Cum să-ți fie mai ușor când te întorci din concediu. Câteva sfaturi de readaptare la programul de lucru de după vacanță
Este perioada concediilor, iar majoritatea dintre noi ne gândim încă dinainte să plecăm în vacanță la perioada de după terminarea ei, când va trebui să mergem la serviciu. Mai exact, perioada aceea în care devii irascibil pentru că trebuie să te trezești din nou la o oră criminal de matinală, iar când ajungi la muncă pe birou te așteptă liniștit un morman de hârtii și zeci de mailuri la care trebuie să răspunzi.
Ei bine, vă sugerăm să vă gândiți cu optimism și relaxare, pentru ca lucrurile să meargă strună. Întoarcerea la serviciu după o vacanță reușită vă poate scăpa de fapt de bătăi de cap și nervi inutili, dacă țineți cont de câteva sfaturi de readaptare la programul de lucru.
1. Alege să mai ai încă o zi liberă între vacanţă şi reînceperea serviciului
Cu alte cuvinte, chiar dacă vei vrea să profiţi la maxim de vacanţă, îţi sugerăm să mai ai o zi tampon între concediu şi reîntoarcerea la muncă. Mai ales dacă vii acasă după un drum lung şi istovitor. Ştim sigur că sunetul alarmei de a doua zi de dimineaţă n-are cum sa fie tot ce ți-ai dori să auzi după puţine ore de somn. În plus, în acea zi poţi să despachetezi în liniște, sa triezi ce e de triat și să gătești ceva relaxată. Ba chiar să arunci relaxată un ochi peste mailuri şi peste agenda din zilele care urmează, pentru a-ţi fi mai uşor a doua zi.
2. Nu te apuca să faci totul chiar din primele zile de muncă
Ştim că poate chiar ai nişte lucruri la serviciu care nu necesită amânare. Dar ar fi bine să le iei uşor, pe rând, în funcţie de priorităţi. Nu de alta, dar starea de vacanţă pe care o mai simţi are mari şanse să te facă să nu duci la bun sfârşit chiar aşa cum ţi-ai propus tot ce aveai de făcut.
3. Planifică înainte de concediul propriu-zis ceea ce ai de făcut după vacanţă
Da, exact aşa! Chiar dacă tot ce ţi-ai dori înainte de vacanţă este să-ţi printezi informaţiile despre obiectivele turistice, plajele cu steag albastru şi specialităţile culinare ale locului, fă-ţi loc în program şi pentru o planificare a perioadei ce succede vacanţa. Îţi va fi mult mai uşor să reintri în ritmul de lucru la întoarcere. Și sigur nu vei mai avea senzaţia că eşti copleşită de task-uri când eşti la muncă.
4. Concentrează-te pe câte un lucru, în loc să faci mai multe deodată
Suntem siguri că vei dori să te apuci de mai multe lucruri în acelaşi timp, ca să nu pierzi nimic din ceea ce ai de făcut. Dar, în loc să mergi haotic în mai multe direcţii, încearcă să te concentrezi în primele zile pe câte un singur lucru. O să-ţi fie mai uşor să eviţi stresul, confuzia şi eventualele greşeli.
5. Fă-ţi un program relaxant post-muncă pentru prima săptămână de lucru după vacanţă
Ca trecerea de la lejeritate completă la munca susţinută să fie şi mai lină, planifică-ţi pentru serile de după muncă câteva activităţi relaxante. Acestea vor face că reacomodarea cu serviciul să fie mai lină şi să nu-ţi provoace angoase prea mari. Un film în oraş, împreună cu cei mici sau doar cu partenerul de viaţă, o cină relaxantă sau o seară petrecută pe îndelete în compania familiei, toate sunt de ajutor.
6. Respectă programul clasic de lucru şi nu mai sta peste program
Da, ştim că se întâmplă adesea să rămâi peste program. Dar încearcă măcar în perioada de după vacanţă să nu faci acest lucru. Intuim că eşti stresată de faptul că în absenţa ta s-au întâmplat o serie de lucruri care trebuie aduse la zi. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să fii tu superangajatul săptămânii tocmai acum. Ideea e să dai randament pe termen lung la serviciu. Aşa că gestionează cu cap tot ce ai de făcut şi păstrează munca de după încheierea programului pentru situaţiile în care chiar este nevoie de ea.
sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii