Dar de suflet pentru Alba Iulia Harta României Mari, din aur pur, donată Muzeului Naţional al Unirii
Dar de suflet pentru Alba Iulia Harta României Mari, din aur pur, donată Muzeului Naţional al Unirii.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a primit un dar de suflet, prețios și cu o adâncă simbolistică în contextul anului centenar ce urmează. Bijutierul Victoria Geutskens a donat instituției, iată, încă o operă de artă, după replica colierului Reginei Maria. Este vorba despre un obiect de artă, o bijuterie unică, lucrată manual, din argint și aur pur, decorat cu pietre prețioase, care ține de identitatea noastră națională și care ascunde 5 simboluri.
Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre roșii lacrimile de sânge ale eroilor jertfiți pentru libertatea și identitatea națională.
Acestea par să plângă la hotarele țării, coborând apoi privirea spre cel de-al doilea nivel al obiectului de artă, unde Victoria Geutskens prinde României salbă, într-o horă a horelor, cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colț, aur al Munților Apuseni, unite de mici inimi din aur pur, în care par să se fi sfârșit lacrimile de eroi.
Citește și: Marea Unire de la 1918
Aici, în inima țării, în inima Transilvaniei, Cetatea Alba Iulia este reprezentată prin 7 (șapte-numărul perfect) cercuri străjuite de alte 7 pietre, de această dată albastre, colțuri de stea. Întreg ansamblul se sprijină pe 7 struguri cu bobițe din pietre roșii, prețioase, simbol al creștinătății în iconografia românească. Credință, iubire, jertfă, identitate, toate se regăsesc în minunăția născută din mâinile artistului bijutier Victoria Geutskens.
Bijuteria simbol cântărește 241 de grame, are o valoare estimată la 6.000 de euro și a fost dăruită într-o cutiuță de lemn, îmbrăcată în catifea și piele, purtând la exterior gravat logo-ul centenarului: ”Alba Unește România”, inițialele acestuia alcătuind parcă înadins cuvântul AUR.
Victoria Geutskens a creat acest obiect de artă pentru muzeu, pentru noi, dar și din dorința de a-l prezenta peste hotare și a vorbi despre Centenar, despre România în general și Alba Iulia în special. A făcut-o și până acum, o va face și de aici înainte, iar pentru modul în care înțelege să își pună talentul, resursele și bunăvoința în slujba promovării patrimoniului național, îi mulțumim.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan
Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan În afara situațiilor în care deținătorul permisului auto a comis infracțiuni rutiere grave sau a obținut prin mijloace ilegale carnetul de șofer, legislația în vigoare prevede că permisul auto mai poate […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 13 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999