Rămâi conectat

Ştirea zilei

De SÂMBĂTĂ: Credincioșii sunt așteptați să ia Sfintele Paști de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. În acest an vor fi distribuite în pahare cu capac inscripționate. PROGRAMUL

Alexandra Mates

Publicat

în

Ca în fiecare an, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia “Paştile” se împart încă din Sâmbăta Mare. Astfel, albaiulienii care doresc să ia acasă Sfintele Paști  înainte de slujba de Înviere pot face asta după liturghia de sâmbătă dimineața, începând cu ora 10.30. Pâinea și vinul sfințite vor fi distribuite chiar la intrarea în curtea catedralei, sub clopotniţă, până la ora 20.00.

De asemenea, se vor împărți şi noaptea, după Slujba de Înviere şi în dimineaţa primei zile de Paşti. Noutatea din acest an o reprezintă faptul că ”Paștile” vor fi oferite în pahare din plastic, cu capac, inscripționate cu mesajul ”Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”, astfel că oamenii nu vor mai trebui să-și aducă  pahare de acasă.

Programul de distribuire a Sfintelor Paști la Catedrala Ortodoxă Arhiepiscopală Alba Iulia:

Sâmbătă, 30 aprilie: între orele 10.30 – 20.00

În noaptea de Înviere: între orele 3.00 – 3.30

Duminică, 1 Mai: între orele 10.00 – 12.00, înainte de slujba de A doua Înviere.

Sfintele Pasti la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia008Normal, “paştile” se împart după slujba de Înviere, însă ele încep a fi împărţite de sâmbătă pentru ca şi cei care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, să primească binecuvântarea Învierii prin sfintele “paşti”.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Pâinea şi vinul sfinţite se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Sfintele Paşti, a Sfântului Apostol Toma.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele PaştiPasti la Catedrala din Alba Iulia18”.

În schimbul “paştilor”, credincioşii şi-au făcut un obicei din a lăsa ouă vopsite sau a pune bani în cutia milei.

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia “paştile” vor fi împărţite sâmbătă până după-amiaza la ora 18.00, dar şi noaptea, după Slujba de Înviere şi duminică,  în prima zi de Paşti.

De asemenea, aproape toate bisericile din oraş împart “paşti” în Sâmbăta Mare, astfel că albaiulienii le vor putea lua şi de la bisericile cele mai apropiate de locuinţele lor.

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea