Rămâi conectat

Actualitate

Cum se poate micşora factura la încălzire. Ponturi sigure de la instalatori

Mondoc Adriana

Publicat

în

Caloriferele, odată curăţate şi aerisite, ar trebui să funcţioneze „brici”. Însă, cum să faci ca facturile la încălzire să nu-ţi golească buzunarele, te învaţă instalatorii…

*Montează robineţi termostataţi. Potrivit instalatorilor, folosirea robinetelor cu capete termostatice pe radiatoare poate aduce economii de energie cu 18% până 36%, prin reducerea supraîncălzirii spaţiilor şi reducerea risipei datorate încălzirii spaţiilor nelocuite.   Aceste robinete sunt eficiente mai ales persoanelor active, care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereţii, pardoseala şi tavanul se încălzesc şi prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere.

*Setează robineţii la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre şcoală şi ai să vezi că, la întoarcerea acasă, va fi cald şi bine.

*Pentru cei cu centrale termice, un termostat ambiental programabil este investiţie obligatorie. Acestea pot fi setate să modifice temperatura ambientală în funcţie de momentul zilei şi de programul tău şi al familiei tale. De exemplu, îl poti programa la 20 de grade dimineaţa, la 17 grade în orele în care eşti plecat de acasă şi la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic.

*Termostatul ambiental poate fi de mai multe feluri. Cel mecanic sau manual este cea mai ieftină variantă de pe piaţă, deoarece îşi va oferi şi cele mai limitate opţiuni. Practic îţi va permite doar să reglezi temperatura manual, în funcţie de preferinţele tale în materie de temperatură ambientală. Termostatul electronic, sau programabil, care îţi oferă opţiuni extinse de reglaj şi programare care te va ajuta şi pe timp de vară să controlezi mai bine acţiunea aparatelor de aer condiţionat, pornindu-le şi oprindu-le la anumite ore, sau în funcţie de temperatura pe care o doreşti în încăpere.  Mai avansate sunt cronotermostatele, pe care le poţi regla mereu, chiar şi atunci când eşti în vacanţă, mulţumită posibilităţii de a fi reglate pe Internet folosind tableta sau computerul.

*Pont: termostatul ambiental se montează în cea mai rece încăpere, căci aşa vei fi sigur că s-a atins temperatura dorită în toată casa.   Dacă ai deja termostat de ambient, foloseşte-l cu cap. Rezultatele unor studii au demonstrat că temperatura ideală pe timp de noapte este între 16 si 19 grade Celsius, cu condiţia să fim înveliţi şi îmbrăcaţi în pijamale. Deci setează termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius şi i-aţi o plapumă mai groasă.

*Izolează ţevile. Dacă stai la casă şi centrala termică nu e într-o anexă(holuri, subsoluri, garaje, magazii), izolează ţevile. Izolarea ţevilor presupune o investiţie minimă, aducând în schimb o economie consistenţa bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu.

*Nu arunca pe fereastră căldura. E bine, chiar indicat să aeriseşti zilnic locuinţa, însă înainte de a deschide ferestrele, închide robineţii termostataţi ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura şi implicit banii pe fereastră. Pont: deschide ferestrele larg, pentru o perioadă scurtă de timp. Vei vedea că încăperile se vor încălzi mai repede ulterior. În plus, dacă ţii ferestrele întredeschise pentru mai mult timp, pierderile de căldură vor fi mai mari.

*Izolează termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire. Acelaşi sfat e valabil şi îmbinăturile ferestrelor şi uşilor, care se pot izola cu garnituri de etanşare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.

*Nu îţi usca hainele pe calorifere şi asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură.  Dintre calorifere, cele mai eficiente în emanarea şi conservarea căldurii sunt cele din fontă. Caloriferele din aluminiu se încălzesc repede, consumă mai puţin agent termic şi au cel mai bun randament termic în instalaţiile cu centrale murale.

*Pentru a mări randamentul caloriferelor, instalatorii recomandă montarea unor bucăţi de pâslă izolantă (folie reflectorizantă) pe peretele din spatele caloriferelor, care permite atât aerisirea peretelui în caz de condens cât şi îmbunătăţirea randamentului caloriferului. Dacă nu puteţi, o folie de aluminiu între calorifer şi peretele exterior poate face minuni.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea