// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Cum se face vinul bun de casă

Cum se face vinul bun

Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor, transvazarea, pritocul, sulfitarea, cupajarea, limpezirea

Umplerea vaselor – se realizează în scopul eliminării aerului, diminuării procesului de oxidare excesivă şi a dezvoltării unor microorganisme dăunătoare. Înainte de umplerea vaselor se dezinfectează cu soluţie de dioxid de sulf sau alcool de 50-60%, se face examinarea vizuală, olfactivă, degustarea vinului şi se face plinul cu vin de aceeaşi calitate.

Transvazarea – se face cu scopul de a umple vasul de fermentare, de aerisire a vinului care are exces de dioxid de sulf sau alte mirosuri străine. Transvazarea se face de regulă în circuit închis, pentru a evita punerea vinului în contact cu aerul.butoaie de vin

Pritocul – reprezintă operaţiunea de tragere a vinului de pe depozitul de fermentare format natural. Pritocul se face în prezenţa aerului (deschis) sau în absenţa aerului (închis). În mod obişnuit pritocul se execută toamna, iarna şi primăvara. În primul an vinurile se pot pritoci de 4 ori. Primul pritoc se face după desăvârşirea fermantaţiei alcoolice, şi anume la un interval de 10-15 zile, la vinurile albe, şi după 15-35 zile la vinurile roşii. Pritocul al doilea se face la interval de 1-3 luni după primul, în funcţie de evoluţia vinului. Al treilea se face primăvara, atunci când vinurile sunt puse la maturare în vase de lemn. Al patrulea pritoc se face toamna când, cu această ocazie, vinurile albe sunt supuse şi lucrărilor de condiţionare-stabilizare în vederea îmbutelierii.

Sulfitarea– este una dintre cele mai importante operaţiuni aplicate vinurilor tinere, datorită efectului sau de protecţie antioxidantă şi antimicrobiană. Sulfitarea se face cu fitile de sulf şi soluţii apoase cu concentraţia cuprinsă între 4-8%.

Egalizarea – reprezintă operaţiunea de amestecare a două sau mai multe vinuri ce provin din acelaşi soi sau aceleaşi zone de cultură şi are drept scop crearea de loturi mari şi uniforme de vin. Această operaţie se face de obicei cu ocazia primului pritoc.

Cupajarea– este operaţiunea prin care sunt amestecate două sau mai multe vinuri de provenienţă diferită ca loc şi soi şi are ca scop corectarea unor defecte de compoziţie şi realizarea unor tipuri noi de vin.

Limpezirea– este operaţiunea prin care vinul este adus într-o stare de transparenţă specifică prin îndepărtarea substanţelor în suspensie aflate în masa sa. Limpezirea poate fi spontană sub acţiunea gravitaţiei, cu ajutorul substanţelor cleitoare prin atragerea particulelor în suspensie din vin sau prin filtrare şi centrifugare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Răspunsuri la Cum se face vinul bun de casă

 1. Ghita 05.09.2015 la 12:11

  „Cum se face vinul bun de casă”
  In primul rand, trebuie spalate butoaiele, sasii din Jidvei, aveau cate o tablita neagra pe fiecare butoi, pe care scria data la care trbuia butoiu, scos afara pe „scara”, si spalat cu lntul in el, daca era butoiul gol(in general acesta manopera se facea o data la 3 luni”!
  In al 2-lea rand, trebuie sa controlezi, procenrtul de zahar din must, in general 14% la vinurile albe, si roze, si 20-22%(peste 245, zaharul functioneaza ca si conservant, iar mustul nu mai fermenteaza), la cele rosii, ca daca vinul va avea sub 7% alcool, se va oxida”! Normal ca conteaza si calitatea strugurilor!
  Nu in ultimul rand, puivnita trebuie sa fie curata si aerisita, fara mucegai(un singur mucegai in bun pentru vin, si anume „mucegaiul nobil”, dar acesta se face pe struguri, in anii ploiosi si da vinului „gust de caramel”! La taranul roman, vinul din butoi, are gust, de „sosete murdare”, ca nu isi curata butoiele!

  • MP 01.09.2016 la 23:39

   Cred ca cunosti bine ce inseamna ,,sosete murdare” si mai putin cum se face un vin bun

 2. UN OM MIC 05.09.2015 la 12:59

  Ptr Ghita

  Bv ai perfecta dreptate, taranii inclusiv din orase nu cunosc regulile e;lementare de igiena , dovada? un procent enorm de bolnavi de hepatita, tbc siii sifilis. Daca te uiti atent la unghiile concetatenilor vezi jegul de la frageda copilarie ca nu cunosc obiectul perie de unghii, nici pasta de dinti iar sapunul este un obiect rar folosit doar cand vine popa la boboteaza.

  • MP 01.09.2016 la 23:40

   Alt dobitoc