De ce ALBA IULIA are nevoie de un monument al Unirii
Comitet de iniţiativă pentru ridicarea unui monument al Unităţii Naţionale la centenarul Marii Uniri.
Orice popor, orice naţiune îşi respectă istoria, eroii, trecutul toate lucrurile care ţin de fiinţa naţională. Alba Iulia reprezintă pentru România, în afară de capitala istorică românilor de pretutindeni şi leagănul Unirii, certificatul de naştere a statului naţional român modern. Au trecut 94 de ani de la Marea Unire şi în Alba Iulia, în anul de graţie 2012, nu există un monument al Unirii pentru a glorifica faptele măreţe a celor care au săvârşit acel act al Unirii care a schimbat destinul neamului românesc. Nu vrem să căutăm vinovaţii şi nici cei care într-un fel sau altul au împiedicat ducerea la bun sfârşit a acestui grandios proiect, de o mare însemnătate şi cu un simbol pe măsură. Fără îndoială că acest proiect trebuie finalizat cât mai repede cu putinţă, prin efortul tuturor celor care simt şi trăiesc româneşte. Este nevoie de un efort comun al autorităţilor locale şi judeţene, împreună cu organizaţiile, societăţile şi asociaţiile cultural patriotice din Alba Iulia şi nu numai, să sprijine nemijlocit finalizarea acestui proiect. Credem şi suntem convinşi că nu este nici o greşeală dacă, pe lângă Catedrala Reîntregirii Neamului – care simbolizează şi lupta neostoită pentru Unire, să se contruiască monumentul închinat celor care s-au jertfit pentru marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Avem nevoie de monumentul Unirii! Toţi cei care trăiesc şi simt româneşte sunt aşteptaţi să ni se alăture acestui nobil şi atât de necesar proiect. După stabilirea celei mai importante decizii – locul de amplasare a monumentului Marii Uniri, hotătrâre pe care o va lua Consiliul local al Municipiului Alba Iulia, vom trece la următorii paşi. În primul rând crearea unui cont public pentru că fiecare român de bună credinţă să subcrie o sumă (la latitudinea fiecăruia). Dar să nu uităm că monumentul este un obiectiv de interes public aşa că de la ministerul Culturii avem promisiunea că va fi inclus la finanţare în bugetul Ministerului pe anul 2013 (principala finanţare venind din această sursă).
Cei care s-au jertfit şi şi-au dat viaţa pentru idealul Unirii au făcut-o cu gândul la copii şi nepoţii noştri de a avea o viaţă liniştită în pace şi toleranţă. Ne mândrim cu faptele înaintaşilor noştrii, lor le datorăm totul, ei sunt sfinţii noştrii, la care trebuie trebuie să ne închinăm. Să respectăm cu sfinţenie dorinţa înaintaşilor noştri care au strigat într-un glas: Noi vrem să ne unim cu ţara!
La 5 decembrie 1918 REGELE FERDINAND l spunea;
“Declar pe veci unite în Regatul Român toate ţinuturile locuite de romîni de la Tisa până la Nistru. Dumnezeu ne-a dat să înfăptuim astăzi aspiraţiunile noastre cele mai sfinte şi consacrăm Unirea gândurilor noastre dar şi Unirea în munca roditoare prin strigătul ,,TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE PUTERNICĂ ŞI UNITĂ “.
COMITETUL DE INIŢIATIVĂ
Ec. Nicolae Popa preşedinte Comitete Iniţiativă
Ing .Dan Sâmedru –Prefect de Alba
Ec. Florin Roman –vicepreşedinte CJ Alba
Ing. Abrudeanu Mircea – secretar executiv
Hedviga Călin –arhitect şef Primăria Alba Iulia
Col.rez. Miron Vasile – preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor
Jurnalist Ciul Gheorghe –Director Ziarul Unirea Alba Iulia
Preot Pascu Niculiţă-Protopop ortodox de Alba Iulia
arh.Stelian Fleschin – Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 7 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor