Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

De ce ALBA IULIA are nevoie de un monument al Unirii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comitet de iniţiativă pentru ridicarea unui monument al Unităţii Naţionale la centenarul Marii Uniri.

Orice popor, orice naţiune îşi respectă istoria, eroii, trecutul toate lucrurile care ţin de fiinţa naţională. Alba Iulia reprezintă pentru România, în afară de capitala istorică românilor de pretutindeni şi leagănul Unirii, certificatul de naştere a statului naţional român modern. Au trecut 94 de ani de la Marea Unire şi în Alba Iulia, în anul de graţie 2012, nu există un monument al Unirii pentru a glorifica faptele măreţe a celor care au săvârşit acel act al Unirii care a schimbat destinul neamului românesc. Nu vrem să căutăm vinovaţii şi nici cei care într-un fel sau altul au împiedicat ducerea la bun sfârşit a acestui grandios proiect, de o mare însemnătate şi cu un simbol pe măsură. Fără îndoială că acest proiect  trebuie finalizat cât mai repede cu putinţă, prin efortul tuturor celor care simt şi trăiesc româneşte. Este nevoie de un efort comun al autorităţilor locale şi judeţene, împreună cu  organizaţiile, societăţile şi asociaţiile cultural patriotice din Alba Iulia şi nu numai, să sprijine  nemijlocit finalizarea acestui  proiect. Credem şi suntem convinşi că nu este nici o greşeală dacă, pe lângă Catedrala Reîntregirii Neamului – care simbolizează şi lupta neostoită pentru  Unire, să se contruiască  monumentul închinat celor  care s-au jertfit pentru marea Unire de la  1 Decembrie 1918. Avem nevoie de monumentul Unirii! Toţi cei care trăiesc şi simt româneşte sunt aşteptaţi să ni se alăture acestui nobil şi atât de necesar proiect. După stabilirea celei mai importante decizii – locul de amplasare a monumentului Marii Uniri, hotătrâre pe care o va lua Consiliul local al Municipiului Alba Iulia, vom trece la următorii paşi. În primul rând crearea unui cont public pentru că fiecare român de bună credinţă să subcrie o sumă (la latitudinea fiecăruia). Dar să nu uităm că monumentul este un obiectiv de interes public aşa că de la ministerul Culturii avem promisiunea că va fi inclus la finanţare în bugetul Ministerului pe anul 2013 (principala finanţare venind din această sursă).

Cei care s-au jertfit şi şi-au dat viaţa pentru idealul Unirii au făcut-o cu gândul la copii şi nepoţii noştri de a avea o viaţă liniştită în pace şi toleranţă. Ne mândrim cu faptele înaintaşilor noştrii, lor le datorăm totul, ei sunt sfinţii noştrii, la care trebuie trebuie să ne închinăm. Să respectăm cu sfinţenie  dorinţa înaintaşilor noştri care au strigat într-un glas: Noi vrem să ne unim cu ţara!

La 5 decembrie 1918 REGELE FERDINAND l spunea;

“Declar pe veci unite în Regatul Român toate ţinuturile  locuite de romîni de la Tisa până la Nistru. Dumnezeu ne-a dat să înfăptuim astăzi aspiraţiunile noastre cele mai sfinte şi consacrăm Unirea  gândurilor noastre dar şi Unirea în munca roditoare prin strigătul ,,TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE PUTERNICĂ ŞI UNITĂ “.

COMITETUL DE INIŢIATIVĂ

 Ec. Nicolae Popa preşedinte Comitete  Iniţiativă

Ing .Dan Sâmedru –Prefect de Alba

 Ec. Florin Roman –vicepreşedinte CJ Alba

 Ing. Abrudeanu Mircea – secretar executiv

Hedviga Călin –arhitect şef Primăria Alba Iulia

Col.rez. Miron Vasile – preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor

Jurnalist Ciul Gheorghe –Director Ziarul Unirea Alba Iulia

Preot Pascu Niculiţă-Protopop ortodox de Alba Iulia

arh.Stelian Fleschin – Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea