Cupru Min Abrud propune procesarea în ţară, a minereului vândut prin intermediar în China: Investiţii totale de aproape 30 de milioane euro din resurse proprii și zero datorii

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Compania Cupru Min Abrud, care produce concentrat de cupru şi-a dublat principalii indicatori financiari în perioada 2016-2019. Compania a înregistrat o creştere a veniturilor cu 93%, a cifrei de afaceri cu 120% si a profitului cu 117% în 2019, faţă de 2016.

Potrivit unui comunicat al companiei miniere de stat, Cupru Min a obţinut aceste rezultate prin investiţii totale de cca. 30 de mil. euro din resurse proprii, în condiţiile în care societatea nu are datorii.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Performanţa economică a companiei s-a înregistrat într-o perioadă de provocări majore precum creşterea preţului energiei electrice, scăderea consistentă a cotaţiilor internaţionale ale cuprului şi stagnarea economică mondială, determinată de pandemie.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

• Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 119 mil. lei în 2016, la 262 mil.lei în 2019. În perioada menţionată profitul brut a urmat acelaşi trend ascendent şi coeficient de creştere, de la 6 mil. lei în 2016, la 15 mil. lei în 2019.

• Investiţiile s-au triplat de la peste 14 mil. lei în 2016, la peste 52 mil. lei în vârful din 2018. Anul trecut, investiţiile s-au cifrat la peste 40 mil. lei. Total investiţii: 125 mil. lei

• Producţia a evoluat de la 37.846 tone de concentrat de cupru (echivalentul a 7.800 tone cupru metalic) la 39.018 tone de concentrat în 2018 (8.200 tone cupru metalic), respectiv 43.500 tone de concentrat (9.180 tone cupru metalic) în 2019. Concentratul de cupru are o medie de 21% metal.

• Compania a reuşit să menţină un număr constant de angajaţi, iar media de vârstă a acestora a scăzut cu aproape doi ani, de la 49,7 la 47,6 ani. Numărul mediu al salariaţilor a fost în 2019 de 600.

În 2019 Cupru Min a atins un volum record de minereu excavat şi procesat în uzină, de peste 3 milioane tone, cel mai mare de la înfiinţarea companiei, ca urmare a dezvoltării carierei şi a creşterii eficienţei operaţionale prin retehnologizare. Compania a propus Ministerului Economiei, acţionarul unic al statului român, studii şi proiecte de valorificare superioară a concentratului de cupru, inclusiv prin procesarea în ţară, la o uzină metalurgică. În prezent, minereul exploatat în Apuseni este vândut, printr-un intermediar, în China.

Se mai precizează faptul că, Cupru Min este singura societate de stat din România care a salvat o biserică, în 2019. Compania a finanţat mutarea lăcaşului de cult din comuna Vinţa (extragerea şi transferul unor valoroase picturi murale, demontare şi transport piese construcţie), ameninţat de apele iazului de decantare. Monumentul cu valoare istorică a fost mutat la Muzeul Astra din Sibiu şi este în curs de reconstituire în cadrul Muzeului Satului din instituţia menţionată.

”În perioada pandemiei, compania a reuşit continuarea activităţii, după luarea măsurilor obligatorii pentru evitarea răspândirii Covid 19, printr-o replanificare judicioasă a schimburilor de lucru şi instruirea permanentă a personalului. În viitor, Cupru Min şi-a propus să dezvolte noi perimetre de exploatare şi să integreze producţia de concentrat de cupru într-un lanţ care include procesarea metalurgică şi fabricarea reperelor din cupru, necesare componentelor din industriile automotive sau IT&C. Cupru Min urmăreşte aceste obiective sub acelaşi imperativ al aplicării principiilor guvernanţei corporative şi de management al riscurilor. Astfel, compania se pliază strategiilor macro-sectoriale ale proprietarului care este statul român, în contextul socio-economic mai vechi al penuriei de specialişti în minerit dar şi în condiţiile dificile noi, determinate de pandemie, care au dus la scăderea constantă a cotaţiilor internaţionale ale cuprului”, se mai precizează în documentul companiei miniere.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419