Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cupru Min Abrud propune procesarea în ţară, a minereului vândut prin intermediar în China: Investiţii totale de aproape 30 de milioane euro din resurse proprii și zero datorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Compania Cupru Min Abrud, care produce concentrat de cupru şi-a dublat principalii indicatori financiari în perioada 2016-2019. Compania a înregistrat o creştere a veniturilor cu 93%, a cifrei de afaceri cu 120% si a profitului cu 117% în 2019, faţă de 2016.

Potrivit unui comunicat al companiei miniere de stat, Cupru Min a obţinut aceste rezultate prin investiţii totale de cca. 30 de mil. euro din resurse proprii, în condiţiile în care societatea nu are datorii.

Performanţa economică a companiei s-a înregistrat într-o perioadă de provocări majore precum creşterea preţului energiei electrice, scăderea consistentă a cotaţiilor internaţionale ale cuprului şi stagnarea economică mondială, determinată de pandemie.

• Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 119 mil. lei în 2016, la 262 mil.lei în 2019. În perioada menţionată profitul brut a urmat acelaşi trend ascendent şi coeficient de creştere, de la 6 mil. lei în 2016, la 15 mil. lei în 2019.

• Investiţiile s-au triplat de la peste 14 mil. lei în 2016, la peste 52 mil. lei în vârful din 2018. Anul trecut, investiţiile s-au cifrat la peste 40 mil. lei. Total investiţii: 125 mil. lei

• Producţia a evoluat de la 37.846 tone de concentrat de cupru (echivalentul a 7.800 tone cupru metalic) la 39.018 tone de concentrat în 2018 (8.200 tone cupru metalic), respectiv 43.500 tone de concentrat (9.180 tone cupru metalic) în 2019. Concentratul de cupru are o medie de 21% metal.

• Compania a reuşit să menţină un număr constant de angajaţi, iar media de vârstă a acestora a scăzut cu aproape doi ani, de la 49,7 la 47,6 ani. Numărul mediu al salariaţilor a fost în 2019 de 600.

În 2019 Cupru Min a atins un volum record de minereu excavat şi procesat în uzină, de peste 3 milioane tone, cel mai mare de la înfiinţarea companiei, ca urmare a dezvoltării carierei şi a creşterii eficienţei operaţionale prin retehnologizare. Compania a propus Ministerului Economiei, acţionarul unic al statului român, studii şi proiecte de valorificare superioară a concentratului de cupru, inclusiv prin procesarea în ţară, la o uzină metalurgică. În prezent, minereul exploatat în Apuseni este vândut, printr-un intermediar, în China.

Se mai precizează faptul că, Cupru Min este singura societate de stat din România care a salvat o biserică, în 2019. Compania a finanţat mutarea lăcaşului de cult din comuna Vinţa (extragerea şi transferul unor valoroase picturi murale, demontare şi transport piese construcţie), ameninţat de apele iazului de decantare. Monumentul cu valoare istorică a fost mutat la Muzeul Astra din Sibiu şi este în curs de reconstituire în cadrul Muzeului Satului din instituţia menţionată.

”În perioada pandemiei, compania a reuşit continuarea activităţii, după luarea măsurilor obligatorii pentru evitarea răspândirii Covid 19, printr-o replanificare judicioasă a schimburilor de lucru şi instruirea permanentă a personalului. În viitor, Cupru Min şi-a propus să dezvolte noi perimetre de exploatare şi să integreze producţia de concentrat de cupru într-un lanţ care include procesarea metalurgică şi fabricarea reperelor din cupru, necesare componentelor din industriile automotive sau IT&C. Cupru Min urmăreşte aceste obiective sub acelaşi imperativ al aplicării principiilor guvernanţei corporative şi de management al riscurilor. Astfel, compania se pliază strategiilor macro-sectoriale ale proprietarului care este statul român, în contextul socio-economic mai vechi al penuriei de specialişti în minerit dar şi în condiţiile dificile noi, determinate de pandemie, care au dus la scăderea constantă a cotaţiilor internaţionale ale cuprului”, se mai precizează în documentul companiei miniere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea