// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Declaraţia 600: Ghid despre cine şi cum trebuie să o depună

Peste 200 de mii de români, medici, pieţari, actori, jurnalişti, producători, avocaţi, notari, mediatori, arendatori sau proprietari de imobile închiriate vor trebui să depună, în mai puţin de două săptămâni, declaraţia 600 prin care spune Fiscului că va avea venituri din aceste activităţi în anul 2018, care vor fi mai mari de 22.800 de lei.

În cazul activităţilor independente, respectiv în cazul notarilor, medicilor, jurnaliştilor, actorilor, (cei plătiţi pe contract de proprietate intelectuală), scriitorilor, aceştia vor plăti şi contribuţii de Sănătate (10% din venit, dar dacă venitul depăşeşte 1.900 de lei pe lună, atunci plăteşte 190 de lei pe lună, indiferent cu cât depăşeşte plafonul minim) dar şi de pensii (25% dintr-o sumă aleasă, dar nu mai mică de 1.900 de lei). Chiar dacă persoanele repsective au statutul de salariat la o companie, respectiv au carte de muncă şi cotizează deja la pensii şi sănătate, dacă au venituri din activităţi independente şi chirii care depăşesc plafonul de 1.900 de lei pe lună, atunci depun declaraţia şi au obligaţia de plată în plus faţă de ce cotizează cu salariul. Pentru chirii, dividende, arendă nu se plătesc contribuţiile la pensii, se plăteşte doar contribuţia de Sănătate. Doar activităţile independende intră în incidenţa veniturilor pentru care se datorează contribuţii de pensii.

Potivit oficialilor MFP, contribuţiile se datorează pentru vneiturile care urmează să fie realizate în 2018, şi care sunt estimate pe baza realizărilor din 2017. Dacă de exemplu, un contract de drepturi de autor a încetat în decembrie anul trecut, iar veniturile din 2018 sunt sub plafon, atunci persoana respectivă completează declaraţia 600 şi anunţă Fiscul că nu mai are venituri peste plafon pentru care să plătească aceste contribuţii. La fel şi dacă, pe parcursul anului, dispare o sursă de venit pentru care se plăteau contribuţiile. Se mai depune o declaraţie în care anunţi Fiscul că acum câştigi mai puţin.

Indiferent de cât câştigi, şi din câte surse, (înafară de salariu cu carte de muncă) poţi alege suma la care să plăteşti contribuţiile de pensii, care nu poate fi mai mică de salariul minim. De exemplu, dacă câştigi 3.000 de lei net pe lună dintr-un contract pe drepturi de autor, poţi alege să plăteşti contribuţii de pensii 475 de lei, raportat la salariul minim burt şi nu la 3.000 de lei. Foarte important de reţinut că atunci când stabileşti dacă ai de depus această declaraţie, te uiti la salariul net pe care îl încasezi. Respectiv dacă iei în mână peste 1.900 de lei, din activităţi independente trebuie să plăteşti contribuţii de pensii şi de sănătate. Cheltuiala minimă va fi de 665 de lei pe lună. Chiar dacă câştigi mai mult decât suma la care alegi să plăteşti contribuţii, nu vei plăti mai mult la regularizare.

Important de menţionat, în cazul contractelor pe drepturi de autor, este că reţinerea la sursă nu mai e valabilă. Respectiv obligaţia de plată a contribuţiior revine exclusiv beneficiarului.

Potrivit ANAF, în cazul veniturilor din contracte pe drepturi de autor, calculul se face în felul următor: „Aveţi obligaţia depunerii declaraţiei 600, dacă venitul net lunar realizat în anul 2017, din drepturi de proprietate intelectuală, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 40%, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puţin egal cu 1900 lei, aveţi obligaţia de plată a CAS. În ceea ce priveşte plata CASS trebuie să aveţi în vedere venitul net realizat din drepturi de proprietate intelectuală în anul 2017. Dacă acesta depăşeşte plafonul de 22.800 lei atunci aveţi obligaţia plăţii CASS”, a publicat ANAF pe pagina de Facebook.

În cazul dividendelor, se datorează doar contribuţii de Sănătate, şi pentru cele realizate în 2016 şi încasate în 2017, mai spune ANAF.

Sursa: capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Declaraţia 600: Ghid despre cine şi cum trebuie să o depună

  1. Eu 19.01.2018 la 1:27

    Uite taxa,nu e taxa.Am eliminat 102 taxe,dar am introdus alte 105.Si pana la urma unde am ajuns?De unde am plecat.Uraaaa!Aplauze,stimati tovarasi.