Rămâi conectat

Actualitate

Cum poţi ajunge soldat profesionist în Armata Română. Ce etape presupune şi în ce condiţii se face recrutarea

Publicat

în

Cum poţi ajunge soldat profesionist în Armata Română. Dacă până la renunţarea la stagiul militar obligatoriu deloc puţini erau băieţii care fugeau de armată, astăzi o carieră militară a devenit o opţiune pe care mulţi tineri, fete şi băieţi, o aleg. Ce etape presupune recrutarea şi în ce condiţii.

Un loc de muncă sigur este astăzi dezideratul multor adulţi, iar unde altundeva decât „la stat“ poţi obţine acest loc, astfel că în ultimii ani deloc puţini au fost cei care s-au îndreptat şi către armată. La mai toate ediţiile burselor locurilor de muncă organizate de serviciul public de ocupare reprezentanţii centrelor de recrutare sunt, de altfel, prezenţi şi oferă informaţii detaliate celor interesaţi.

Reprezentanţii Armatei Române anunţă însă, prin intermediul pliantelor de informare, că „dacă îţi doreşti doar un loc de muncă sau un venit asigurat, poţi alege orice altă profesie, dar dacă îţi doreşti o carieră sigură şi respectată, posibilitatea de a te afirma, de a te perfcţiona, cariera de soldat/gradat profesionist este pentru tine!“.

Electrica Furnizare Discount

Care sunt condiţiile minime pentru recrutare

Pentru a deveni soldat în Armata Română, la prima vedere condiţiile sunt mult mai permisive decât în alte meserii, pentru care ţi se cer calificări, diplome etc. Prima condiţie impusă este să ai cetăţenia română şi domiciliul stabil în România. Trebuie să fii apt din punct de vedere medical, să ai între 18 ani (împliniţi la data începerii programului de instruire) şi 50 ani (împliniţi până la data primului contract de angajare) şi să fi absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu (sau să faci dovada absolvirii acestuia până la data începerii instruirii).

Primul pas, dacă eşti hotărât să devii soldat şi îndeplineşti condiţiile de bază, este să te prezinţi în faţa unui consilier de la biroul de informare-recrutare din cadrul centrului militar din judeţul de domiciliu, care îţi va prezenta oferta educaţională, condiţiile de recrutare, selecţie şi admitere şi care te va îndruma ce ai de făcut mai departe.

Următorul pas va fi examinarea medicală, care se realizează după criterii specifice despre care vei afla de la biroul de recrutare. Vei completa apoi dosarul de candidat cu documentele solicitate de recrutor, în scopul certificării îndeplinirii condiţiilor de recrutare. Vei fi contactat, ulterior, pentru a ţi se transmite data şi ora la care trebuie să te prezinţi pentru probele de selecţie.

Ce probe aptitudinale ai de trecut

Selecţia propriu-zisă începe cu parcurgerea probelor psihologice, fizice şi medicale care indică în ce măsură poţi face faţă cerinţelor profesiei militare şi mediului militar, iar rezultatele acestor probe sunt confidenţiale.

Selecţia aptitudinală generală – este comună tuturor candidaţilor, include examinări obligatorii, indiferent de opţiune, durează o zi şi se desfăşoară în cadrul unui centru zonal de selecţie şi orientare. Această selecţie presupune parcurgerea unor probe psihologice (un test de aptitudini şi un chestionar de personalitate), a unor probe fizice (traseu utilitar-aplicativ şi alergare de rezistenţă) şi a unui interviu de evaluare finală.

Selecţia aptitudinală specifică – (medicală şi/sau psihologică) este o probă pe care o parcurg doar candidaţii pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale“, „scafandri“, de cei care vor fi ambarcaţi, dar şi de cei care optează pentru arme sau servicii militare pentru care este necesară deţinerea /obţinerea permisului/brevetului de conducere auto.

Cum se face repartizarea

Candidaţii, deşi nu susţin examene scrise, sunt ierarhizaţi în baza punctajelor obţinute la probele de selecţie, a nivelului studiilor absolvite şi, eventual, a notei de la Bacalaureat (cum aminteam, nivelul de studii minim este învăţământul general obligatoriu). Repartizarea se realizează computerizat, la nivel naţional, în funcţie de punctajul obţinut şi de opţiunile candidaţilor. Primul candidat clasat va fi repartizat în funcţia dorită, iar dacă sunt mai multe funcţii identice, acestea se ocupă de următorii clasaţi.

Pentru candidaţii care nu au satisfăcut stagiul militar este necesară parcurgerea unui program de instruire care cuprinde două module:

– modulul instruirii individuale, destinat formării deprinderilor individuale; – modulul perfecţionării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea specifică armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare. Acei candidaţi care au efectuat anterior stagiul militar sau au activat ca soldat/gradat profesionist nu vor parcurge decât cel de-al doilea modul.

Cât durează formarea iniţială

Formarea se realizează în centre de instruire/unităţi de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei şi durează cel mult cinci luni, pe parcursul programului de instruire cursanţii fiind luaţi în evidenţă cu gradul de soldat profesionist. Programul se finalizează cu acordarea certificatului de absolvire, care constituie baza confirmării în armă, şi cu numirea în funcţia corespunzătoare pregătirii, conform opţiunii candidatului. Instruirea, cazarea, masa şi echipamentul sunt asigurate gratuit de armată.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) constituie principalul corp de personal militar din armată şi principala sursă de formare pe filiera directă a subofiţerilor în activitate, prin absolvirea cursurilor învăţământului postliceal cu durata de 1 an. Tot din acest corp se pot face selecţii pentru admiterea în învăţământul superior militar, pentru formarea ofiţerilor în activitate, pentru formarea maiştrilor militari în activitate etc.

Sursa: adevarul.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Actualitate

Vechimea în muncă 2021: Statul ar putea să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu documentele din arhive

Publicat

în

Vechimea în muncă 2021: Statul ar putea să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu documentele din arhive

O propunere legislativă elaborată de Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, a fost depusă recent la Senatul României, proiect de act normativ care, dacă parcurge cu bine întreg procesul de aprobare parlamentară ar putea rezolva, începând din 2023, una dintre marile probleme ale persoanelor care doresc să-și reconstituie vechimea de muncă în vederea pensionării.

Propunerea legislativă de modificare și completare a Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 – Codul muncii, a fost prezentat de Violeta Alexandru, ce propune, în inițiativa sa, ca tarifelor mari percepute acum de firmele de arhivare să fie înlocuite cu unele limitate prin lege, statul urmând să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu aceste documente din arhive o dată pe an.

CITEȘTE ȘI: Formula de CALCUL a pensiilor se va schimba. Se introduce un ”sistem de bonificare în calculul pensiilor”

Fără a indica propriu-zis niște limite, inițiatorii stabilesc în propunerea legislativă că aceste tarife maximale vor fi stabilite de cei de la Arhivele Naționale, după consultarea firmelor din domeniu. Iar tarifele vor fi scutite de TVA. Nu de multe ori, actualii și foștii salariați reclamă costurile uriașe ale serviciilor de arhivare private și faptul că, pentru a-și reconstitui vechimea pentru stabilirea cât mai corectă a pensiei, sunt nevoiți să scoată mii de lei din buzunar. Noile măsuri ar urma să se aplice abia din 2023.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: Pensii 2021: Ce schimbări sunt preconizate pentru pensionarii care sunt încă în câmpul muncii

Mai departe, aceeași propunere legislativă prevede că documentele în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice pe care le dețin acum cei de la arhivele naționale și casele de pensii să fie predate cu prioritate firmelor autorizate să presteze servicii arhivistice. Iar costurile acestei operațiuni vor fi suportate din bugetele arhivelor și al caselor de pensii.

Prin propunerea legislativă se dorește introducerea unei obligativități pentru persoanele care predau aceste documente spre arhivare, să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR. Casa de pensii a făcut anunțul

În privința celor care dețin documentele (creatorii sau deținătorii lor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora) este prevăzută, în aceeași document, obligativitatea acestora de a elibera, la cerere, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 90 de zile lucrătoare.

Aceeași propunere legislativă mai prevede și modificarea Codului muncii, a unei prevederi care a fost introdusă chiar anul acesta, prin care firmele vor fi obligate, în cazul falimentului sau lichidării să emită în cel mult 90 de zile lucrătoare adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ajutorul pentru încălzire pentru iarna 2021-2022: Când vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil

Publicat

în

Ajutorul pentru încălzire pentru iarna 2021-2022: Când vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil

Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi familiile cu venituri mici pentru plata facturilor la gaze, electricitate sau alte surse de încălzire, vor fi adoptate în cursul săptămânii viitoare, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul a făcut apel la primării să se implice în aşa fel încât actul normativ să poată fi aplicat.

„Partea de sprijin pentru consumatorii vulnerabili este într-o etapă pe care puţini şi-ar fi imaginat-o la începutul anului şi spun lucrul acesta pentru că în secunda în care Guvernul şi-a asumat legea consumatorului vulnerabil, toată lumea întreba: dar ce vă trebuie legea consumatorului vulnerabil şi sigur nu o să găsiţi bani?”, a declarat Raluca Turcan, marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Ploieşti.

Electrica Furnizare Discount

Turcan a făcut apel la primării să se implice pentru aplicarea actului normativ.

„Săptămâna viitoare vom ieşi cu normele metodologice şi chem şi fac un apel la toate autorităţile locale, în special primăriile, care sunt responsabile într-o proporţie covârşitoare de implementarea legii consumatorului vulnerabil, astfel încât în relaţia cu noi, Ministerul Muncii, care furnizăm bazele de date cu persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate să poată să strângă dosarele, să depună dosarele, să ia legătura cu furnizorii şi să se realizeze acea compensare pe facturi pentru cei care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de legea consumatorului vulnerabil”, a adăugat Raluca Turcan.

Citește mai mult

Actualitate

Pandemia face victime și în afara spitalelor: Un vânzător, împușcat pentru că i-a cerut unui client să poarte mască de protecție

Publicat

în

Pandemia face victime și în afara spitalelor: Un vânzător, împușcat pentru că i-a cerut unui client să poarte mască de protecție

Un angajat al unei benzinării, în vârstă de 20 de ani, a fost împuşcat sâmbătă de către un client căruia a refuzat să-i înacseze cumpărăturile din cauză că nu purta o mască de protecţie împotriva covid-19. Crima a provocat reacţii puternice în Germania, relatează AFP.

Angajatul acestei staţii de alimentare cu carburant – un student – a refuzat să încaseze banii acestui client, un bărbat în vârstă de 49 de ani, originar din Idar-Oberstein (vest), care dorea să cumpere un pachet de bere, pentru că acesta din urmă nu purta mască de protecţie.

Nervos, bărbatul în vârstă de 49 de ani a plecat şi a lăsat berea pe tejghea. El s-a întors, o oră şi jumătate mai târziu, de această dată cu o mască, pe care şi-a scos-o în faţa tejghelei, pentru a-l face pe casier să reacţioneze.

Electrica Furnizare Discount

După ce studentul i-a cerut să poarte masca în mod corect, clientul a scos un revolver din buzunar şi a tras în student, care a murit pe loc, precizează poliţia.

Suspectul s-a prezentat a doua zi la postul local de poliţie.

Acuzatul a declarat poliţiei că se simte ”încolţit” de măsurile împotriva pandemiei covid-19, pe care le consideră o ”atingere tot mai mare la adresa drepturilor sale” şi că ”nu a văzut altă soluţie”, a declarat luni procurorul Kai Fuhrmann.

Anchetatori au percheziţionat, apoi, apartamentul acuzatului, în care au găsit arma crimei şi alte arme de foc şi muniţie.

Primarul din Idar-Oberstein, Frank Frühauf, a denunţat un act ”teribil”. Locuitori au depus flori şi lumânări în faţa staţiei de alimentare cu carburant.

Ministrul german al Agriculturii Julia Klöckner, din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) al Angelei Merkel, originar din regiune, a denunţat această crimă drept ”şocantă”.

O reprezentantă a Verzilor (ecologişti), Katrin Göring-Eckardt, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”profund zguduită” de această crimă care, în opinia sa, este ”rezultatul crud al urii”.

Poliţia nu a precizat dacă bărbatul se consideră membru al mişcării ”Querdenker” (”Liberi cugetători”), care s-a impus drept principala voce critică a restricţiilor sanitare impuse în Germania împotriva luptei împotriva covid-19.

Serviciile germane de informaţii interne anunţau, în aprilie, că plasează membri ai Querdenker sub supraveghere, suspecaţi de legături cu extrema dreaptă.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare