Rămâi conectat

Actualitate

Cum funcționează și când ar putea fi lansat vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Precizările comisiei Europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum funcționează și când ar putea fi lansat vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Precizările comisiei Europene

Vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech se bazează pe una dintre cele mai inovatoare și mai avansate tehnologii, adoptată și de alte două mari companii aflate în competiție: Curevac, din Germania, și Moderna, din SUA, care colaborează pentru descoperirea vaccinului împotriva pandemiei cu Organismul de Cercetare a Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID), condus de Anthony Fauci, dar și cu Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI).

Toate cele trei vaccinuri sunt în a treia și ultima fază a studiului clinic și toate trei sunt vaccinuri cu ARN.

Vaccinurile de acest tip folosesc o secvență a materialului genetic al noului coronavirus, și anume acidul ribonucleic (ARN), mesagerul molecular care conține instrucțiunile pentru construirea proteinelor virusului. Utilizarea ARN mesager (mARN) a fost o alegere dictată de necesitatea de a putea produce vaccinuri într-un timp scurt, obținând un răspuns imunitar optim.

Obiectivul este de a administra direct mARN, care controlează producția unei proteine ​​împotriva căreia se dorește declanșarea reacției sistemului imunitar. În cazul virusului responsabil de pandemie, proteina este Spike, ”gheara” moleculară utilizată pentru a prinde celulele sănătoase și a le invada. Pentru a transporta instrucțiunile care să determine celulele să producă proteina Spike, sunt folosite ”navete” biologice mici realizate din lipide.

Proteina Spike a fost una dintre primele identificate, este bine cunoscută și s-a observat că sistemul imunitar uman este capabil să o recunoască. De îndată ce se întâmplă acest lucru, imunitatea organismului stimulează producția de celule B, care produc anticorpi, și de celule T, specializate în distrugerea celulelor infectate.

Comentând datele privind vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, directorul NIAID, imunologul Anthony Fauci, a definit rezultatele „foarte bune”.

„Arată că noua tehnologie utilizată, bazată pe utilizarea ARN-ului mesager, acționează la inducerea răspunsului imunitar”, a spus el.

Întrucât tehnologia este aceeași cu cea aflată la baza vaccinului anti-Covid al companiei americane Moderna, Fauci speră ca în curând „să putem avea două vaccinuri”.

Ambele studii, precum și cel al companiei germane Curevac, se află în a treia și ultima fază: după testele preclinice, efectuate în laborator, fiecare vaccin și fiecare medicament sunt testate pe om în trei faze. Faza 1, efectuată pe un număr mic de voluntari sănătoși, trebuie să ofere răspunsuri cu privire la siguranță; faza 2, efectuată pe un număr mai mare de oameni, trebuie să dea primele răspunsuri cu privire la efecte și faza 3, efectuată pe un număr foarte mare de persoane, trebuie să dea răspunsuri cu privire la eficacitate.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea