Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum l-a „ars” la buzunar refuzul recenzării pe un bărbat din Alba: „A rămas înmărmurit cu ce se urmărește prin recensământ”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum l-a „ars” la buzunar refuzul recenzării pe un bărbat din Alba: „A rămas înmărmurit cu ce se urmărește prin recensământ”

Un bărbat din municipiul Sebeș a fost amendat de polițiștii locali după ce a refuzat să ofere informațiile solicitate de recenzor.

Incidentul a avut loc în data de 29 iulie 2022, pe perioada desfășurării recensământului populației și al locuințelor. Pentru că a refuzat să ofere informațiile obligatorii prevăzute de lege, bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei de către Poliția Locală Sebeș.

Persoana sancționată a contestat precesul verbal în instanță, iar în 12 aprilie 2023 a fost pronunțată prima hotărâre.

„Într-una din zilele lunii iunie a intrat în casa mea o femeie care nici <Bună ziua> nu a dat și mi-a spus că trebuie să fac recensământul prin care să indic proprietățile deținute și să-i dau codul numeric personal. I-am spus că nu dețin proprietăți, iar casa unde locuiesc nu este încă a mea. Datorită faptului că nu am vrut să dau codul numeric personal, doamna recenzor, care nu s-a legitimat, s-a enervat și m-a amenințat că vine Poliția și o să mă amendeze”, a susținut petentul în plângerea contravențională depusă la Judecătoria Sebeș.

Acesta a completat că a cerut informații si „a rămas înmărmurit cu ce se urmărește prin recensământ”.

„Nu am fost de acord ca să pună la dispoziția guvernului datele mele personale pentru a împrumuta bani și pentru a nu se face nimic pentru țară. Am cerut să se respecte dreptul la intimitate, dreptul la proprietate, dreptul la libera alegere, dreptul la libera circulație, zi și noapte, și dreptul la liberul consimțământ, drepturi ce sunt garantate Constituția României”, a completat bărbatul din municipiul Sebeș.

Poliția Locală a cerut instanței să respingă plângerea bărbatului și să mențină procesul verbal prin care a fost sancționat cu amendă.

Instanța a constatat că prin plângerea formulată, „petentul recunoaşte starea de fapt reţinută în procesul verbal de contravenţie, arătând că nu a fost de acord să furnizeze informaţiile personale solicitate, făcând referire la modalitatea de efectuare a recenzării, precizând că îi sunt încălcate drepturile”.

A fost audiat ca martor și recenzorul care a mers la domiciliul bărbatului. „A arătat că, în calitate de recenzor, s-a deplasat la domiciliul petentului, unde i-a solicitat acestuia să îi indice CNP pentru a-l recenza. Petentul a refuzat să îi comunice datele solicitate, motivând că nu dorește să furnizeze nimănui datele sale personale de identificare”, a spus recenzorul, potrivit instanței.

În final, Judecătoria Sebeș a considerat că „alegațiile petentului sunt nefondate, iar obligația sa de a recenza este una care derivă dintr-un act normativ care nu contravine Constituției României”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea