Rămâi conectat

Actualitate

Dacă plăţile de la Comisia Europeană vor fi suspendate pe POSDRU, 19,5 milioane de euro, gaură la bugetul de stat în Regiunea de Dezvoltare Centru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reprezentanţii Organismului Intermediar dau asigurări că proiectele vor fi finanţate chiar dacă plăţile de la Comisia Europeană vor fi suspendate

 România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, a anunţat premierul Victor Ponta luni dimineaţă. Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor plăţilor aferente acestui program. El a arătat că Guvernul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene şi că, dacă acest program nu va putea fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură „radicală” de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării.
Premierul a arătat totodată că persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest „jaf”. Şeful Guvernului a prezentat mai multe date primite „pe căi neoficiale” dintr-un audit al POSDRU, care relevă că din totalul celor două miliarde euro puse la dispoziţie României prin acest program au fost decontate sume reprezentând doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, existând grave probleme de evaluare a proiectelor şi a modului de control.
Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni. Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia Europeană a anunţat decizia de reluare a plăţilor pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, ce au fost reflectate în raportul Autorităţii române de Audit transmis CE în 5 martie.
l”La nivelul Regiunii Centru nu au fost semnalate nereguli. Proiectele aflate în implementare nu vor fi afectate”
La nivelul Regiunii Centru 68 de proiecte cu o valoare totală de 82.181.927,51 lei (circa 19,5 milioane de euro) se află în implementare în cele şase judeţe: Alba, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita şi Mureş. Potrivit Vioricăi Hălălai, consilier superior în cadrul OIR POSDRU Centru, la nivelul Regiunii Centru nu au fost semnalate niciun fel de nereguli. Reprezentantul Organismului a dat asigurări că proiectele aflate în derulare nu vor avea de suferit întrucât banii sunt asiguraţi de la bugetul de stat. „Deocamdată sunt doar discuţii, nu ştim sigur dacă se vor pierde aceşti bani europeni. În orice caz, beneficiarii nu vor avea de suferit întrucât banii pentru proiectele aflate în derulare sunt asiguraţi de bugetul de stat prin Ministerul Muncii care urmează să recupereze aceşti bani de la Comisia Europeană”, a precizat Viorica Hălălai.
În cazul în care suspiciunile lui Ponta se vor adeveri, iar plăţile pe POSDRU vor fi suspendate, bugetul de stat va rămâne cu o pagubă considerabilă, iar banii vor trebui recuperaţi din buzunarele noastre, ale tuturor.
Neregulile sesizate de Ponta şi care ar putea duce la pierderea a 100 milioane de euro în acest an plus 1,1 miliarde anul viitor sunt legate în mare parte de evaluarea proiectelor şi a modului de control. Premierul a arătat că în sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile plătite pentru activităţi care presupuneau doar „patru ore de arhivare erau cuprinse între 3.500 euro şi 10.000 euro lunar”. Un exemplu al neregulilor prezentat de autorităţi a fost acela că salvamarii erau instruiţi prin acest program nu pe litoral, ci în alte zone ale ţării, inclusiv la munte.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea