Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 iulie: Consultații gratuite la dentist, de două ori pe an, pentru copiii din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Copiii din România vor putea merge gratuit la dentist, de două ori pe an, începând cu data de 1 iulie 2016. Consultaţiile vor fi decontate de stat, care va acoperi şi costul tratării problemelor stomatologice grave ale adulţilor. Măsurile ar trebui să schimbe statisticile care plasează România pe ultimele locuri în Europa, în privinţa mersului la dentist şi spălatului pe dinţi.

De asemenea o altă modificare din noul contract cadru privind extinderea serviciilor stomatologice îi vizează, pentru prima dată și pe adulţi.

„S-au introdus spre decontare şi obturaţiile, sunt practic plombele care se pun după un tratament de canal, atunci când rămâne practic o gaură în dinte şi se astupă acea gaură. Sunt nişte schimbări, nişte paşi mici momentan, mai ales când ne gândim la starea de sănătate dentară a populaţiei”, a spus medicul stomatolog Ionuț Leahu.

8 din 10 români dezvoltă o infecţie orală de-a lungul vieţii, însă doar jumătate ajung la dentist şi află acest lucru. Cifrele Platformei Europene de Sănătate Orală plasează România în topul ţărilor cu cei mai multe cazuri grave de paradontoză.

Mai bine de jumătate dintre oamenii care au o boală parodontală au mai puţin de 45 de ani. Doar 8 la sută dintre ei, însă, merg să se trateze la medic deoarece nu-și permit o astfel de cheltuială. Asta deşi boală poate duce chiar şi la pierderea danturii. (Z.U.)

Sursa: digi24.ro


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii urmează să fie ajustate cu rata inflației, reflectând o creștere de 13,8% față de nivelul actual al alocațiilor.

Concret, această indexare ar însemna o majorare de 35 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, care primesc alocații. Pentru copiii cu vârste sub doi ani sau cei cu dizabilități, suma suplimentară acordată de stat ar putea ajunge la aproximativ 90 de lei.

CITEȘTE ȘI: Plata pensiilor și alocațiilor, o necunoscută înainte de sărbători, din cauza GREVEI GENERALE a Caselor Teritoriale de Pensii: Milioane de români sunt afectați direct

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență 126/2021, articolul 3, alineatul 2, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii va fi indexat anual, automat, cu rata medie anuală a inflației, indicator comunicat de Institutul Național de Statistică, bazat pe datele anului calendaristic precedent.

În prezent, copiii cu vârste de până la 2 ani sau cei cu dizabilități beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, alocația lunară este de 256 de lei. Aceeași sumă de 631 de lei se acordă și copiilor cu vârste între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. În comparație cu suma de 600 de lei din 2022, această alocație a fost majorată în acest an.

Astfel, începând cu 1 ianuarie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și cei cu handicap până la 18 ani va crește la 718 lei. De asemenea, copiii cu vârsta între 2 și 18 ani vor primi o alocație în valoare de 291 de lei, cu condiția să fie înscriși într-o formă de învățământ liceal sau profesional.


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare