Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Decizie a Tribunalului Alba: Primăria Alba Iulia a acordat ilegal stimulente angajaților de la Direcția Venituri

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Primăria municipiului Alba Iulia a pierdut, la prima instanță, litigiul cu Camera de Conturi privind stimulentele financiare acordate funcționarilor de la Direcția Venituri.

Tribunalul Alba a respins acţiunea în contencios administrativ prin care reprezentantul administrației locale cerea anularea încheierii nr. VI/145/10.08.2012, emisă de către Departamentul de coordonare a verificării bugetelor unităţilor administrative teritoriale din cadrul Curţii de Conturi a României prin care s-a stabilit că au fost înregistrate şi decontate unele cheltuieli de personal nelegale efectuate în exerciţiul bugetar 2011, constând în stimulente acordate angajaţilor din cadrul Direcţiei de Venituri.

Este vorba despre o sumă în valoare totală de 294.328 lei (2,4 miliarde de lei vechi pentru un număr de 27 de funcționari)), care potrivit Primăriei Alba Iulia a provenit din fondurile constituite în cursul anului 2010, în temeiul art. 227, alin. 4 din OG 92/2003, fiind vorba despre o plată efectuată în cursul anului 2011, însă dintr-o sumă constituită în anul 2010 şi aferentă acelui an, astfel că ”nu se poate susţine că au fost încălcate dispoziţiile unui act normativ”.

De asemenea, drepturile salariale contestate de către pârâte (n.r. Camera de Conturi a României şi Camera de Conturi Alba) au fost aprobate prin HCL 63/2010, HCL 22/2011 şi HCL 22/2012 cu respectarea prevederilor legale în domeniu. În condiţiile în care potrivit dispoziţiilor legale primarul municipiului Alba Iulia asigură punerea în aplicare a hotărârilor de cosiliu local, iar hotărârile cu caracter normativ sunt obligatorii şi produc efecte de la data aducerii lor la cunoştinţă publică, reclamantul a trebuit să le pună în aplicare. În plus, primarul nu are calitatea procesuală de a ataca în instanţă hotărârile consiliului local pe care le-ar putea considera ilegale, această calitate revenind numai prefectului, cel care exercită controlul de legalitate, potrivit competenţei sale”, se mai arată în motivarea acțiunii în cotencios administrativ depusă de Primăria Alba Iulia.

De cealaltă parte, Curtea de Conturi a României şi Camera de Conturi Alba au formulat întâmpinare prin care au solicitat  respingerea ca neîntemeiată a cererii primăriei arătând că ”reclamanta a interpretat greşit legea, acordând stimulente în lunile ianuarie, februarie, aprilie și mai 2011, cu toate că aceasta a stabilit noi salarii de încadrare începând cu 01.01.2011, fiind incluse în acestea şi media stimulentelor acordate în luna octombrie 2010, potrivit art. 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice. Pe lângă dublarea salariului de bază începând cu 01.01.2011, acelaşi personal a beneficiat şi de stimulente în suma brută totală de 294.328 lei. Cu alte cuvinte, pe de o parte, reclamanta a luat în considerare stimulentele la stabilirea salariului începând cu anul 2011, iar pe de altă parte, a acordat în continuare stimulente, cu încălcarea  art. 14 din Legea 285/2012”.

Tribunalul Alba a decis că ”în mod legal Curtea de Conturi a stabilit abaterile de la legalitate şi regularitate care au generat producerea de prejudicii” şi a respins contestaţia Primăriei Alba Iulia. Decizia a fost atacată prin recurs, la Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea