Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum i-au bătut românii pe ruși la antrenamentele din Pactul de la Varșovia. Povestea unui bărbat din Alba, fost militar în termen, marinar mitralior

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum i-au bătut românii pe ruși la antrenamentele din Pactul de la Varșovia. Povestea unui bărbat din Alba, fost militar în termen, marinar mitralior

Petru Dubleș, din orașul Cugir, la cei aproape 87 de ani, păstrează chiar și în ziua de astăzi, pentru a aduce aminte, ziarul Scânteia Tineretului unde a apărut la data de 1 august 1957, care a inserează în una dintre paginile sale un articol în care prezintă un moment din viața sa de ostaș.

Pe timpul când își satisfăcea serviciul militar la o unitate a marinei din Mangalia, Dubleș povestește cu mândrie despre un episod care l-a făcut cunoscut comandanților și confraților militari, dar și tovarășilor săi de muncă din Cugir.

În preajma zilei Marinei, sub titlul „Mitraliorul navei”, Scânteia Tineretului relatează despre un exercițiu militar în care matrozii de pe navă așteptau cu emoție ordinele comandanților.

Potrivit lui Dubleș, era vorba de efectuarea unor exerciții de luptă pe timp de noapte, la care luau parte formațiuni militare navale aparținând URSS, Bulgariei și României, țări membre ale Pactului de la Varșovia.

„La un moment dat, radiotelegrafistul de la bord recepționă că o formație de avioane „inamice” atacă nava. Printre norii albi de bumbac străbătea văzduhul un avion inamic cu reacție. Când distanța până la aparat devenise regulamentară, tânărul marinar utemist de la mitralieră, Dubleș Petru își încordă atenția și acționă pe „automat”. Snopul de proiectile au lovit „ținta” în plin, iar „inamicul” nu s-a apropiat de litoralul nostru. De fiecare dată când mitraliera de la pupă era mânuită de marinarul Petru Dubleș, echipajul se întorcea la bază victorios”, scrie publicația amintită. Așa cum ne relatează Dubleș, anterior, ținta fusese ratată atât de militarii ruși cât și cei bulgari. Din păcate, ziarul n-a mai consemnat acest lucru știut fiind faptul că nu puteai să arăți că România este mai bună decât „șeful” de la Răsărit.

Câteva zile mai târziu, conducerea uzinei și tovarății de muncă ai lui Dubleș au primit la Cugir, o scrisoare semnată de comandantul unității. Preluăm din ziar: „Matrozul Dubleș Petru venit să-și satisfacă serviciul militar în marină este mândria navei și unității noastre. Vă felicităm că ați crescut asemenea tineri ce fac cinste uzinei din care au plecat. De curând, pe navă, într-un cadru sărbătoresc, fostul dumneavoastră tovarăș de muncă a primit titlul de fruntaș în pregătirea de luptă și politică pe navă”.

În 1960, Dubleș Petru a fost lăsat la vatră după 4 ani de militărie. Deși i s-a propus să rămână în marină acesta a refuzat preferând să se întoarcă acasă, deoarece avea în Cugir părinții și 3 frați pe care trebuia să-i ajute financiar, lucrând în uzină.

Astăzi, la cei aproape 87 de ani (născut în Cugir pe 4 oct. 1936), Dubleș Petru își trăiește liniștit viața în cartierul Cindeni din localitatea natală alături de cei dragi.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea