Rămâi conectat

Ştirea zilei

Curtea de Conturi: Nereguli privind finanțele publice locale în Alba Iulia – prejudiciu de peste 5,5 milioane de lei în 2012

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

*Principalele constatări: Subvenție nejustificată către STP; taxa neîncasată pe terenul dat în folosinţă către SC Grup Corint SA; rambursări de sume necuvenite aferente unor proiecte

Camera de Conturi a judeţului Alba a efectuat, în anul 2013, controlul privitor la execuţia bugetară pe anul 2012, asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public.

Potrivit sintezei rezultatelor acțiunilor de audit desfășurate la Unitatea Administrativ-Teritorială Alba Iulia, în perioada 13 mai – 5 iulie 2013, s-au constatat abateri care au creat un prejudiciu total de 5.511.000 de lei, din care 5.472.000 de lei la Primăria Alba Iulia și 39.000 de lei la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia. De asemenea, s-a constata că  s-au încasat venituri suplimentare în valoare de 414.000 de lei (la Primăria Alba Iulia și la ordonatorii terțiari de credite: Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”; Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”; Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”; Căminul pentru Persoane Vârstnice) și s-au constatat abateri financiar-contabile în valoare de 885.000 de lei (la Primăria Alba Iulia).

*Nereguli în calitatea gestiunii economico-financiare – subvenție nejustificată de 5 milioane de lei pentru STP Alba Iulia

Cel mai mare prejudiciu a fost constatat în urma verificării calității gestiunii economico-financiare a banilor publici. Camera de Conturi a județului Alba a stabilit că ”UATM Alba lulia a acordat către Societatea de Transport Public SA Alba lulia subvenţii nejustificate în sumă de 5.015 mii lei, pentru serviciul de transport public de persoane, prin includerea în costurile activităţii respective a cheltuielilor financiare aferente contractelor de leasing privind achiziţionarea de autobuze din fondurile proprii ale operatorului de transport de 4.906 mii lei, precum şi acordarea unor salarii necuvenite personalului în sumă de 108 mii lei”.

În acest caz s-a dispus luarea tuturor măsurilor legale ce se impun remedierea deficiențelor constatate, respectiv verificarea subvenţiilor acordate Societăţii Comerciale de Transport Public SA Alba Iulia, stabilirea întinderii prejudiciului cauzat ca urmare a plăţii acestor subvenţii, dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, în condiţiile legii și preîntâmpinarea producerii unor astfel de deficienţe în viitor.

*Rambursări necuvenite aferente unor proiecte finanțate din fonduri externe – 885.000 de lei

În ceea ce privește elaborarea şi fundamentarea proiectului de buget pe anul 2012, precum şi autorizarea, legalitatea şi necesitatea modificărilor aduse bugetului aprobat, Camera de Conturi a constatat că ”UATM Alba Iulia nu a asigurat respectarea în totalitate a prevederilor legale, fiind efectuate plăţi reprezentând rambursări de sume necuvenite aferente proiectelor de
finanţare din fonduri externe nerambursabile plătite la Titlul II „Bunuri şi servicii” în loc de Titlul VIII art. 56 „Proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile” în sumă de 885.000 de lei”.

*Veniturile bugetului local diminuate cu 289.000 de lei prin nestabilirea și neîncasarea taxei pe terenul dat în folosinţă către SC Grup Corint SA

În urma verificării modului de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege Camera de Conturi a concluzionat că ”Nu s-a stabilit şi încasat, taxa pe terenul aflat în proprietatea publică a UATM Alba Iulia şi dat în folosinţă SC Grup Corint SA Sântimbru, în condiţii similare impozitului pe teren, fiind diminuate astfel veniturile bugetului local cu sumă de 289.000 de lei”.

*Alte nereguli depistate în urma verificărilor:

În privința calității gestiunii economico-financiare sau a modului de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare au mai fost constatate nereguli la servicii sau ordonatori terțiari de credite din subordinea UATM Alba Iulia:

– Serviciul Public de Asistenţă Socială Alba lulia, a plătit nelegal suma de 5.000 de lei lei, reprezentând indemnizaţii acordate persoanelor cu handicap grav, în condiţiile în care acestea erau decedate.
– Au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 369.000 de lei, către SC Tobimar Construct SRL Alba lulia, reprezentând ajustări nelegale de preţuri, pentru lucrarea de investiţii „Construire locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din locuinţele retrocedate sau care vor fi retrocedate foştilor proprietari din Alba iulia”.
– Nu au fost recuperate în totalitate de la asociaţiile de proprietari cheltuielile (plăţile) efectuate de UATM Alba lulia, reprezentând contribuţia acestora în procent de 20% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Alba Iulia, conform cadrului legislativ, în sumă totală de 81.000 de lei.
– Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba lulia nu a stabilit şi virat la bugetul de stat suma de 43.000 de lei, reprezentând contribuţia datorată pentru neangajarea persoanelor cu handicap.
– Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia nu a stabilit şi virat la bugetul de stat suma de 26.000 de lei, reprezentând contribuţia datorată pentru neangajarea persoanelor cu handicap.
– Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia nu a virat la bugetul local al UATM Alba Iulia cota de 50% din suma încasată din închirierea unor imobile sau parţi din acestea, aflate în administrarea unităţii de învăţământ preuniversitar şi cuprinse în inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al UATM Alba Iulia. Valoarea estimată a cotei din veniturile din chirii încasate şi nevirate la bugetul local, este de 20.000 de lei.
– Şcoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Alba Iulia nu a virat la bugetul local al UATM Alba Iulia, cota de 50% din suma încasată din închirierea unor imobile sau parţi din acestea, aflate în administrarea unităţii de învăţământ preuniversitar şi cuprinse în inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al UATM Alba Iulia. Valoarea estimată a cotei din veniturile din chirii încasate şi nevirate la bugetul local, este de 23.000 de lei.
– Şcoala Gimnaziala „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia nu a virat la bugetul local al UATM Alba Iulia, cota de 50% din suma încasată din închirierea unor imobile sau părţi din acestea, aflate în administrarea unităţii de învăţământ preuniversitar şi cuprinse în inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al UATM Alba Iulia. Valoarea estimată a cotei din veniturile din chirii încasate şi nevirate la bugetul local, este de 10.000 de lei.
– Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia nu a calculat, reţinut şi virat la bugetul de stat impozitul pe venit, prin reţinere la sursă, rezultat din aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor agricole achiziţionate de la persoane fizice, în sumă de 3.000 de lei.
– În perioada 2011-2013 s-au stabilit eronat salariile acordate personalului Căminului pentru Persoane Vârstnice Alba lulia, fiind efectuate plăţi nelegale în sumă de 39.000 de lei.

Pentru deficienţele care nu au fost remediate în totalitate în timpul acţiunii de control s-au emis Decizii de către Directorul Camerei de Conturi a judeţului Alba, prin care s-a dispus ordonatorilor principali de credite luarea tuturor măsurilor pentru intrarea în legalitate şi remedierea abateri lor identificate de către echipele de control”, se precizează în raportul transmis de Curtea de Conturi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională Elevul Gábor Farkas Ferenc s-a calificat la etapa națională, unde a obţinut premiul III și s-a calificat la etapa internațională a olimpiadei. Citește și: FOTO: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea