Rămâi conectat

Cultură Educație

Dacă hotărârile judecătoreşti se negociază, înseamnă că nu mai trăim într-un stat de drept!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, Filiala Alba Iulia, vicepreşedinţii Ioan Uţiu şi Marian Pădurean, împreună cu Ştefan Rus, membru al aceluiaşi organism, au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre problema cu care se confruntă militarii pensionari, recalcularea pensiilor, prin care se încalcă principiul neretroactivităţii legii, dar şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Pensia e un drept patrimonial ce nu poate fi încălcat. „De la bugetul de stat trecem la bugetul asigurărilor sociale, unde e deficit şi ne întrebăm: atunci cum să ne crească pensiile? Atunci când o hotărâre judecătorească se negociază, nu mai suntem într-un stat de drept! Aplicarea unei legi care acţionează retroactiv va fi ultima baricadă a societăţii civile, va crea un precedent, de acum orice lege se va putea aplica retroactiv”, a spus Marian Pădurean. Ioan Uţiu a oferit ca exemplu o posibilă lege care ar stabili că celor cu studii superioare, dacă nu au masterat, nu li se mai recunoaşte facultatea absolvită. Uţiu a spus că societatea civilă trebuie să reacţioneze pentru a nu face posibilă această situaţie. Totodată, el este hotărât să facă toate demersurile pentru a redeveni cadru militar activ şi dacă va fi trimis în Afganistan nu se va opune, completând: „Sunt militar de carieră şi pentru asta am fost pregătit. Şi eu şi guvernanţii de azi suntem artilerişti, eu ştiu să trag cu tunul, iar ei trag tunuri! Ne închid drumurile în viaţă şi suntem nevoiţi ca 30 – 40 de ani să ducem pe umeri datoriile acumulate azi de guvernanţi”. Ştefan Rus, membru al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, Filiala Alba Iulia susţine că eliberarea adeverinţelor aşa-zise provizorii cuprind veniturile militarilor diminuate cu aproape 60 la sută. Pensionarii militari nu mai pot dovedi cât au lucrat pentru că documentele cu aceste înscrisuri au avut termene de păstrare scurte şi nu mai există. Rus a spus că şi în alte ţări militarii au pensii speciale, spre exemplu în SUA, în 1998 un colonel avea o pensie de 12.000 dolari/lună, asta în timp ce pensia medie era de 1.200 dolari. Totodată, şi în alte state europene militarii se pensionează mai devreme, în Franţa ei continuând să muncească în administraţie. Deşi pare bizar, un militar ajuns acum la aproape 90 de ani, deşi a luptat în război, nu poate demonstra acest lucru cu acte şi din acest motiv acei ani nu se vor lua în considerare la recalcularea pensiei. După ce Traian Băsescu a semănat ura între militari, între ofiţeri şi subofiţeri, cei trei reprezentanţi ai sindicatului cadrelor militare spun că preşedintele ţării nu-i mai reprezintă. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare