Declaraţia fiscală unică devine titlu executoriu. Executarea silită a contribuabililor restanţieri se va face mult mai repede

Declaraţia fiscală unică devine titlu executoriu: ANAF îi va putea executa silit mai repede pe contribuabilii care nu plătesc taxele până la scadenţă. Declaraţia fiscală unică (De­cla­raţia 212) a fost recent introdusă în legis­laţie pentru declararea, impo­zita­rea şi taxarea veniturilor extrasalariale, iar o caracteristică a acesteia e că devine titlu executoriu atunci când se atinge scadenţa la obligaţiile de plată.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat marţi că Declaraţia Unică introdusă prin noua legislaţie fiscală va avea putere de titlu executoriu, astfel că executarea silită a contribuabililor restanţieri se va putea face mult mai repede decât în prezent.
„ANAF nu va mai emite Decizii de impunere, ceea ce înseamnă că Declaraţia Unică are acest caracter, de titlu executoriu. Lucrurile se simplifică din toate punctele de vedere, deci se simplifică şi din acest punct de vedere”, a spus Eugen Teodorovici. „Contribuabilul îşi trece el însuşi care-i sunt veniturile şi care îi sunt obligaţiile faţă de stat. Da, executarea silită se va putea face mult mai repede, dar nu asta se urmăreşte. E o abordare europeană”, a mai spus ministrul.
Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăţi în baza formularului depus la ANAF. Odată depăşit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declaraţia 212. „Este de reţinut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, şi nu de către executorii judecătoreşti – la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanţă”, se menţionează în comunicat.
Sursa: zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

zoro 24 aprilie 2018 at 18:44

dar pe ei ( STATUL ) pentru nerestituirea taxai AUTO cine ii EXECUTA ????!!!!!!

dolfi 24 aprilie 2018 at 20:59

cetatenii la… vot.
altfel, ciocu mic!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...