Ziarul Unirea

De ce cartierul Orizont merită să aibă un centru civic. Ați auzit de “five minutes walking distance”? (P)

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

De ce cartierul Orizont merită să aibă un centru civic. Ați auzit de “five minutes walking distance”? (P)

Cartierul Orizont, din nordul orașului Alba Iulia, se apropie de maturitate. În aproape 15 ani, s-au construit o mulțime de case, s-au tras utilități, s-au asfaltat mii de metri pătrați de drum, s-a instalat iluminat stradal. Chiar dacă mai este de lucru, la… orizont se profilează un cartier modern și elegant.

Ca toate marile cartiere, și acesta merită să aibă un centru civic. A fost plănuit încă de la început și va avea magazine, restaurant, farmacie, sediu de bancă, post de poliție; se va amenaja și o stație de transport în comun. Sunt incluse dotări educaționale, respectiv o grădiniță și un spațiu pentru after school.

ELIT

Centrul de cartier are prevăzută amenajarea unui parc de dimensiuni generoase. Pe planșă apare un spațiu verde de 1.600 de metri pătrați, cu loc de joacă pentru copii, cu mobilier stradal smart, adică băncuțe cu prize USB. Merită subliniat că în vecinătate există și o bază sportivă.

Au nevoie locuitorii din Orizont de o astfel de dezvoltare? Fără îndoială. Fie și pentru că prețul proprietăților pe care le dețin va crește prin realizarea unei asemenea investiții.

“Five minutes walking distance” este un principiu care poate fi regăsit în lucrările recente de urbanism. Mai pe românește, să nu aglomerezi străzile către mall dacă nu ai nevoie decât de un kilogram de făină sau dacă vrei să bei o cafea; totul se rezolvă cu o plimbare pe jos de cinci minute. Ați auzit de Sopor, primul cartier conceput în urma unui concurs internațional de soluții, la Cluj? Un cartier – șase cvartale – șase centre de cartier, închipuit tocmai pe ideea “five minutes walking distance”.

Legătura cu Clujul nu este gratuită. Investitorul implicat în proiectul Orizont construiește în inima Ardealului imobile care sunt un reper de calitate, cu încălzire în pardoseală și izolație fonică.

PUZ-ul propus a fost primit cu bucurie de unii dintre rezidenți și contestat de alții, dar investitorii au mers în mijlocul lor să le explice care sunt avantajele proiectului.

“Am închipuit acest centru de cartier încă de la început. Vorbim despre o parcelă pe care ne-am propus să construim imobile de înălțime redusă, de două și trei etaje, care să aibă la parter spații comerciale. Ne dorim străzi largi, cu trotuare pavate, cu un parc de dimensiuni considerabile, totul elegant și de calitate. Indicii urbanistici pe care îi propunem sunt foarte mici: 11.000 de metri pătrați construiți pe aproape 18.000 de metri pătrați (parcela are 21.000 de mp, dar 3.000 sunt dedicați rețelei de transport), ceea ce înseamnă un coeficient de utilizare a terenului de 0,6. Asta deși PUG-ul ne permitea un CUT de 1,5, adică de două ori și jumătate mai mult”, a subliniat Cristian Tomoiagă-Nicola, patronul Vizionar Invest s.r.l., societatea care și-a asumat proiectul.

Nu doar CUT-ul este mai mic decât cel prevăzut, ci și POT-ul, adică procentul de ocupare a terenului: 19%, față de cel maxim de 40%.

9 clădiri P+2 și P+3 sunt propuse prin planul urbanistic zonal, la marginea cartierului Orizont. Niciuna nu se apropie de limita parcelei pe care este amplasată, astfel încât să atenteze la însorirea vecinilor. Au fost propuse un imobil de 30 de apartamente, două de 16, trei de 18 apartamente și un bloc cu 24 de locuințe.

Planul urbanistic zonal propus pentru vestul cartierului Orizont a trecut prin toate comisiile de specialitate ale Primăriei Alba Iulia și a primit vot pozitiv în Consiliul Local.

“În PUZ-ul aprobat în anul 2015 se poate observa că regimul de înălțime este P+2 și P+3. Același regim l-am solicitat și acum, în noul PUZ”, a spus Ionuț Curea, dirigintele de șantier.

Investitorul a comandat și un studiu de trafic. “Din punct de vedere al raportului debit/capacitate, tronsoanele și intersecțiile studiate pot prelua traficul generat de nouă amenajare în condiții actuale de circulație, fără o creștere semnificativă a indicatorilor calitativi privind gradul de fluență și confort a circulației”, este concluzia societății angajate, Traffic Plan s.r.l.

Așadar, Orizont este pe drumul cel bun și promite să devină un cartier de bună calitate al capitalei Ardealului. Cu tot ce contează pentru locuitorii săi la doar cinci minute de mers pe jos.

Tel. 0729.399.891
e-mail: publicitate@unirea-pres.ro

Te-ar putea interesa și:

Anunț începere proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru SC LUK DE LUX SRL

Comunicat de presă 04.01.2021 ANUNŢ DE ÎNCEPERE PROIECT  “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț demarare proiect – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor pentru beneficiar SC OPAL DESIGN SRL

Comunicat de presă 06.01.2021 ANUNȚ DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANUNȚ începere proiect Alba Doner Production SRL, măsura 2: “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Comunicat de presă 24.12.2020 ALBA DONER PRODUCTION S.R.L., cu sediul în ALBA, localitatea Alba Iulia, str. Str. LIVEZII, nr. 35… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă – implementarea proiectului „Modernizare birou de topografie prin achiziționare de echipamente și tehnologii noi”

Comunicat de presă ”MODERNIZARE BIROU DE TOPOGRAFIE PRIN ACHIZIȚIONARE DE ECHIPAMENTE ȘI TEHNOLOGII NOI” ADY GEO TOP SRL, cu sediul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din municipiul Alba Iulia – Lot 1.4

Comunicat de presă Comunicat de presă  18 Decembrie 2020 Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă finalizare proiect „Dezvoltare Dirom Intertrans SRL” din cadrul măsurii Granturi pentru capital de lucru

Comunicat de presă DIROM INTERTRANS SRL anunță finalizarea proiectul cu titlul „Dezvoltare Dirom Intertrans SRL” proiect  nr. RUE 2419 înscris… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro