Decizii definitive de incompatibilitate și conflict de interese pentru doi candidați propusi de PSD pentru funcția de primar

Pentru alegerile locale din 2020, PSD Alba a propus doi candidați care au decizii definitive, în justiție, de incompatibilitate, respectiv conflict de interese. Aceștia ar putea ocupa funcții publice doar din 2021, respectiv 2022.

Primul dintre cei doi este primarul în funcţie din comuna Lupşa, Dănuţ Bîrzan. Acesta a pierdut, definitiv, în 17 septembrie 2018, procesul prin care a contestat raportul ANI prin care a fost identificat în conflict de interese.

ELIT

Prin urmare, primarul ar fi trebuit să îşi piardă mandatul. De la data rămânerii definitive a deciziei instanţei, acesta nu mai are dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani, respectiv până în septembrie 2021.

Potrivit raportului ANI, în calitate de primar, Dănuţ Bârzan a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa. Anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Bârzan Dănuţ Vasile a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia persoanei evaluate a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.

În 2018, Bârzan a rămas fără funcţie pentru circa 2 luni. A contestat ordinul de prefect prin care s-a constatat încetarea mandatului de primar şi a avut câştig de cauză, atât în ceea ce priveşte suspendarea, cât şi anularea documentului. Hotărârile instanţei au fost determinate de o stratagemă realizată la nivelul Primăriei Lupşa.

În documentul înaintat Instituţiei Prefectului s-a precizat că primarul a fost identificat în incompatibilitate şi nu în conflict de interese cum era în realitate. Prefectul de la momentul respectiv, reprezentant al PSD, a fost şi el complice la această stratagemă şi a semnat ordinul cu încadrarea greşită a faptei primarului. În aceste condiţii, suspendarea şi anularea ordinului a fost foarte simplu de obţinut de către primar, care a susţinut în procesele deschise la Tribunalul Alba că el a fost găsit în conflict de interese de către ANI şi nu în incompatibilitate, aşa cum s-a scris în ordinul emis de prefect.

Aceasta stratagemă nu ar trebui să fie valabilă, însă, şi la alegerile locale din septembrie 2020. Orice alt candidat va putea contesta candidatura lui Dănuţ Bârzan în instanţă.

Cel de-al doilea candidat cu probleme de integritate este Traian Ursaleş, fost primar în comuna Meteş şi fost consilier judeţean. Acesta a rămas fără funcţia de consilier în aprilie 2019, după ce a pierdut definitiv procesul prin care a fost identificat în incompatibilitate.

ANI a constatat că Traian Ursaleş a încălcat prevederile legale întrucât a exercitat funcţia de primar concomitent cu cea de membru în Consiliul de administraţie al şcolii cu clasele I-VIII Meteş în perioada 2008 – 2013. Consilierul judeţean a contestat raportul susţinând că a fost mandatat de autoritatea deliberativă să reprezinte Consiliul Local al Comunei Meteş în consiliul de administraţie al şcolii.

A mai susţinut că nu a participat în calitate de membru persoană fizică, ci a fost desemnat ca reprezentant al Consiliului Local şi a acceptat această desemnare fără să cunoască faptul că ar exista o incompatibilitate între cele două funcţii, iar prin votul său nu a influenţat în niciun fel hotărârile luate. În raport, reprezentanţii ANI au precizat că Ursaleş a participat la şase şedinţe ale Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ şi a luat parte la procesul de votare, desfăşurat în cadrul acestuia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419