Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decizia Curții Constituționale după ce Iohannis s-a opus trecerii terenului de 7,5 hectare din domeniul statului în proprietatea orașului Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Klaus Iohannis și a constatat că Legea privind transmiterea terenului de 7,5 hectare din domeniul public al statului în domeniul public al orașului Teiuș și în administrarea Consiliului Local este neconstituțională.

iohannisDecizia este definitivă și obligatorie.

Legea adoptată de senatori și deputați a vizat transmiterea unui teren de aproape 75.000 de metri pătraţi din domeniul public al statului (din administrarea Ministerului Transporturilor), aflat în concesiunea C.F.R S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local Teiuş.

Legea reglementează trecerea unui teren din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale (oraşul Teiuş) în vederea realizării unor investiţii de utilitate publică.

„Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. (…) Mecanismul legal de trecere a unui bun din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale sau invers, trebuie distins, în funcţie de natura bunului care se transmite, între mecanismul trecerii prin declaraţia legii sau mecanismul trecerii prin acte individuale”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Preşedintele a arătat că, din analiza conţinutului normativ a legii transmise la promulgare, precum şi a  expunerii de motive ataşate propunerii legislative rezultă că terenul transmis nu este susceptibil de a face obiectul exclusiv al proprietăţii publice.

Iohannis susţine că o astfel de măsură poate fi luată doar printr-o Hotărâre a Guvernului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea