Cum va fi vremea în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni
Cum va fi vremea în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni
Vremea intră într-un proces de încălzire, după episodul geros din ultimele zile. Temperaturile vor urca până la 12 grade, dar ploile vor deveni o obișnuință. Administrația Națională de Meteorologie a emis luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.
Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii
Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de alternanţe importante între zile cu valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 5 – 7 grade şi minime între -1 şi 1 grad, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 2 – 3 grade şi minime de la -5 la -4 grade) şi perioade cu vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cel mai probabil în 1-2 decembrie, când se vor atinge ziua 10 – 12 grade şi noaptea nu vor coborî sub 3 – 4 grade. Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluţie mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv minime nocturne negative.
Citește și: MESAJE DE SFANTUL ANDREI
Regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitaţiile vor fi frecvente şi însemnate cantitativ, cu probabilitate mai mare în 28 noiembrie şi 2 decembrie când vor predomina ploile. În restul zilelor din interval, se vor semnala precipitaţii mixte, cu caracter temporar.
Transilvania
În prima parte a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de alternanţe importante între zile, cu valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 0 – 6 grade şi minime între -4 şi 0 grade, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 0 – 2 grade şi minime între -9 şi -5 grade) şi perioade cu vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cel mai probabil pe 1 şi 2 decembrie, când ziua se vor atinge 8 – 12 grade şi noaptea nu vor coborî sub un grad. În a doua parte a intervalului este estimată o evoluţie mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv maxime uşor pozitive şi minime nocturne negative, în medie de la -5 la -3 grade.
Din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor înregistra un excedent, cu precădere în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitaţiile vor fi frecvente şi local moderate cantitativ, cu probabilitate mare în 28 noiembrie şi 1 – 2 decembrie când se vor semnala şi ploi. În restul zilelor din interval, vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă cu caracter local şi temporar.
Citește și: La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ
Cum va fi vremea la munte
Prima săptămână a intervalului de prognoză, va fi caracterizată de oscilaţii semnificative în regimul termic. Vor fi perioade în care vremea va fi rece, geroasă noaptea, în special în din 29 spre 30 noiembrie, cu maxime în medie de la -6 grade până la 1 grad, respectiv minime între -14 şi -10 grade. Vor fi şi zile în care, mai ales la altitudini de sub 1.500 de metri, temperaturile se vor situa peste cele normale (cu precădere în zilele de 1 şi 2 decembrie). Ulterior, din 4 decembrie, este estimată răcirea vremii, cu un regim termic ce se va situa în general în jurul celui climatologic specific la începutul iernii calendaristice.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ mare pe tot parcursul intervalului. În majoritatea zilelor vor predomina ninsorile, însă în perioadele cu temperaturi mai ridicate (28 noiembrie, 1 şi 2 decembrie) se vor semnala şi ploi, îndeosebi la înălţimi de sub 1.500 de metri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]