiţoiu m-a şocat. Ţin să amintesc că în Capitolul II, art.4, alin. 1 şi 2, Codul Fiscal prevede că orice modificare a acestui cod se face numai prin lege, şi nu altfel. Citez exact: (1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
(2)Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.
Răspunsul domnului ministru Daniel Chiţoiu a fost uluitor pentru deontologia profesională a unui om politic cu responsabilităţi în vârful administraţiei guvernamentale: “De 23 de ani se întâmplă exact aşa cum face acum USL!”. Cu alte cuvinte, nu respectăm prevederile Codului Fiscal pentru că aşa au procedat şi alte guvernări!
Adevărul este însă şi altul! Calculele privind noile modificări aduse Codului Fiscal – generatoare de suferinţe pentru populaţia activă, îndeosebi pentru agricultorii şi micii investitori – nu puteau fi scoase la lumină înainte de alegerile din 9 decembrie 2012. Pe de altă parte, banii de la Fondul Monetar Internaţional au fost solicitaţi în ianuarie 2013, abia după ce oficialii au luat cunoştinţă de conţinutul Bugetului de Stat pe anul în curs. Acestea au fost motivele reale pentru care Proiectul de Buget a fost secretizat cu străşnicie de USL înainte de alegeri. Iar acum, desigur, vinovate de toate măsurile fiscale sunt fostele guvernări.
Mă întreb cum reuşesc actualii guvernanţi să se uite în ochii cetăţenilor pe care i-au minţit şi înşelat înainte de alegeri! Este adevărat, în orice ţară cu economie şi fiscalitate normale fiecare venit, oricât de mic, trebuie impozitat pe măsură. Dar prin lege, nu prin Ordonanţă de Urgenţă. Sigur, impozitarea trebuie făcută cu discernământ pentru a nu produce deranjamente majore, ireversibile, în rândul contribuabililor. În propunerea legislativă a USL discernământul lipseşte însă cu desăvârşire.
Supărat pe agricultori, chiar dacă aceştia l-au votat masiv fie în Oltenia, Transilvania sau Moldova, premierul Victor-Viorel Ponta mai pune o greutate pe umerii acestora. Ignoră, de fapt, rugămintea săteanului prezent la manifestările din 24 ianuarie de anul acesta, de la Iaşi, care i-a solicitat, nici mai mult nici mai puţin – exact ca pe timpul lui Cuza Vodă – luarea bolovanului de pe spinarea ţăranilor. Buna dispoziţie din discursul prim-ministrului, manifestată în toate apariţiile sale publice, a dat false speranţe agricultorilor pentru că Guvernul acţionase deja, legislativ, exact pe dos. Atunci, în 24 ianuarie, Victor Viorel Ponta a minţit din nou! L-a minţit pe un simplu om, un ţăran, dând garanţie în faţa tuturor că va avea grijă de el şi îl va scăpa de greutăţi. Şi spun că minţea cu seninătate, pentru că ştia şi ascundea cu bună ştiinţă capcana fiscală pe care o validase cu doar două sau trei zile înainte.
Analizând modificările aduse prin OUG la Codul Fiscal, am constatat readucerea cu forţă în actualitate a mult blamatelor „Norme de Venit şi a Cotelor”, indiferent cât de mare sau de mică este averea pe care o deţin agricultorii. Veniturile deţinătorilor sub limita de 2 ha suprafaţă arabilă, de două vaci, 10 oi, şase porci sau 100 de păsări nu au fost impuse la plată poate nici în anii ‘50-’60 din secolul trecut de către regimul comunist. În loc să stimulăm apariţia fermelor comerciale, omorâm din faşă orice dorinţă de progres, de asociere sau cooperare în agricultură.
O altă unitate economică atacată cu forţă şi furie de guvernanţii USL este microîntreprinderea. Mult hulita taxă forfetară, apărută în anul 2009 în peisajul fiscal românesc, este resuscitată de USL. Aplicarea ei va avea, probabil, acelaşi rezultat: falimente şi greutăţi financiare pentru cei mici şi mai slabi, locuri de muncă mai puţine, şomaj mult mai mare.
Coborârea limitei de impunere a cifrei de afaceri, de la 100.000 euro la 65.000 euro, lărgeşte baza de impozitare, dar aduce nelinişte într-o zonă dinamică, aflată încă în construcţie.
Doamnelor şi domnilor parlamentari USL,
În concluzie, PDL nu va susţine intenţia ca acest mare Capitol VII din Codul Fiscal să fie completat şi modificat fără respectarea prevederilor legale!
Cred cu tărie că este timpul ca, începând de acum, să analizaţi mai atent ceea ce spuneţi, să fiţi sinceri când faceţi promisiuni şi, mai ales, să le onoraţi atunci când le faceţi!
Vă mulţumesc.
Alexandru PEREŞ,
senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

Ziarul Unirea

Published

on

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea