Rămâi conectat

Economie

Cum treci un teren extravilan în circuitul intravilan

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dacă aţi decis să achiziţionaţi un teren pentru a vă construi o casă, dar nu aveţi un buget prea mare, puteţi opta pentru cumpărarea unei parcele de pământ din circuitul extravilan al localităţii de care sunteţi interesaţi, urmând să introduceţi ulterior respectivul teren în aria intravilană. Procedura nu este una simplă şi va dura câteva luni. Însă, dacă nu vă grăbiţi cu construirea casei, veţi economisi cu siguranţă sume importante de bani, din diferenţa de preţ între parcelele intravilane şi cele extravilane.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, construcţiile rezidenţiale nu pot fi ridicate decât pe terenuri încadrate în circuitul intravilan. Pe cele care au caracter intravilan agricol sau extravilan agricol nu este permisă construirea de clădiri decât în anumite cazuri şi nu în scopul locuirii.
l Paşi de urmat
Pentru a simplifica într-o oarecare măsură procedura pe care o veţi urma, este indicat să achiziţionaţi o parcelă de teren extravilan aflată la marginea intravilanului, acestea aflându-se la o distanţă mică faţă de utilităţi. Pentru a fi sigur că aţi ales o parcelă poziţionată cât mai bine, puteţi verifica Planul Urbanistic General (PUG) al localităţii, care este disponibil în cadrul Serviciului Urbanism al fiecărei primării. Ulterior, dacă decizia achiziţiei a fost luată, veţi avea nevoie de ajutorul unui arhitect, pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), serviciu tarifat în funcţie de complexitatea proiectului şi poziţionarea terenului. În general, arhitecţii cer un preţ cuprins între 0,2 şi 3 euro pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţa terenului, dificultatea şi amploarea proiectului, pentru parcelări, introducere în intravilan sau mărirea indicatorilor urbanistici.
l Etapa autorităţilor
După întocmirea acestuia, PUZ-ul va fi supus aprobării autorităţii locale competente, reprezentată de consiliul local sau judeţean ce va emite un aviz favorabil în 30 de zile sau chiar câteva luni, tot în funcţie de complexitatea cazului. De asemenea, pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren cu suprafaţa mai mică de un hectar veţi avea nevoie de un aviz favorbail din partea Ministerului Agriculturii, care se emite pe baza unui aviz favorabil din partea oficiului de cadastru şi pu- blicitate imobiliară în raza căruia se află proprietatea. Termenul pentru eliberarea acestuia din urmă este de aproximativ 30 de zile. Cu toate actele şi avizele obţinute, se va proceda la întăbularea proprietăţii, însă acest lucru este indicat să se facă după o reverificare amănunţită a fiecărui document al proprietăţii, astfel încât să nu existe surprize neplăcute pe viitor.
În ceea ce priveşte taxele pe care un proprietar urmează să le achite în cursul derulării procedurii prezentate mai sus, acestea diferă mult, de la caz la caz, în funcţie de suprafaţa terenului şi localizarea acestuia.(A.D.R.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț prelungire apel selecție proiecte M6/3A –,,Promovarea asociativității, inovării și transferului de cunoștințe în zona rurală din Microregiunea Țara Secașelor”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț

GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunii de cerere de proiecte LEADER  aferentă măsurii M6/3A –,,Promovarea asociativității, inovării și transferului de cunoștințe în zona rurală din Microregiunea Țara Secașelor

Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M6/3A  – 01/31.10.2023-29.11.2023

Data limită pentru depunerea proiectelor: 15 decembrie 2023;

Depunerea proiectelor se face, in aceleasi conditii prevazute in apelul de selectie,  până la data de 15 decembrie 2023, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00 – 12.00, la Sediul GAL Asociația Țara Secașelor Alba-Sibiu, localitatea Ciugud, str. Simion Bran, nr. 50, comuna Ciugud, judetul Alba.

Date de contact: Pop Dan Doru -Manager, Arsu Marius – responsabil tehnic, tel.0770501021, email: [email protected]

Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați variantele detaliate ale apelurilor, disponibile în format electronic sau tipărit, la sediul GAL sau pe site-ul asociației. Informaţii detaliate privind accesarea și derularea măsurii sunt cuprinse în Ghidul Solicitantului, disponibil la sediul GAL pe suport tiparit si pe site-ul www.tarasecaselor.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare