Rămâi conectat

Actualitate

Cum vor arăta spectacolele organizate în aer liber, începând de luni: Reguli pentru organizatorii de spectacole, dar şi pentru angajați

Publicat

în

Începând de luni, pot fi organizate evenimente culturale în aer liber, cu un număr maxim de 500 de spectatori. Prin evenimente sau acțiuni culturale se înțelege, fără a se limita la: teatru, dans, concert, proiecție cinematografică, standup comedy, târg, expoziție, workshop, conferință cu caracter cultural.

Ordinul comun emis de Ministerul Culturii şi Ministerul Sănătăţii, pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, prevede că între spectatori trebuie să existe o distanță fizică de 2 metri, iar accesul la eveniment nu le va fi permis celor care tuşesc sau refuză verificarea temperaturii.

Există reguli pentru organizatorii de spectacole, dar şi pentru angajații/voluntarii prezenți. Aceștia trebuie să poarte mască (medicală/non-medicală), să respecte regulile de igienă şi să stea acasă dacă au simptome de infecție respiratorie. Angajatorii și organizatorii trebuie să se ocupe de măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, precum și efectuarea triajului observațional zilnic, la intrarea în zona delimitată a evenimentului, pentru echipa de organizare, echipa artistică și pentru public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru cetățenii străini sosiți în România, membri ai echipei artistice sau de organizare de evenimente, se va acorda o derogare specială de la măsura de izolare la domiciliu/carantinare de 14 zile. Ordinul nr. 2.879/967/2020: Aceștia vor face dovada testării negative la sosirea în țară. Un al doilea test va fi efectuat în România, în termen de 2-5 zile de la sosirea în țară sau imediat, în cazul apariției simptomelor de boală respiratorie. Accesul spectatorilor, doar cu triaj, „termometrizare” şi mască Organizatorilor de evenimente culturale li se recomandă să emită bilete cu acces orar pentru fiecare participant, pentru evitarea aglomerației la intrarea în spațiul delimitat. Timpul ar trebui să fie menționat pe biletul fiecărui participant.

Organizatorii ar trebui să încurajeze utilizarea plății contactless cu cardul sau telefonul, iar biletele, pe cât posibil, ar trebui scanate. La intrarea în spaţiul unde se desfăşoară evenimentul vor fi montate marcaje, iar participanții trebuie să respecte distanțarea de minimum 1,5 metri. Se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată) și nici al celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Conform Ordinului 2.879/967/2020, „termometrizarea” spectatorilor/vizitatorilor este obligatorie, iar persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locație.

Dacă, în urma triajului epidemiologic, unei persoane sau unui grup nu i se permite accesul la eveniment, fiecare organizator aplică apoi propriile proceduri. Spectatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrare, iar accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Toate evenimentele sau acțiunile culturale desfăşurate în aer liber vor fi limitate la un interval de timp de 4 ore. Ordinul nr. 2.879/967/2020: Pentru facilitarea menținerii distanței fizice, vor fi stabilite fluxuri separate de intrare/ieșire a spectatorilor. Cum va arăta spaţiul de spectacol Ordinul impune organizarea spațiului astfel încât să permită menținerea distanței fizice de 2 metri între persoane. În public nu vor fi nu mai mult de 500 de persoane. În cazul în care spaţiul respectiv este organizat cu scaune mobile (sau pufuri), acestea vor fi poziționate de către organizator la o distanță de 2 metri între ele.

Dacă este spaţiu liber (iarbă, pământ, zgură etc.), iar publicul vine cu propriile pături sau perne, organizatorul va marca solul astfel încât să creeze spații care să respecte distanțarea socială pentru fiecare persoană, precum și spații mai mari pentru familii și/sau grupuri de până la 3 persoane. Menținerea distanței fizice de 2 metri între persoane nu se aplică pentru membrii aceleași familii și/sau grupuri de până la 3 persoane. Ordinul nr. 2.879/967/2020: În locurile vizibile, vor fi plasate anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică şi, atât înainte de începerea spectacolului, cât și pe timpul pauzei, vor fi difuzate de „comunicate audio, adaptate spațiului respectiv de desfășurare a spectacolului/evenimentului”. În timpul spectocalului este interzis „consumul de mâncare și băutură în locație, în afară de băutură în recipiente individuale, cu capac (fără utilizarea paielor de unică folosință) şi de mâncare ambalată individual, sigilată, conform normelor în vigoare”. În cazul utilizării toaletelor, ordinul impune respectarea distanței obligatorii de minimum 1,5 metri.

În cazul toaletelor ecologice, se recomandă să existe lavoare cu apă și săpun în apropierea lor, iar pentru copii și/sau familiile cu copii ar trebui să existe toalete speciale. Conform ordinului, organizatorii trebuie să pună la dispoziție un „număr rezonabil de recipiente/coșuri de gunoi cu capac dedicate exclusiv aruncării măștilor de protecție”. Recomandări pentru prestaţiile artistice Artiștii interpreți sau executanți ar trebui să își aducă propriile microfoane, instrumente, căști și alte echipamente pe care le folosesc. Machiajul și coafura se vor efectua cu respectarea precauțiunilor universale: menținerea distanței fizice, limitarea contactului apropiat, igienizarea mâinilor și dezinfecția suprafețelor înainte și după ședința de machiaj/coafor. Ordinul nr. 2.879/967/2020: Dacă scena se situează la același nivel cu spectatorii, distanța între interpreți și public va fi de cel puțin 3 metri, iar dacă scena este mai sus decât spectatorii, de 4 metri. Spaţiul scenei va fi marcat cu pătrate vizibile de 4 metri pătraţi, pentru a sprijini distanțarea dintre artiști.

Sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi, 30 iunie, o nouă avertizare cod galben și portocaliu de disconfort termic accentuat, valabilă până vineri.

COD GALBEN

În intervalul 30 iunie – 1 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Elit - Gustul Desăvârșit
COD PORTOCALIU

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

COD ROȘU

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

Publicat

în

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

„Refuz să cred că avem colegi care în mod intenționat nu au încheiat mediile la disciplinele din clasa terminală pentru a nu se prezenta în examen de bacalaureat acei candidați, pentru a nu le fi afectată media de promovare”, a declarat ministrul Educației, ieri, la TVR Info.

A fost adusă în discuție existența unor situații în care elevii de clasa a XII-a nu s-ar fi înscris la Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, pentru că unii profesori nu le-ar fi încheiat mediile.

Edupedu.ro a scris că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sorin Cîmpeanu a declarat recent că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

„Am înțeles, sunt idei în spațiul public chiar că există și tendința, refuz să cred că aveam colegi atât de cinici, dar verificăm acest lucru, vă asigur, și vom avea răspunsurile în curând, pentru că în cursul acestei seri aștept rezultatele cu privire la situația promovării, pentru a vedea câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au vrut, și câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au putut să promoveze în așa fel încât să se înscrie.”, a spus ministrul Cîmpeanu.

De menționat este că ministrul Cîmpeanu a spus marți că a cerut „imperativ” o analiză cu privire la diferența dintre cei 40.000 care au început clasa a XII-a în septembrie și nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat. – detalii aici

Edupedu.ro a scris încă de la începutul lunii iunie că motivul pentru care, dintr-o dată, din ce în ce mai mulți dintre elevii care fac liceul nu se mai înscriu la Bac și se folosesc trucuri de ocolire a literei legislației recente, concepute tocmai să nu mai permită existența unor școli cu rezultate zero.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Restituirea taxelor auto 2022: Guvernul a adoptat ordonanța pentru prelungirea termenului de depunere a cererilor

Publicat

în

Restituirea taxelor auto 2022: Guvernul a adoptat ordonanța pentru prelungirea termenului de depunere a cererilor

În cursul zilei de miercuri, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care este prevăzută prelungirea cu cinci ani a termenului până la care contribuabilii pot depune cererile de restituire a sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule și timbrul de mediu.

Conform unui comunicat al Guvernului, „actul normativ prevede prelungirea cu 5 ani a termenului până la care contribuabilii pot depune cererile de restituire a sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule şi timbrul de mediu”.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Măsura era necesară având în vedere că legislaţia naţională trebuie armonizată principiilor Uniunii Europene în materie de restituire a taxelor încasate cu încălcarea dreptului unional”, arată sursa citată.

Potrivit legislaţiei, românii au avut termen de doar un an – între 7 august 2017 şi 31 august 2018 – pentru depunerea cererilor de restituire, în condiţiile în care, pentru restituirea creanţelor fiscale, dreptul de a le solicita se poate exercita în termen de 5 ani, precizează Executivul.

Schemă de ajutor de stat

Pe de altă parte, Guvernul a aprobat ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, şi componentele acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST- elaborată în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Guvernul prelungește până la 31 decembrie 2022 programele de finanțare a mediului de afaceri. Actul normativ reglementează Programul IMM INVEST PLUS, care facilitează accesul la finanţare a firmelor, necesară realizării proiectelor de investiţii și pentru continuarea activităţii.

Programul va fi implementat sub forma unei scheme de ajutor de stat în baza căreia se vor acorda garanții și granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor contractate.

IMM INVEST PLUS include IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION, RURAL INVEST și este bazat pe Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei (2022/C131/01). Contractele de finanțare se vor acorda după decizia de autorizare a Comisiei Europene.

Programul IMM INVEST PLUS va putea fi accesat până la 31 decembrie 2022, iar plata dobânzilor se va face în maximum 13 luni de la data acordării creditului.

Prin aceste programe, mediul de afaceri beneficiază de un plafon total al garanțiilor de 7,5 miliarde de lei și de un buget al granturilor de maxim 900,68 milioane lei. Astfel, 10.704 beneficiari vor avea acces la finanțare pentru a-și continua activitatea.

Reglementare condiții pentru vânzarea unor imobile

A fost aprobată, de asemenea, ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2011 privind reglementarea condițiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, a imobilelor proprietatea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuielilor de cazare în unele situaţii speciale, precum şi pentru modificarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unui alt act normativ.

Actul normativ aduce modificări cu privire la reglementarea situației juridice a unor imobile, a cheltuielilor de cazare în unele situații speciale. Sunt și alte reglementări între care interzicerea participării la o nouă procedură de licitație pentru vânzarea imobilelor aflate în proprietatea statului și în administrarea RA-APPS pentru persoana fizică sau juridică care a adjudecat anterior un imobil și nu a încheiat contractual de vânzare sau nu a plătit prețul parţial/integral al bunului adjudecat în urma desfășurării licitației.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare