Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dar de suflet pentru Alba Iulia Harta României Mari, din aur pur, donată Muzeului Naţional al Unirii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dar de suflet pentru Alba Iulia Harta României Mari, din aur pur, donată Muzeului Naţional al Unirii.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a primit un dar de suflet, prețios și cu o adâncă simbolistică în contextul anului centenar ce urmează. Bijutierul Victoria Geutskens a donat instituției, iată, încă o operă de artă, după replica colierului Reginei Maria. Este vorba despre un obiect de artă, o bijuterie unică, lucrată manual, din argint și aur pur, decorat cu pietre prețioase, care ține de identitatea noastră națională și care ascunde 5 simboluri.

Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre roșii lacrimile de sânge ale eroilor jertfiți pentru libertatea și identitatea națională.

Acestea par să plângă la hotarele țării, coborând apoi privirea spre cel de-al doilea nivel al obiectului de artă, unde Victoria Geutskens prinde României salbă, într-o horă a horelor, cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colț, aur al Munților Apuseni, unite de mici inimi din aur pur, în care par să se fi sfârșit lacrimile de eroi.

Citește și: Marea Unire de la 1918

Aici, în inima țării, în inima Transilvaniei, Cetatea Alba Iulia este reprezentată prin 7 (șapte-numărul perfect) cercuri străjuite de alte 7 pietre, de această dată albastre, colțuri de stea. Întreg ansamblul se sprijină pe 7 struguri cu bobițe din pietre roșii, prețioase, simbol al creștinătății în iconografia românească. Credință, iubire, jertfă, identitate, toate se regăsesc în minunăția născută din mâinile artistului bijutier Victoria Geutskens.

Bijuteria simbol cântărește 241 de grame, are o valoare estimată la 6.000 de euro și a fost dăruită într-o cutiuță de lemn, îmbrăcată în catifea și piele, purtând la exterior gravat logo-ul centenarului: ”Alba Unește România”, inițialele acestuia alcătuind parcă înadins cuvântul AUR.
Victoria Geutskens a creat acest obiect de artă pentru muzeu, pentru noi, dar și din dorința de a-l prezenta peste hotare și a vorbi despre Centenar, despre România în general și Alba Iulia în special. A făcut-o și până acum, o va face și de aici înainte, iar pentru modul în care înțelege să își pună talentul, resursele și bunăvoința în slujba promovării patrimoniului național, îi mulțumim.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională Elevul Gábor Farkas Ferenc s-a calificat la etapa națională, unde a obţinut premiul III și s-a calificat la etapa internațională a olimpiadei. Citește și: FOTO: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea