Rămâi conectat

Actualitate

Cum au scăpat doi afaceriști din Alba Iulia de închisoare pentru fraudă din fonduri europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum au scăpat doi afaceriști din Alba Iulia de închisoare pentru fraudă din fonduri europene

Două hotărâri ale Curții Constituționale a României (CCR) din 2018 și 2022, referitoare la prescripția răspunderii penale, au determinat „închiderea” unui dosar la Tribunalul Alba, instrumentat de către Direcția Națională Anticorupție.

CCR a constatat că în perioada 2018 – mai 2022 nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale. Cu alte cuvinte, timp de aproape patru ani a funcționat principiul de prescripție a faptei, în condițiile în care Parlamentul României nu a pus în acord cu decizia din 2018 a CCR un articol din Codul Penal.

În acest dosar au fost trimiși în judecată, pentru fraudă din fonduri europene, doi afaceriști din Alba Iulia (G. I. și C. N.), primul dintre ei fiind recidivist. Au fost acuzați că, prin prezentarea de documente falsificate, au obținut în mod nelegal fonduri europene în valoare de aproape 550.000 de lei. Infracțiunea de care au fost acuzați cei doi este „folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trebuie să plătească suma obținută ilegal

După aproape doi ani de judecată, pe 29 august 2022, Tribunalul Alba a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

„La data de 24 decembrie 2013, între societatea administrată de primul inculpat (G. I.) şi Ministerul pentru Societatea Informaţională ar fi fost încheiat un contract de finanţare nerambursabilă ce avea ca obiect Implementarea unui sistem de comerţ electronic în cadrul companiei SC F. G. SRL pentru facilitarea accesului pe piaţa internaţională. În acest context, la începutul anului 2014, inculpatul a organizat o licitaţie în urma căreia a fost declarată câştigătoare SC A. C. SRL, în condiţiile în care aceasta nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, aspect cunoscut de către beneficiarul proiectului”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Ulterior, în vederea obţinerii pe nedrept a fondurilor europene, afaceristul a depus la Ministerul pentru Societatea Informaţională mai multe documente false şi inexacte (notă justificativă, diferite declaraţii etc.), demersuri în urma cărora au fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare de 549.082 lei.

Chiar dacă a constatat prescripția răspunderii penale, instanța i-a obligat pe cei doi să plătească instituției de stat păgubite suma de bani pe care au obținut-o în mod nelegal. Hotărârea Tribunalului Alba poate fi contestată la Curtea de Apel.

Afaceristul Gelu I. a fost condamnat în 2020 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru o infracțiune similară. Bărbatul a fost obligat să plătească Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale suma de aproape 2,7 milioane de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de ceață în Alba, până la ora 9:00: Vizibilitate sub 200 m și izolat sub 50 m. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANM a publicat o avertizare meteo de tip COD GALBEN de ceață în județul Alba, valabil în data de 5 octombrie 2022, până la ora 9.00.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Pianu, Șpring, Sântimbru, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Rădești, Cut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România, șanse să adere în sfârșit la spațiul Schengen: Parlamentul European dezbate miercuri aderarea țării noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

România are în sfârșit toate șansele să adere la spațiul Schengen, după 11 ani de așteptare. Europarlamentarii români cer la unison Consiliului Uniunii, indiferent de familia politică din care fac parte, să pună pe agendă și să voteze intrarea României în spațiul Schengen, alături de Bulgaria și Croația.

Suntem destul de aproape de acest moment al intrării în Schengen, având în vedere că în ultimele luni s-au întețit mesajele politice în legătură cu un sprijin pentru intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, a transmis Lucian Pîrvoiu pentru principalul Telejurnal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totul a început la jumătatea anului cu declarația vicepremierului și ministrului de Interne ceh, care a anunțat că repune pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne problema Schengen.

Ulterior, președintele Emmanuel Macron, care fusese rezervat până în acel moment, a declarat la baza Mihail Kogălniceanu că este alături de România în intenția sa de a adera la spațiul Schengen, pentru ca, ulterior – o declarație foarte importantă – cancelarul Olaf Scholz să anunțe sprijinul pentru România.

Ar mai fi o opoziție într-o facțiune din Parlamentul olandez, însă, pe canalele oficiale, olandezii ar fi transmis că, dacă nimeni nu se opune, nu vor avea ei de ce să se opună.

Contextul este absolut favorabil în ceea ce privește o aderare a României la spațiul Schengen, posibil de anul viitor, a precizat, de la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu.

Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.

Este doar o propunere în acest moment, însă pentru ca să devină realitate, are loc și această dezbatere.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.

Sursa: stiritvr.ro

Sursa foto: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, administrată în România: Ce spune Ministerul Sănătății

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, administrată în România: Ce spune Ministerul Sănătății

În cursul zilei de luni, 3 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, la contactul unui pacient diagnosticat cu acest virus, scrie agerpres.ro

Potrivit MS, în ultima săptămână, în România, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuţei.

„INSP ne-a informat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei. Este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală”, afirmă MS.

Elit - Gustul Desăvârșit

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 40 de persoane.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurat în format hibrid, a adoptat, joi, hotărârea privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 de pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecţie Civilă în scopul identificării posibilităţilor de sprijin.

Şedinţa CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătăţii şi în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 23 iulie 2022, a focarului de variola maimuţei ca urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, precizează Guvernul, conform AGERPRES


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea