Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Cum ”s-au ales” parlamentarii de Alba

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În județul Alba alegerile s-au încheiat nesperat de bine pentru unii și surprinzător de prost pentru alții, iar cei care au câștigat sărbătoresc, însă cei care au pierdut fac calcule și analizează motivele pentru care nu au reușit să obțină voturile electoratului. Pentru  a-i ajuta să se lămurească, le vom oferi mai jos o scurtă ”radiografie” a campaniei electorale care, de cele mai multe ori, cântărește greu în atragerea alegătorilor.

Colegiul de deputați nr.1 (Alba Iulia):

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Dorin Nistor a pierdut lamentabil alegerile. Nici măcar vecinii nu l-au votat astfel că nu a reușit să câștige în nicio secție de votare din Alba Iulia. Se pare că a avut cea mai costisitoare dar în același timp neprofesionistă campanie electorală, care a culminat cu un articol copiat din mai multe lucrări de specialitate, îndelung ridiculizat în comentariile din ediția online a ziarului Unirea. Cu o astfel de campanie Nistor ar fi putut participa la Balul Bobocilor, având șanse reale să câștige titlul de Mister. Oricum, candidatul PDL la fotoliul de deputat pe Alba Iulia nu are de ce să fie supărat, va rămâne cu amintiri frumoase din campanie, respeciv zeci de fotografii făcute împreună cu ”primarul nemuritor” Mircea Hava.

Călin Potor, politicianul care ”închide” pentru a doua oară colegiul Alba Iulia, candidând pentru partide diferite, a avut cea mai echilibrată campanie electorală, nu a răspuns la provocări și în plus nici nu și-a obosit prea mult alegătorii, considerând că 3-4 ore de campanie pe zi sunt suficiente ca aceștia să afle unde să pună ștampila.

Colegiul de deputați nr.2 (Sebeș – Blaj):

Potrivit criticilor electoratului, Ovidiu Jidveian ”a bătut apa în piuă” prea mult astfel că deși a reușit să obțină un rezultat foarte bun, răsturnând scorul politic de pe un colegiu PDL-ist, nu a reușit să convingă suficienți alegători, lipsindu-i aproximativ 700 de voturi ca să obțină cele peste 50 de procente care l-ar fi propulsat direct în Parlament.

Clement Negruț a ieşit în evidenţă prin faptul că a vrut să le transmită alegătorilor că ”pot spune adio mai ușor” plasându-și mesh-ul electoral lângă cel al unei firme de pompe funebre din Sebeș. Acesta nu s-a remarcat prin materiale de campanie interesante exceptând două articole scrise de prietenul său, Belphegor, care au dat o pată de culoare unei campanii destul de anoste. Chiar dacă se pare că alegătorii i-au înțeles mesajul și i-au spus ”adio”, Negruț a intrat totuși în Camera Deputaților, de pe locul 2. Ne întrebăm dacă are suficient umor, așa cum are elegantul său coleg de partid, Theodor Paleologu, să intre în prima sa zi din noul mandat pe ușa din dos a clădirii Parlamentului.

Colegiul de Deputați nr.3 (Cugir – Zlatna):

Dan Simedru a dus o campanie în stil englezesc, deși nu suntem siguri dacă alegătorii din mediul rural îi vor spune de acum încolo ”englezul”. ”Așa-zisul” Radu Cormoș, șahistul care i-a coordonat campania electorală, a jucat o siciliană – varianta dragonului, începută strategic, pozițional, iar în ultima săptămână a făcut rocada pe cealaltă parte față de adversar. Se pare că echipa de campanie a lui Ionuț Fulea, neexperimentată în tainele ”jocului minții”, nu a înțeles mișcarea și nu a știut că după această mutare, celebră în șah, când adversarul face rocada pe părți diferite, singura soluție este să ataci. Radu Cormoș a avut de departe în ultima săptămână cele mai bune texte, cele trei articole care au culminat cu scrisoarea de adio făcându-l pe Fulea ”mat”. Astfel, deși de fiecare dată Ionuț Fulea reușește să-i încânte pe ascultători cu vocea sa minunată, de această dată Radu Cormoș, prin articolele pline de umor sarcastic, a reușit să-i încânte pe alegători.

Colegiul de deputați nr.4 (Aiud – Ocna Mureș):

Sorin Bumb a ”săpat” în partid dar se pare că nu i-a folosit prea mult. Chiar dacă a reușit să-i ”ronțăie” rădăcinile Oanei Badea, tunelul pe care l-a făcut nu a dus spre București. Deși a sperat preț de două zile că va fi câștigător la loteria redistribuirilor, trambulina de pe locul doi nu a funcționat la fel ca în cazul colegilor săi, Alexandru Pereș și Clement Negruț.

Mai norocos decât Bumb, Cornel Comșa a trecut de la Rege la popor străbătând ulițele neasfaltate din comunele colegiului. Locuitorii se pot mândri acum cu un deputat care o să-i reprezinte regește, chiar dacă, în comparație cu alții, va trebui să intre în Parlament pe ușa de serviciu, adică de pe locul 3.

Radu Coclici a colindat în lung și-n lat Aiudul împreună cu primarul Horațiu Josan, acordându-și sprijin reciproc și, chiar dacă a reușit să câștige colegiul, de această dată soarta s-a răzbunat pe ”victoria” de acum 4 ani, când s-a dus în Parlament de pe locul 3. Roata e tot roată și se învârte mereu!

Colegiul de deputați nr.4 (Munții Apuseni – Cugir):

Ceata de moți a lui Corneliu Olar nu a mai fost suficientă ca să câștige alegerile, insuccesul răsunător datorându-se probabil faptului că de această dată nu a mai descălecat în Gara Teiuș, ca acum 4 ani. Acum lui Olar nu-i mai rămâne decât să hălăduiască cu fluiera prin ce a mai rămas din pădurile Apusenilor.

Ioan Dîrzu se pare că până la urmă a avut un GPS performant, care l-a condus bine de pe cărările Apusenilor direct la București. Totuși, noi credem că l-au ajutat puțin și drumurile largi făcute de Olar prin pădurile din zonă. Dîrzu a avut o echipă de campanie foarte bună, parțial importată din capitală și din Moldova, echipă cu care a reușit să cucerească cetatea de piatră alui Horea și Avram Iancu.

Colegiul senatorial nr. 1 (Alba Iulia – Apuseni – Cugir):

În ciuda aparențelor, Teodor Atanasiu a avut una dintre cele mai ieftine campanii electorale. El s-a bazat în special pe contribuțiile candidaților de pe colegiile de deputați care făceau parte din colegiul lui de senat și o echipă imensă de peste 100 de membri ai PNL, în special tineri (care se poate spune că au fost inima campaniei), conduși de Florin Roman a cărui strategie a funcționat perfect.

Ștefan Bardan a părut că nu a depășit vremurile în care era încă prefect și a avut o campanie electorală anemică. Oricum, ar fi fost dificil ca un colonel făcut la ”apelul bocancilor” să-l bată pe un fost ministru al Apărării.

Colegiul senatorial nr.2 (Sebeș – Blaj – Aiud – Ocna Mureș):

Alexandru Pereș confirmă porecla de ”Matusalem” al parlamentarilor de Alba și reușește să prindă încă un mandat de senator, chiar dacă electoratul l-a plasat pe locul 2 în opțiunile sale. Oricum trebuie remarcată eleganța lui având în vedere că, în afară de președintele PDL Alba, Mircea Hava, a fost singurul care, deși condus de Dobra, în noaptea de după alegeri nu a luat ”poziția struțului”, așa cum au făcut alți candidați democrat-liberali.

<


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune

Unirea Ziarul

Published

on

Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune Tăierea pomilor fructiferi este un pas important pentru o recoltă bogată, însă puțini români știu care este momentul ideal pentru începe acest proces. Pentru a produce fructe sănătoase și abundente, pomii fructiferi necesită o îngrijire adecvată, care poate include tăierea regulată, udarea corespunzătoare, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea