De SÂMBĂTĂ: Credincioșii sunt așteptați să ia Sfintele Paști de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. În acest an vor fi distribuite în pahare cu capac inscripționate. PROGRAMUL

Ca în fiecare an, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia “Paştile” se împart încă din Sâmbăta Mare. Astfel, albaiulienii care doresc să ia acasă Sfintele Paști  înainte de slujba de Înviere pot face asta după liturghia de sâmbătă dimineața, începând cu ora 10.30. Pâinea și vinul sfințite vor fi distribuite chiar la intrarea în curtea catedralei, sub clopotniţă, până la ora 20.00.

De asemenea, se vor împărți şi noaptea, după Slujba de Înviere şi în dimineaţa primei zile de Paşti. Noutatea din acest an o reprezintă faptul că ”Paștile” vor fi oferite în pahare din plastic, cu capac, inscripționate cu mesajul ”Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”, astfel că oamenii nu vor mai trebui să-și aducă  pahare de acasă.

Elit ELIT

Programul de distribuire a Sfintelor Paști la Catedrala Ortodoxă Arhiepiscopală Alba Iulia:

Sâmbătă, 30 aprilie: între orele 10.30 – 20.00

În noaptea de Înviere: între orele 3.00 – 3.30

Duminică, 1 Mai: între orele 10.00 – 12.00, înainte de slujba de A doua Înviere.

Sfintele Pasti la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia008 Normal, “paştile” se împart după slujba de Înviere, însă ele încep a fi împărţite de sâmbătă pentru ca şi cei care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, să primească binecuvântarea Învierii prin sfintele “paşti”.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Pâinea şi vinul sfinţite se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Sfintele Paşti, a Sfântului Apostol Toma.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele PaştiPasti la Catedrala din Alba Iulia18”.

În schimbul “paştilor”, credincioşii şi-au făcut un obicei din a lăsa ouă vopsite sau a pune bani în cutia milei.

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia “paştile” vor fi împărţite sâmbătă până după-amiaza la ora 18.00, dar şi noaptea, după Slujba de Înviere şi duminică,  în prima zi de Paşti.

De asemenea, aproape toate bisericile din oraş împart “paşti” în Sâmbăta Mare, astfel că albaiulienii le vor putea lua şi de la bisericile cele mai apropiate de locuinţele lor.

FOTO: arhivă

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325