Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

De ce nu se întorc românii din Diaspora înapoi acasa? Mircea Geoană: „Paradox românesc. Cel mai bun moment din istoria naţională, dar un exod de proporţii epice”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De ce nu se întorc românii din Diaspora înapoi acasa? Mircea Geoană: „Paradox românesc. Cel mai bun moment din istoria naţională, dar un exod de proporţii epice”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a spus care este condiţia care trebuie îndeplinită de ţara noastră, pentru ca românii din Diaspora să se întoarcă acasă.

„Este problema cea mai arzătoare şi mai dramatică a ţării noastre. E un paradox românesc. Avem cel mai bun moment din istoria naţională, în NATO, UE, cu securitatea asigurată, pentru prima dată în istoria zbuciumată a acestei naţiuni. Şi avem simultan un declin demografic catastrofal şi un exod al tinerilor noştri de proporţii epice.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Deci aceasta este, cred eu, problema centrală. Decizia unei familii tinere din România să rămână aici sau să se întoarcă este o decizie personală. O iei tu cu familia ta, ţine de şcoală, job, taxe, spitale, etc.

Veneam de la Oslo la Bucureşti, cu avionul, şi aveam 2 familii de români lângă mine. O doamnă şi un domn puţin mai în vârstă erau lângă mine şi îmi arătau poze cu fata dumnealor, care se măritase cu un norvegian. Şi au făcut respectivii domni un tur de Norvegia, erau foarte mândri. Îmi spuneau că fata lor lucrează la Oracle, în Oslo, că soţul e om de afaceri, etc. Se mai întoarce fata vecinei mele de scaun? Poate că da, poate că nu.

Pe scaunul celălalt, era o familie de tineri, pe la vreo 40 de ani, care mi-au spus că au decis să revină în România, dar că le-a fost foarte greu să revină acasă. Probleme cu diplomele, birocraţia, cu copiii la şcoală, etc”, a declarat Mircea Geoană.

„Aproape că nu îi primeşte administraţia”, a intervenit Bogdan Chirieac.

„Eu nu aş spune asta, dar depinde de la loc la loc. Ei au decis să se întoarcă. Dar eu vă spun un singur lucru. Şi Irlanda, şi Italia au avut situaţii similare în urmă cu câteva decenii. Le-au plecat oamenii pe capete. Când ţările s-au înzdrăvenit, când Irlanda este un uriaş succes, care are un parteneriat cu SUA fenomenal… Irlanda îşi propune, până în 2040, să atragă un milion de cetăţeni. Eu zic că se poate şi în România.

Dar haide să facem lucrurile mai bine acasă, să creem condiţii ca familia aia din Oslo să spună că au mai puţine dificultăţi să revină. Dacă facem treabă mai bună acasă, oamenii vor reveni. Dacă facem lucrurile în continuare să nu funcţioneze, din păcate, probabil vor continua să plece. Şi e o problemă strategică, inclusiv de securitate naţională. De unde să recrutezi tineri militari pentru armata română, dacă populaţia continuă să scadă?”, a concluzionat Mircea Geoană.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO: Florin Piersic, transportat de urgență, din Cluj-Napoca, la un spital din București, cu ajutorul unei aeronave medicale

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Florin Piersic, transportat de urgență, din Cluj-Napoca, la un spital din București, cu ajutorul unei aeronave medicale Actorul Florin Piersic este transferat de urgență cu un avion medical de la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca la un spital din București. Surse citate de Realitatea PLUS indică faptul că actorul va fi internat de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea