Rămâi conectat

Actualitate

Declaraţie politică Alexandru Pereş: Codul Fiscal, modificat şi completat prin ignorarea prevederilor legale

Publicat

în

Domnule Preşedinte,
Onorat Senat,
Codul Fiscal – Legea 571/2003, a fost cu siguranţă, timp de zece ani, legea cea mai “agresată” din zestrea legislativă a României. De-a lungul timpului au fost solicitate sute de înlesniri sau facilităţi, respinse, din fericire, în marea lor majoritate. Ne aflăm în anul 2013, la peste şase ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar scutirile financiare – valabile în urmă cu 10 ani, când Codul Fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial – nu mai reprezintă o soluţie viabilă, acceptată pentru rezolvarea problemelor fiscale ale ţării.
Vreau să atrag atenţia că în actualul Cod Fiscal există reglementări depăşite iar unele, foarte grav, ignorate cu bună ştiinţă chiar de cei desemnaţi să respecte cu stricteţe legea, adică actualul Guvern!
Iată un exemplu concludent! La dezbaterea OUG 8/2013, în Comisia pentru Agricultură din Senat am solicitat unele explicaţii ministrului Finanţelor Publice. Ei bine, răspunsul onoratului viceprim-ministru Daniel Chiţoiu m-a şocat. Ţin să amintesc că în Capitolul II, art.4, alin. 1 şi 2, Codul Fiscal prevede că orice modificare a acestui cod se face numai prin lege, şi nu altfel. Citez exact: (1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
(2)Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.
Răspunsul domnului ministru Daniel Chiţoiu a fost uluitor pentru deontologia profesională a unui om politic cu responsabilităţi în vârful administraţiei guvernamentale: “De 23 de ani se întâmplă exact aşa cum face acum USL!”. Cu alte cuvinte, nu respectăm prevederile Codului Fiscal pentru că aşa au procedat şi alte guvernări!
Adevărul este însă şi altul! Calculele privind noile modificări aduse Codului Fiscal – generatoare de suferinţe pentru populaţia activă, îndeosebi pentru agricultorii şi micii investitori – nu puteau fi scoase la lumină înainte de alegerile din 9 decembrie 2012. Pe de altă parte, banii de la Fondul Monetar Internaţional au fost solicitaţi în ianuarie 2013, abia după ce oficialii au luat cunoştinţă de conţinutul Bugetului de Stat pe anul în curs. Acestea au fost motivele reale pentru care Proiectul de Buget a fost secretizat cu străşnicie de USL înainte de alegeri. Iar acum, desigur, vinovate de toate măsurile fiscale sunt fostele guvernări.
Mă întreb cum reuşesc actualii guvernanţi să se uite în ochii cetăţenilor pe care i-au minţit şi înşelat înainte de alegeri! Este adevărat, în orice ţară cu economie şi fiscalitate normale fiecare venit, oricât de mic, trebuie impozitat pe măsură. Dar prin lege, nu prin Ordonanţă de Urgenţă. Sigur, impozitarea trebuie făcută cu discernământ pentru a nu produce deranjamente majore, ireversibile, în rândul contribuabililor. În propunerea legislativă a USL discernământul lipseşte însă cu desăvârşire.
Supărat pe agricultori, chiar dacă aceştia l-au votat masiv fie în Oltenia, Transilvania sau Moldova, premierul Victor-Viorel Ponta mai pune o greutate pe umerii acestora. Ignoră, de fapt, rugămintea săteanului prezent la manifestările din 24 ianuarie de anul acesta, de la Iaşi, care i-a solicitat, nici mai mult nici mai puţin – exact ca pe timpul lui Cuza Vodă – luarea bolovanului de pe spinarea ţăranilor. Buna dispoziţie din discursul prim-ministrului, manifestată în toate apariţiile sale publice, a dat false speranţe agricultorilor pentru că Guvernul acţionase deja, legislativ, exact pe dos. Atunci, în 24 ianuarie, Victor Viorel Ponta a minţit din nou! L-a minţit pe un simplu om, un ţăran, dând garanţie în faţa tuturor că va avea grijă de el şi îl va scăpa de greutăţi. Şi spun că minţea cu seninătate, pentru că ştia şi ascundea cu bună ştiinţă capcana fiscală pe care o validase cu doar două sau trei zile înainte.
Analizând modificările aduse prin OUG la Codul Fiscal, am constatat readucerea cu forţă în actualitate a mult blamatelor „Norme de Venit şi a Cotelor”, indiferent cât de mare sau de mică este averea pe care o deţin agricultorii. Veniturile deţinătorilor sub limita de 2 ha suprafaţă arabilă, de două vaci, 10 oi, şase porci sau 100 de păsări nu au fost impuse la plată poate nici în anii ‘50-’60 din secolul trecut de către regimul comunist. În loc să stimulăm apariţia fermelor comerciale, omorâm din faşă orice dorinţă de progres, de asociere sau cooperare în agricultură.
O altă unitate economică atacată cu forţă şi furie de guvernanţii USL este microîntreprinderea. Mult hulita taxă forfetară, apărută în anul 2009 în peisajul fiscal românesc, este resuscitată de USL. Aplicarea ei va avea, probabil, acelaşi rezultat: falimente şi greutăţi financiare pentru cei mici şi mai slabi, locuri de muncă mai puţine, şomaj mult mai mare.
Coborârea limitei de impunere a cifrei de afaceri, de la 100.000 euro la 65.000 euro, lărgeşte baza de impozitare, dar aduce nelinişte într-o zonă dinamică, aflată încă în construcţie.
Doamnelor şi domnilor parlamentari USL,
În concluzie, PDL nu va susţine intenţia ca acest mare Capitol VII din Codul Fiscal să fie completat şi modificat fără respectarea prevederilor legale!
Cred cu tărie că este timpul ca, începând de acum, să analizaţi mai atent ceea ce spuneţi, să fiţi sinceri când faceţi promisiuni şi, mai ales, să le onoraţi atunci când le faceţi!
Vă mulţumesc.
Alexandru PEREŞ,
senator PDL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Publicat

în

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat săptămâna trecută hotărârea definitivă într-un dosar e trafic de persoane şi proxenetism în care au fost judecate trei persoane din Alba, o femeie şi doi bărbaţi.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au reţinut în rechizitoriu faptul că Mirela M., Bogdan M. şi Sebastian Z. au fost implicaţi în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în activităţi specifice de trafic de persoane.

Cei trei au efectuat acte de recrutare, transport şi adăpostire faţă de o tânără care în prezent are aproape 20 de ani, domiciliată în comuna Noşlac, în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituţiei. În plus faţă de hotărârea Tribunalului Alba, instanţa de apel a mărit pedeapsa aplicată unui dintre inculpaţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, Bogdan M. (41 ani) va executa patru ani de închisoare, în loc de 3 ani şi 6 luni. În cazul celorlalţi doi, au fost menţinute pedepsele instanţei de fond: Mirela M. (39 ani) a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, iar Sebastian Z. (30 ani) a primit 3 ani cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani. Cei trei, în solidar, trebuie să în plătească tinerei daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Recrutarea tinerei s-a făcut de către unul dintre bărbaţi prin metoda „lover boy”, acesta spunându-i fetei că o iubeşte, că se va căsători cu ea, cerându-i să meargă cu el şi familia lui în Anglia, cu promisiunea găsirii unui loc de muncă la o fabrică de ciocolată. Biletul de transport a fost plătit de inculpaţi, rezervarea fiind efectuată telefonic. Cei patru au ajuns în Anglia în 17 ianuarie 2021, la Birmingham. De aici aceştia s-au deplasat până în Wolverhampton, unde exista o locuinţă închiriată.

„Odată ajunsă în Anglia, cei trei inculpaţi i-au spus fetei că va trebui să practice prostituţia în folosul lor, iar în caz contrar o vor scoate afară din casă. De teamă că va rămâne singură în Anglia, fără a cunoaşte limba sau a avea cunoştinţe prin zonă, fără a avea posibilităţi materiale şi având un intelect liminar, persoana vătămată a fost de acord cu acest lucru (conform raportului de expertiză psihologică a văzut acceptarea ca fiind singura soluţie de supravieţuire în acel mediu). I se luau toţi banii obţinuţi din prostituţie. Relaţiile cu clienţii se consumau în principal în casa în care locuia cu inculpaţii”, se mai susţine în ancheta DIICOT Alba Iulia.

În perioada în care s-a aflat în Anglia, tânăra era supravegheată permanent de cei trei. I s-a luat cartela telefonică de România şi i s-a dat o cartelă de Anglia, pe care au salvat doar numerele lor. Cei patru au plecat din Anglia, pentru a reveni în România, în martie 2021. Pe drumul de întoarcere, tânăra a fost avertizată să nu reclame la poliţie ce s-a întâmplat în Anglia, fiind ameninţată cu acte de violenţă. Imediat ce a ajuns acasă, la familia buncii, aceasta a relatat ce i s-a întâmplat în Anglia, fiind sesizată poliţia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Publicat

în

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane de persoane.

Conform sursei citate, Poşta Română a semnat la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) convenţia pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic. Documentul semnat de ministrul de resort, Marcel Ioan Boloş, şi directorul general al operatorului naţional de servicii poştale, Valentin Ştefan, reglementează modul în care cardurile vor fi distribuite beneficiarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Distribuirea către destinatari a cardurilor va fi făcută la domiciliile acestora, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenţilor autorizaţi, întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

„Prin semnarea acestei convenţii, Poşta Română subliniază, încă o dată, rolul strategic pe care îl are între instituţiile statului român, realizând legăturile dintre acestea şi cetăţeni. Mă bucură faptul că rămânem la acelaşi nivel de încredere pentru Executivul României, prin desfăşurarea acestui program extraordinar de important pentru segmentul populaţiei care are atâta nevoie de sprijin în această perioadă grea, marcată de criza economică”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.
3 milioane de români vor primi cardurile cu voucherele sociale

Aproximativ trei milioane de persoane din categorii vulnerabile urmează să primească cardurile emise pentru programul temporar „Sprijin pentru România”, care are alocat un buget de 3,1 miliarde lei, prin bugetul MIPE şi din fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş, a semnat contractele pentru emiterea cardurilor necesare pentru plata ajutoarelor sociale în valoare de 250 lei, acordate persoanelor defavorizate. Câştigătorii achiziţiei directe realizate de MIPE sunt Edenred, Sodexo şi UpRomania.

Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Publicat

în

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cursul zilei de miercuri, 18 mai, faptul că anul acesta nu se va schimba sistemul fiscal și nici nu vom avea taxe noi.

”În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilut ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afcaeri şi cu întregul mediu asociativ”, a spus premierul.

El a precizat că vor căuta ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Nu cred că în momentul de faţă trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condiţiile în care vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea”, a mai spus premierul, precizând că un anunţ se va face după ce la Ministerul Finanţelor se vor finaliza aceste analize.

”Vreau să fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală”, a spus premierul, arătând că după ce a participat la un eveniment, alături de mediul de afaceri, nu putem discuta despre ”taxe care vin peste noapte şi să impac teze negativ asupra planurilor de bussines”.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare